FLERA INLÄGG I

Friluftsliv

Artiklar

Tips på kul utomhusaktiviteter

Friluftsliv handlar om att planera och genomföra häftiga saker för rekreation i naturen. Det finns en uppsjö av kul utomhusaktiviteter att välja på. Man kan delta i utomhusaktiviteter antingen själv eller tillsammans med vänner, familj eller kollegor. Det finns ingen gräns för antalet utomhusaktiviteter, roliga saker och platser som man kan göra för att ha en fantastisk upplevelse.

Om man är ute efter äventyrliga, roliga saker och aktiviteter att göra är ett bra alternativ att spendera tid ute i naturen. Från vandring till camping till fågelskådning, det finns många coola saker och sätt att utforska och få kontakt med naturen.

Varför är utomhusaktiviteter viktiga?

Fördelarna med roliga utomhusaktiviteter är många. Till exempel är utomhusaktiviteter en av de mest effektiva behandlingarna för depression. Förutom att lindra depression kan fritidsaktiviteter öka din hälsa och ditt välbefinnande. Kom igång nu för nu är den bästa tiden. Här är några av fördelarna med att vara utomhus, göra roliga saker och hålla sig frisk:

Foto: Mike Bird. Vandring är en av många kul utomhusaktiviteter

En utomhusmiljö kan vara nyckeln till bättre hälsa

Vår miljö är nyckeln till vår hälsa. När man går ut exponeras man för växter, träd, ljud, sol och frisk luft. Man kommer bort från det hårda konstgjorda ljuset från tv-apparater, datorer och lysrörsbelysning i hemmet och på kontoret.

Möjligheten att njuta av solsken och frisk luft är en av de viktigaste fördelarna med att vara utomhus. Faktum är att vi är så vana vid det konstgjorda ljuset som finns inomhus att vi har blivit beroende av det.

En annan fördel med att vara ute är att exponeras för naturen. Naturstimuli frigör endorfiner. Endorfiner är hormoner som ger känslor av njutning eller lycka.

Stress påverkar vår hälsa på många olika sätt. Att spendera tid utomhus är ett effektivt sätt att minska stress.

Naturen har också visat sig hjälpa människor att återhämta sig från kronisk depression. Att ta sig ut och träna och motionera främjar hälsa och välbefinnande. Frisk luft kan förbättra ditt humör.

Att spendera tid utomhus uppmuntrar hälsosamma matvanor och att bli mer aktiv. Det är till exempel möjligt att träna utomhus året runt. Träning kan öka produktionen av D vitamin, vilket är viktigt för benhälsan.

Foto: Sebastian Aare Vortman. Promenader är bra för hälsan

Är promenader och vandring bra för hälsan?

Det finns många olika saker som vi kan göra när vi kommer ut i naturen, som promenader, löpning, trädgårdsarbete, vandring och orientering.

Att gå är en av de bästa övningarna man kan göra i allmänhet. Promenader ger många hälsofördelar, inklusive viktkontroll, förbättrade kolesterolnivåer, minskad risk för hjärtsjukdomar och förbättrad benhälsa. Löpning är också en fantastisk aktivitet utomhus eftersom det ger en mycket bra kardiovaskulär träning och låter oss njuta av naturen samtidigt som vi har roligt.

Populära utomhusaktiviteter

Det finns många utomhusaktiviteter som kan förbättra den mentala och fysiska hälsan. Från yoga till trädgårdsarbete till vandring, det finns mängder av sätt att bli aktiv och njuta av utomhus.

Några av de mest populära aktiviteterna är:

  1. Cykling
  2. Camping
  3. Fiske
  4. Jakt
  5. Vandring
  6. Forsränning
  7. Fågelskådning
  8. Fotografering
  9. Löpning
Foto: Irene Lasus. Cykling och mountainbike är populärt

Och här är fler tips på kul utomhusaktiviteter:

Fotboll, surfing, camping, vandring, orientering, mountainbike, tennis, terränglöpning, fiske, golf, padel, tipspromenad , bågskytte, fågelskådning, skidåkning, skridskoåkning, vindsurfing, simning, yoga, gå ut med hunden, ridning med mera med mera. Antalet möjligheter till aktivitet och friluftsliv är mycket stora. Det är bara att sätta igång!

Tips på mat och utrustning

Hos oss på PrepHaven hittar du många produkter som kan vara bra att ha med ute i naturen. Från utrustning till campingmat och hudvård. Välkommen in i webshoppen!


