·
·

Vintercamping

Camping är en populär fritidsaktivitet när som helst på året, men vintercamping kräver mer förberedelser och speciell utrustning. Extra försiktighetsåtgärder och kunskap om eventuella risker är viktiga för att din campingresa ska bli lyckad och minnesrik. Vintercamping är ett utmanande äventyr. En campare måste ha en respekt för ombytligt väder och planera därefter. Förberedelser lönar […]

Share

Camping är en populär fritidsaktivitet när som helst på året, men vintercamping kräver mer förberedelser och speciell utrustning. Extra försiktighetsåtgärder och kunskap om eventuella risker är viktiga för att din campingresa ska bli lyckad och minnesrik.

Vintercamping är ett utmanande äventyr. En campare måste ha en respekt för ombytligt väder och planera därefter. Förberedelser lönar sig för en lyckad resa, så att du alltid kommer att ha spännande saker att berätta när du kommer tillbaka.

Vintercamping. Foto: Simon Berger

De största problemen för vintercamping är att hålla sig varm, torr och få tillräckligt med vatten. Det bästa sättet att undvika köldskador eller hypotermi är att bevara din egen kroppsvärme. Det finns tre saker att ha i åtanke för att inte riskera att tappa värme. Speciellt när du campar eller vandrar i minusgrader.

Tre sätt att förlora värme på

  1. Strålning är utsläpp av kroppsvärme, särskilt från hud som utsätts för väder och vind. Bra kvalitet på handskar, mössa och halsduk kan hjälpa bra att hålla bar hud till ett minimum.
  2. Konduktion är absorption av kyla av kroppen när man sitter eller ligger på kall mark, eller hanterar kalla föremål som metallredskap eller matskålar. Det är därför ett bra liggunderlag krävs för camping i kallt väder. Det är även viktigt att ha på handskar. En campingstol är ett måste på en vintercamping. Försök att inte sitta på marken.
  3. Konvektion är förlusten av kroppsvärme på grund av vind som blåser över oskyddade kroppsdelar. Detta kan också minskas genom att täcka bar hud med mössa, halsduk och handskar. Det är viktigt att hålla exponeringen till ett minimum, särskilt när det blåser. Värmeförlust genom konvektion kan minska kroppsvärmen snabbast. Våta kläder kommer att påskynda denna process, vilket gör det ännu viktigare att hålla sig torr.

Tips för lyckad vintercamping

Vintercamping. Foto: Gytis M

Här är några andra tips som kommer att göra din vintercampingresa lyckad:


Tältplacering. Där det är möjligt, placera ditt tält på en plats som kommer att få soluppgång på morgonen. Detta kommer att hjälpa till att smälta bort all is och avdunsta all frost eller dagg som kan ha bildats under natten. Det kommer också att värma ditt tält när du vaknar på morgonen. Kall luft sjunker. Försök att placera ditt läger på något högre mark. Försök att välja en skyddad plats om det snöar eller blåser.


Vattenförbrukning i kallt väder. Uttorkning kan allvarligt försämra kroppens förmåga att producera värme. Drick vätska så ofta som möjligt under dagen och ha en vattenflaska med dig på natten

Matlagning i kallt väder. Matlagning i kallt väder tar ungefär dubbelt så lång tid som normalt. Använd alltid ett lock på alla kastruller du lagar mat i. Detta hjälper till att hålla värmen och minska den totala uppvärmningstiden. Försök att hålla din meny till goda måltider i en och samma gryta. Saker som chili och pasta värmer och mättar och är bra energikällor. Ett bra kaloririkt mellanmål innan läggdags kommer också att hålla dig varm hela natten. Håll dig borta från ett överflöd av socker. Ost är ett bra mellanmål med högt kaloriinnehåll.


Sovtips. Sov inte med mun och näsa i sovsäcken. Fukten i din andedräkt kommer att kondensera och göra att den blir fuktig och ineffektiv som en isolator.


Kompissystem. Kompisar kan hjälpa varandra att packa för en vandring, ta hand om varandra i skogen och kolla efter symtom på köldskador, hypotermi och utmattning.


Checklista. Gör en checklista med allt du behöver innan du börjar packa. Markera sedan varje sak när du packar den. På så sätt kommer du inte att glömma någonting

Tips på checklista för vintercamping

Här är tips på några grundläggande saker som bör finnas på varje campingtur:

Ryggsäck med remmar för att hålla skidor/snöskor
Sovsäck för vintercamping
Liggunderlag - sov aldrig direkt på den kalla marken
Karta och kompass
Pannlampa och extra batterier
Ljus och tändstickor
Spade (eller använd en spannmålsskopa eller liknande)
Solskyddsmedel och solglasögon
Sopsäckar, 3 eller 4 (för att göra nödsovsäckar eller skyddsrum)
Stövlar, strumpor (ull är bäst)
Underställ för vinter

Vintercamping. Foto: Tommy Lisbin



Taggar:

campingtips

vintercamping

camping

Share