Cykelsemester på Bornholm

Cykelsemester på Bornholm i Danmark är för alla både för familjer, par, cykelentusiaster och nybörjare. Bornholm är en attraktiv ö – speciellt lämpad för att utforska den på cykel. Det finns över 230 km cykelvägar på ön och en hel del kilometer för mountainbikecyklister.

Bornholm är ligger utanför Sveriges sydkust. I norr finns ruinerna av Hammershus, ett medeltida slott, på en klippa. Vid de taggiga Helligdomsklipperne nära staden Gudhjem visar Bornholms konstmuseum målares verk som lockas av öns naturliga ljus. Västerut, i hamnstaden Rønne, återspeglar Bornholms museum 10 000 år av lokal historia, inklusive ockupationen från andra världskriget.


Bornholm är kullar, vågor, gatsten, rökt sill och rundkyrkor. Bornholms är Skandinavien samlat på ett ställe med skogar, hav och klippor så en perfekt plats for en cykelsemester.

Ta med all din utrustning eller hyr det du behöver när du kommer till Bornholm. Cykeluthyrningsfirmorna är välutrustade och erbjuder mer än bara cyklar. På Bornholm kan man även välja att köpa en färdig paketcykelresa, där resan till och från ön, hyra av cykelutrustning, boende och olika turer ingår i priset.

Cykelsemester. Foto: Gabor Sz

Olika rutter

Rönne till Dueodde


På denna cykelväg får man njuta av de vita stränderna från Rönne till Dueodde. Fiskeläget Arnager ligger strax intill flygplatsen på Bornholm. Arnager har ofta sol som reflekteras från havet på grund av den sluttande klippan med söderläge. Det finns ett rökeri nära fiskeläget Arnager.

Pederskers kyrka, en vackert bevarad romansk byggnad. Ett torn och en vestibul byggdes på 1500-talet. Härifrån cyklar man söderut mot Slusegård och dess restaurerade vattenkvarn. 100 meter söder om Slusegård hittar man Bornholms Knudepunkt.


Sedan kommer man till Dueoddes tallskog och vackra sanddyner Dueodde är den populäraste stranden på Bornholm som lockar många turister varje år.
Efter Snogebæk och Balka kommer man till Nexø, där kusten förändras från sand till sten. Det fanns en stor handelsplats där vid Frennemark söder om Svaneke på medeltiden.

Dueodde på Bornholm. Foto pressbild

Allinge till Gudhjem och Svaneke


Nordostkusten från Allinge till Svaneke är bland de mest typiska på Bornholm och har sin speciella skönhet. Fornminnen, en magnifik stenig kust, mörka, svala förkastningsdalar som skär in i kusten och Randkløveskårravinen som är 12 meter djup.


I Rø vid Helligdomsklipperne kommer man till Bornholms konstmuseum. I Gudhjem är det populärt att besöka Oluf Høst-museet, som är inrymt i konstnärens tidigare hem i Gudhjem, Gudhjem-museet i den tidigare järnvägsstationen ”ovanför” staden och Melstedgårds jordbruksmuseum.


På turen cyklar man genom de tre byarna Allinge, Gudhjem och Svaneke, som etablerades kring naturliga, steniga hamnar. Det är bara en 30-kilometer lång tur längs östkusten, men tillräckligt för att hålla dig sysselsatt i flera dagar.

Hamn på Bornholm. Pressbild

Rönne till Almindingen och Gudhjem

Almindingen är den femte största skogen i Danmark. När man lämnar Rønne följer man den tidigare järnvägslinjen Rønne-Nexö till Robbedale. Efter Vestermarie cyklar man in i Almindingen, den femte största skogen i Danmark. Den var tidigare allmän betesmark för boskap, men år 1800 inhägnades den och odlades. Från tornet vid Rytterknægten finns ett panorama över hela ön.


Österlars rundkyrka byggdes på 1100-talet och är den största av öns fyra rundkyrkor. Lite längre fram kommer man in i Kobbeådalen, som med vattenfallet Stavehöl är en av öns fascinerande förkastningsdalar. Gudhjem ligger framför, belägen som en bergsstad. Staden har museer, restauranger och rökerier, samt en färjetrafik till ön Christiansö.

Rundkyrka på Bornholm. Foto: Elliot

Tips för en lyckad cykelsemester

För att få ut så mycket som möjligt av en cykelsemester är det viktigt att hålla cykeln i trim:

Kom ihåg att smörja kedjan

Cykelkedjan ska smörjas ungefär varannan vecka på sommaren och en gång i veckan på vintern. En tunn olja är bäst för sommarväder, och en tjockare olja är bäst för vintern. Det är viktigt ta bort smutsen från kedjan innan man applicerar oljan.

Invändiga växlar och yttre växlar

De flesta cyklar har invändiga växlar, men även om växlarna inte syns behöver de fortfarande smörjas och kontrolleras minst en gång vartannat år.

När det gäller de yttre växlarna måste alla rörliga delar smörjas, och gärna lite för ofta, för om växlarna inte är smorda riskerar de att rosta. Man kan till exempel växlarna varje gång man smörjer cykelkedjan.

Däcken

Det är tröttsamt att åka på halvflacka däck, och de håller inte lika länge som välfyllda däck. Så kom alltid ihåg att ha mycket luft i däcken.

Packning

Planera packningen ordentligt för att undvika att släpa med sig för tung och otymplig packning. En poncho är alltid bra om det skulle komma en regnskur och en solcellsladdare kan vara bra för att undvika att mobilen laddar ur under resan.

Frihet med husbilssemester

Flexibel semester med husbil

En av de största anledningarna till att äga en egen husbil är den flexibilitet den ger dig. Med en husbilssemester får man frihet. Man har inget behov av att planera flyg i månader i förväg eller rusa mot tåget på närmaste station heller – med en husbil kan man bara packa ihop och ge sig av när man känner för det! Dessutom slipper man begränsningar som te.x. att behöva vara på ett visst hotell en viss natt. En husbilssemester har många fördelar.

Ekonomiskt

Så frihet och flexibilitet är ofta de största anledningarna till att äga en husbil. Men pengarna man sparar spelar också stor roll. Att ha sitt eget hem på hjul gör att man kan spara pengar på hotell, restaurangbesök mm… En husbilssemester är lätt att göra på en begränsad budget om man vill.

Under en husbilssemester kan man utforska resmålen i sin egen takt. Man kan undvika de stora motorvägarna för att hitta gömda pärlor, avlägsna platser och perfekta picknickplatser… och sedan parkera där eller i närheten för att övernatta.

Fler fördelar med husbilsägande

Man får mer tid för familjen på semestern. Det extra utrymmet gör att husbilar är mycket mer barnvänliga än bilar, och barn har också mer plats för sina favoritleksaker och spel.

Man kan ta med sitt husdjur på resan. De flesta campingplatser är hundvänliga och det är lätt att hitta husdjursvänliga platser. Att laga mat i sitt husbilskök innebär också att man inte behöver lämna hunden ensam när man går på restaurang.

Gillar du att åka på festivaler? Med din egen husbil så slipper du besöka festivaltoaletter och kan dessutom duscha!

Husbilar är populära och man kan lätt hitta likasinnade husbilsentusiaster som också upptäckt vilken frihet man har med husbilssemester. Man kan utbyta tips och idéer med och även resa tillsammans med.

Husbilar är ofta självförsörjande. Om man har ordning på sina strömkällor och badrumsbekvämligheter kan man köra och campa långt ute i naturen helt ’off grid’.

Frihet med husbil. Foto: Julian Ackroyd

Tips på utrustning till din husbilssemester

På PrepHaven har vi många produkter som är perfekta för att ha i husbilen! Alla våra lufttorkade måltider från ReadyHour har en hållbarhet på upp till 25 år och behöver inte förvaras i kylskåp. Det är mycket smidigt att ha några paket i husbilens skafferi. Vi kan även tipsa om att det är bra att ha en poncho till hands ifall det skulle börja regna. Det är inte kul att bli dyngsur och med dessa lätta och smidiga ponchos är man alltid garderad! I webshoppen hittar du fler produkter som är bra att ha med på husbilssemestern, välkommen in!

Skåneleden

Skåneleden är ett nätverk av vandringsleder som är utformad för att ge en unik naturupplevelse för turister och lokalbefolkningen. Leden sträcker sig över mer än 130 mil och täcker några av de vackraste naturområdena i landet.

Skåneleden är uppdelad på 6 delleder. Dessa har olika svårighetsgrader, från lätta vandringar lämpliga för nybörjare till utmanande vandringar för erfarna vandrare. Längs lederna kan besökare utforska fantastisk natur, inklusive skogar, ängar och sjöar. Det finns också massor av attraktioner att upptäcka längs vägen, såsom historiska platser och kulturella landmärken.

Skåneleden, pressbild
Skåneleden 3. Etapp 1 och 2

Olika etapper

Skåneleden har hela 115 etapper fördelade på 6 stycken delleder. Vissa etapper är korta, runt 3 kilometer, medan andra är längre, upp till 26 kilometer. Längs med Skåneleden finns olika typer av boende. De flesta etapper har en lägerplats med vindskydd. På vissa sträckor finns det boende, restauranger, affärer och tillgång till vatten.

Skåneleden kan vandras året runt. Under våren får du uppleva gula rapsfält och marker klädda i nyutslagna vitsippor. På sommaren är badvikarnas vatten varmt och lockar till dopp. Till senhösten färgas bokskogen orange och på vintern är landskapet dramatiskt kargt.

Skåneleden vid Hovs Hallar. Foto: Mickael Tannus

Många sevärdheter

Antalet sevärdheter och aktiviteter längs Skåneledens sex delleder är nästintill oändliga. Konstutställningar, loppisar, äppelmusterier, fiskebyar, slott, fästningar, grottor, raukar och kulturhistoriska platser är bara ett fåtal exempel.

Mycket populärt är bl.a. Kullabergs Naturreservat.

Kullabergshalvön bjuder på vandringsupplevelser i världsklass. Slingrande stigar genom högstammig bokskog varvat med dramatiska havsvyer. Spännande grottor att utforska och ett Naturum som lockar med tjusiga utställningar. Inte konstigt att denna del av Skåneleden, som lokalt kallas för Kullaleden, är en av de första lederna i Europa som certifierats enligt nya Leading Quality Trails-standard.

Vandra bland dramatisk och orörd natur. Kullabergs naturreservat är också perfekt för fiske, fågelskådning, dykning och bergsklättring. Bergets dramatiska natur och säregna flora och fauna lockar till både botaniska vandringar och fågelskådning. Dykare och klättrare menar att detta område är ett av nordeuropas bästa för deras äventyrliga aktiviteter.

På Österlen finner man Brösarps Backar. Brösarps backar är för många själva sinnebilden av Österlen. Vyerna är vidunderliga med milsvid utsikt över Verkeåns dalgång. De mest kända backarna är de södra och norra, men den som ser sig runt upptäcker snart att backlandskapet omgärdar hela byn i alla väderstreck. Backarna är avlagringar från senaste istiden och är i själva verket det sista utsprånget av Linderödsåsens högplatå som här så sakteliga krackelerar ut i Hanöbukten. Brösarps backar är inte bara porten till Österlen utan även en del av Verkeåns naturreservat, ett av södra Sveriges största.

Pressbild Kullabergs Natyr

Packningstips för vandring

På Svenska Turistföreningens hemsida finns många bra tips och råd för hur man ska packa för sin vandring. Vi på PrepHaven har bl.a. regnponchos och värmefiltar (som också går bra att ha som sittunderlägg) som är lätta och smidiga att få med i ryggan. Vandringsmat har vi också i form av lufttorkade måltider från ReadyHour som är snabba och enkla att laga. Mer info finns i webshoppen. Trevlig vandring!

En svensk klassiker

Över tio tusen personer genomför årligen en svensk klassiker, som består av en samling lopp inom cykling, simning, löpning och skidåkning. Inom en 12 månaders period ska man skida Engelbrektsloppet eller Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet. Det finns fyra olika klassiker och utmaningar du kan välja mellan med olika distanser men samma moment: En Svensk Klassiker, En Svensk Klassiker Halva, En Svensk Klassiker Tjej, En Svensk Klassiker Korta.

Skidåkning, en svensk klassiker

Klassikern

En Svensk Klassiker är den ursprungliga klassikern och är för den som gillar stora utmaningar. Utmaningen består av fyra olika discipliner där man ska skida 90/60 km, cykla 315 km, simma 3 km och springa 30 km under ett års tid. Man kan börja med vilket lopp man vill, bara man utför det inom ett år.

  • Skidor klassisk stil Vasaloppet 90 km/Öppet Spår 90 km eller Nattvasan 90 km eller Engelbrektsloppet 60 km
  • Cykel Vätternrundan 315 km
  • Simning Vansbrosimningen 3 km eller Vansbro Öppen Älv 3 km
  • Löpning TCS Lidingöloppet 30 km
Vansbrosimmet, pressbild

En svensk klassiker, tjej

För att genomföra En Svensk Klassiker Tjej sak man inom 12 månader genomföra:

För att erövra En Svensk Klassiker Tjej ska du

  • Skidor – Kristinaloppet/Engelbrektshalvan 30 km eller Tjejvasan/Nattvasan 30/ Vasaloppet 30km
  • Cykling – Tjejvättern 100 km eller Vätternrundan 100 km
  • Simning – Vansbro kortsim/ Tjejsim 1000 meter
  • Löpning – Rosabandet Loppet 10km

En svensk klassiker, halva

En Svensk Klassiker – Halva är för dig som vill ha en rejäl träningsutmaning och fantastiska naturupplevelser. Det kräver ordentliga förberedelser och många träningstimmar för att kunna genomföra.

  • Skidor – Vasaloppet 45 km eller Engelbrektsloppet 45km eller Nattvasan 45 
  • Cykling – Halvvättern 150 km.
  • Simning – Vansbro Halvsim 1 500 meter.
  • Löpning –  TCS Lidingöloppet 15 km

Träning är viktig

Över tio tusen personer genomför årligen en svensk klassiker, men kommer man otränad får man räkna med att lida. Om man har ont om tid så är det bra att prioritera de tuffa passen. Är man ovan att springa, börja successivt med gång kombinerat med löpning.

– De vanligaste misstagen vi ser är att man inte har gjort sin läxa. Att man är 40 år och har ganska bra grundfysik men sedan inte har lagt timmarna på riktig träning. Sedan är det en hel del som kommer i gamla prylar. Man behöver inte kosta på någon förmögenhet, men prova ut skor, badkläder, skidor och cykel som passar dig, säger Michael Thorén, som är vd för En svensk klassiker.

Likaså förberedelser

– Ju mer du kan träna, desto mer behagligt kommer det bli att ta sig igenom loppet, om du inte förbereder dig får du räkna med att det kommer att göra ont, säger Mikael Mattsson, idrottsforskare och idrottsfysiolog vid Gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm. Just Vasaloppet är det klurigaste loppet som ingår i klassikern. Lidingöloppet klarar nog de flesta att ta sig igenom även om du är riktigt långsam. Vansbrosimningen tar kortast tid, men är kanske det lopp som är mest teknikkrävande om du vill att upplevelsen ska vara behaglig eller gå fort. Vätternrundan tar överlägset flest timmar och kommer att göra fruktansvärt ont om du inte är van att cykla en längre tid. De flesta som bryter det loppet gör det på grund av smärta, det gör ont i ryggen eller ont att sitta på sadeln, säger Mattsson.

Lidingöloppet

Över 100,000 personer har klarat av En Svensk Klassiker sedan 1979. Grattis till dig som genomfört en! Och lycka till, till dig som planerar att göra en. Behöver du mat som är enkel att ta med, lätt att tillaga och har all den näring och energi du behöver så har vi många goda måltider från ReadyHour i webshoppen!

Boktips om träning!

Våren är här och det känns som hög tid att börja träna om man inte redan börjat. Här har vi sammanställt några boktips om olika träningsformer som kan ge inspiration och motivation!

What I talk about when I talk about running, Haruki Murakami

1982, efter att ha sålt sin jazzbar för att ägna sig åt skrivande, började Murakami springa för att hålla sig i form. Ett år senare hade han genomfört ett sololopp från Aten till Marathon, och nu, efter dussintals sådana lopp, för att inte tala om triathlon och en rad kritikerrosade böcker, reflekterar han över det inflytande sporten har haft på hans liv och på hans författarskap. Lika delar reseberättelse, träningslogg och reminiscens, den här avslöjande memoarboken täcker hans fyra månader långa förberedelser inför 2005 års New York City Marathon och miljöer som sträcker sig från Tokyos Jingu Gaien-trädgårdar, till Charles River i Boston. Genom denna bok framträder en mängd av minnen och insikter: eureka-ögonblicket när han bestämde sig för att bli författare, hans största triumfer och besvikelser, hans passion för vintage-LP-skivor. Finns att köpa här.

Effektiv träning, 8 minuter om dagen, Thorstein Tschirner

Det är vetenskapligt bevisat att man kan komma i form genom att träna intensivt åtta minuter om dagen. Du kan dessutom glömma allt vad dyra gymkort och träningsmaskiner heter din kroppsvikt är allt du behöver.

I den här boken får du exakta instruktioner och kompletta träningsprogram. Här finns övningar som stärker flera muskelgrupper i taget samtidigt som du förbättrar koordinationen, smidigheten och uthålligheten.

Eftersom man inte behöver några särskilda redskap går dessa övningar att utföra i stort sett var som helst – dessutom på endast åtta minuter. Boken finns att köpa här.

Effektiv träning, boktips

24-timmars koden, Satchin Panda

En kod för att hålla dig friskare, gladare och smalare, finns det? Ja, och den är enkel att knäcka! Det handlar om att följa dina inneboende dygnsrytmer. Helt enkelt att äta, träna och sova vid rätt tid på dygnet. Vad sägs om att NÄR du äter är viktigare än vad? Satchin Panda är världsledande inom denna banbrytande forskning som kan komma att revolutionera många människors hälsa och liv. Ett enkelt sätt att minska risken inte bara för övervikt, cancer och hjärtkärlsjukdom, utan även för depression, demens och autoimmuna sjukdomar. Häng med på en spännande resa om våra organs inneboende klockor och dess påverkan på din hälsa! Boken finns att köpa här.

24-timmars koden, boktips

Starka tillsammans, Jenny Wibäck

Hundträning kan vara det roligaste som finns, samtidigt som hängivenheten kan göra dig sårbar. I den här boken får du inspiration och redskap för att forma såväl träning som tävling till det du vill att det ska vara. Utifrån grundtanken att se hunden som medspelare och mental styrketränare kan ni bli riktigt starka tillsammans.
Ge din hund – och dig själv – chansen att möta ditt bästa jag! Jenny Wibäck coachar hundägare i olika grenar, utbildar resurshundförare och är assisterande landslagscoach. Utanför hunderiet har hon studerat pedagogik, idrottspsykologi och handikappvetenskap.
På SM-planen har hon haft rollen som både tävlande och domare. De egna hundarna tränas och tävlas i spår, lydnad, nose work och vallning. Boken finns att köpa här.

Starka tillsammans

Träna för en svensk klassiker, Mikael Mattsson mfl

Förbered dig rätt inför långlopp. Att under ett år genomföra Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet/Vasaloppet, är ett av de mest populära sätten att skörda frukten av sin träning och nå sitt mål. För att lyckas krävs goda förberedelser, och ju bättre förberedd du är desto mer positiv blir upplevelsen.

Innehållet i denna bok är en fördjupning av samlad kunskap och erfarenhet inom simning, cykel, löpning, längdskidåkning och triathlon samt hur man på bästa sätt kombinerar de olika idrotterna – deras olika moment – i träning och tävling. Här hittar du också kapitel om träningslära, idrottsnutrition, mental träning, förebyggande av idrottsskador och träningsplanering för att öka förståelsen av vad som påverkar en idrottsprestation.

Extramaterial på webbplatsen: För att kunna erbjuda mer än vad som ryms i en bok, finns en webbplats. Med hjälp av koden som följer med i boken kan du registrera dig för att ta del av fördjupande texter, träningsprogram och kostupplägg, övningar och intressanta länkar. Boken finns att köpa här.

träna för en svensk klassiker

Så här fixar du båten inför våren

Sugen på att komma ut på vattnet? Även om vädret ännu kanske inte är det bästa så är det är hög tid att börja fixa båten inför våren. Här kommer lite tips på hur du kan göra för att förbereda din båt för den kommande säsongen.

Motorbåt. Foto: Emil Dosen

Som båtägare finns det inget bättre än att komma ut på vattnet för säsongens första tur. Innan man gör det finns det dock några saker man måste ta fixa. Korrekt båtförberedelse är viktigt för säkerheten och för att säkerställa att båten håller i många år framöver. Den här checklistan hjälper dig att få din båt i toppform för den kommande säsongen.

Checklista för båtfix

  • Registrering
  • Båtstädning
  • Utvändig koll & reparering
  • Bottenmålning
  • Batterikontroll
  • Lampor och tillbehör
  • Motorunderhåll
  • Säkerhetsutrustning

Registrering

Fritidsbåtar som anses som svenska och vars största längd är mellan 15 och 24 meter är registreringspliktiga. Men om en fritidsbåt har en största längd av 14,99 meter eller mindre, så kommer det att vara frivilligt att registrera den. Mer information finns på Transportstyrelsens hemsida.

Båtstädning

För att underhålla fritidsbåten på bästa sätt krävs en del båtvård. Båten ska tvättas, man ska rengöra vid vattenlinjen och måla med bottenfärg. En hel del jobb kan krävas, men belöningen får man när man väl är ute på sjön och kan njuta av sin båt i toppform!

Börja med att spola av båten med färskvatten. Tvätta däcket med ett milt rengöringsmedel innan du spolar av det. Enklast är att använda en mjuk borste. Om det finns mögel eller fläckar i båten kan du behöva en produkt för att ta bort mögelfläckar för att få den helt fläckfri. Tvätta sedan skrovet med en svamp. Använd ett båtschampo och se till att ha på skyddshandskar. Det är viktigt att skölja av båten noga efter tvätten. Också att kolla att inte gamla löv ligger i dräneringshål.

Utvändig koll & reparering

När man rengör båten kan man upptäcka sprickor och andra skador. Passa på att göra en mer noggrann kontroll när båten är ren, uppifrån och ner, inifrån och ut. Sök efter sprickor, repor och skrovskador som kan utgöra ett säkerhetsproblem och se till att göra nödvändiga reparationer med polyester och gelcoat.

Båtfix och reparering. Foto: Nareeta Martin

Bottenmålning

Att bottenmåla båten är viktigt för att inte havstulpaner och andra organismer får fäste på botten. Man börjar med att fästa maskeringstejp längs vattenlinjen. Ibland måste man ta bort den gamla färgen med färgborttagning och sedan skrapa. När allt är klart så applicerar man sealer eller epoxiprimer. Bottenfärgen målas sedan bäst på med en roller eller en bred pensel.

Batterikontroll

Om båten har batteri så inspektera syranivåerna och se till att batteriet har en bra laddning. Man kan använda en blandning av bakpulver och vatten för att rensa bort eventuell korrosion runt polerna.

Lampor och tillbehör

Alla lanternor och belysning på båten bör testas. Om man tar båten ut sent på kvällen eller tidigt på morgonen behöver måste de fungera ordentligt. Att köra båt när det är mörkt utan rätt lanternor är ett brott mot sjötrafikförordningen.

Motorunderhåll

Motorunderhåll är viktigt. En oljeservice görs med fördel på hösten och på våren bör man kolla bränsle och kylsystemet. Töm först ut allt gammalt bränsle som finns kvar i tanken. Det finns många bra checklistor att använda, te.x. denna från Praktisktbåtägande.

Säkerhetsutrustning

Kontrollera båtens säkerhetsutrustning och se till att den följer lagar. Som en allmän regel ska man ha en flytväst för alla. Kontrollera brandsläckaren och se till att den är i fungerande skick. Det är bra att förvara en första hjälpen-kit ombord också. Andra smarta tillbehör är en räddningsfilt, ponscho samt en solcellsladdare till mobilen.

Båtfix inför våren. Foto: Austin Neill

Kameratips för resan

En äventyrsresa kräver ofta massor av planering och sparande för att man ska kunna köpa den bästa äventyrsutrustningen. Och under resans gång vill man ju inte missa något ”Kodak Moment” för att bevara minnena av resan för alltid. Här har vi samlat några kameratips för resan.

För de flesta av oss är en stillbildskamera (eller till och med en smartphone) vad vi tar med på resan. Inte bara för att de är kompakta och lätta att använda, men också för att få omedelbara resultat som inte kräver timmar av redigering när man väl kommer hem.

Fototips för resan. Foto: Averie Woodard

Vilken sorts kamera för resan?

Detta är frågan, och svaret kommer att bero på ett antal variabler, inklusive storlek, erfarenhet och budget. Det finns så många val och märken tillgängliga nuförtiden så att välja en kamera kan kännas jätte komplicerat, men det är inte så svårt som man kan föreställa dig.

Här har vi delat in kamerorna i fyra kategorier, vilket förhoppningsvis kommer att göra ditt beslut mycket lättare.

Mobilkamera

Det finns massor av olika kameror att välja mellan, och utan tvekan är den vanligaste av dessa inbyggd i din mobiltelefon. Teknik är en underbar sak och företag som Apple och Samsung producerar nu mobilkameror med fantastisk bildkvalitet som utvecklas i rask takt.

Dessa har många fördelar, de är små och lätta att ta med och de tar både stillbilder och video. Men på de flesta telefoner finns det väldigt få inställningar. I bra ljus och när allt är till din fördel, kommer de att ta en mycket bra bild, men så fort förhållandena inte är perfekta kan det vara svårare att få bra resultat.

På grund av sin lilla storlek är vissa mobiler också ofta svåra att hålla stilla när det blåser, när du rör på dig eller under andra utmanande förhållanden.

För att sammanfatta, det är bra att ha din mobil till hands för att ta foton och spela in video som säkerhetskopia, men du kanske vill lägga lite mer pengar på en digitalkamera för att få till de allra bästa bilderna.

Fototips för resan. Mobilkamera. Foto: Jordan Mcqueen

Kompakta digitalkameror

Det finns så många olika märken av kompakta digitalkameror och de lovar alla att ge fantastiska bilder, användarvänlighet, etc., etc.

Som tur är är experterna i kamerabutikerna mycket behjälpliga – men som en tumregel kan man tipsa om att köpa en kamera från företag som är specialiserade i kameror, och har byggt sitt namn och sitt rykte på att göra det.

Apple har gjort det på datorer och telefoner. Företag som Canon och Nikon har gjort det på att göra kameror. Därmed inte sagt att man ska strunta i andra märken, men det är värt att komma ihåg att företag som specialiserar sig på kameror gör det av en anledning.

Valet av digitalkamera kommer förmodligen att bero på storleken på den faktiska kameran (och hur man ska packa den när man reser) och mängden zoom som den har. Och även om det är viktigt, så finns det mer att tänka på.

En 15x zoom kan låta mycket mer imponerande än en 10x zoom, men kamerans kvalitet (och pris) avgör kvaliteten på bilden man tar. Mer än storleken eller zoomfunktionerna hos en kamera, är det inställningarna som verkligen hjälper en att ta fantastiska bilder. Bra kameror har nu flera inställningar som sträcker sig från att göra allt jobbet åt en till att låta den mer kreativa fotografen ändra allt från slutartid till bländare.

Detta ger mycket mer kreativitet i fotograferingen. Men det betyder inte att man måste vara ett proffs för att få bra bilder. Hur mycket man använder inställningarna beror på ens intresse.

Oavsett vad man vill uppnå och hur man ska använda kameran, är det värt att göra mycket research innan man gör sitt köp. Det finns mängder kamerarecensioner på webben. Genom att helt enkelt ”googla” kameramärket och modellen kan man läsa vad experterna (och andra) tycker om den.

DSLR kamera. Foto: Freestock

DSLR kameror

SLR står för ’Single Lens Reflex’ och avser förenklat en kamera som har en avtagbar lins. Innan digital fotografering gav SLR-kameror valet att justera inställningarna när och hur man ville. Nuförtiden har praktiskt taget alla digitalkameror dessa alternativ.

Det råder ingen tvekan om att man kan ta fantastiska bilder med en hyffsat billig kamera, men det finns en anledning till varför man ser professionella fotografer bära runt på massiva linser som ser ut som teleskop. Mer glas betyder att mer ljus kommer in i kameran och tydligare bilder.

Men man behöver inte ett stort objektivet för att få en bra bild. De flesta kameraåterförsäljare erbjuder paketerbjudanden för digitala systemkameror. Det ger en två objektiv som gör att man kan fotografera nästan vilket motiv man kan tänka sig.

Traditionellt kommer en kamera att säljas med ett objektiv (säg 28 mm till 85 mm) som gör att man kan fotografera det mesta på sin resa – människor, landskap, byggnader etc. Men om man är ute efter mer kontroll och möjligheten att zooma in, då kan zoomobjektiv ingå i kamerapaketet.

En annan fördel med en digital SLR-kamera är slutarhastigheten. Många kompaktkameror och mobilkameror är långsamma att reagera och om man försöker fånga en scen som rör sig snabbt. Då finns det en chans att man missar sitt ”kodak moment”. En digital SLR-kamera ger mycket bättre svarstid, vilket ger bättre resultat. DSLR-kameror är i allmänhet ganska mycket större än sina kompakta motsvarigheter. Det kan vara en viktig faktor när man planerar sin packning.

För de flesta kommer förmodligen en kompakt digitalkamera att vara det bästa alternativet. Den ger tillräckligt med variation i inställningar och zoom för att ge mycket bra bilder av resan.

GO-PROs och andra kompakta videokameror

Go-Pro. Foto: Zayn Shabbir

Nuförtiden har många som kör motorcykel en Go-Pro-kamera (eller liknande) på styret, hjälmen eller någon annanstans på cykeln. Detta är ett fantastiskt sätt att spela in en resa, men frågan är vad man göra med bilderna när man kommer hem?

Det är lätt att bläddra igenom dussintals stillbilder på datorskärmen när man visar sina vänner höjdpunkterna på resan. Dock är det inte många av dem kommer att vilja sitta igenom timmar av videofilmer. Man kan också notera att de flesta av dessa kameror tar stillbilder också. Genom att göra detta kommer man att få tusentals bilder, så bra redigeringsprogram och ett skarpt öga kommer att krävas.

Enligt många som kör motorcykel är det bästa stället att montera sin kamera på sidan av hjälmen. Detta ger det bästa perspektivet genom linsen.

Valet av bärbara videokameror är nästan oändligt. Så att göra research om vad man behöver av kameran är viktigt. Som de flesta saker i livet kommer de pengar som spenderas i allmänhet att motsvara produktens kvalitet.

Till sist

Fotografering är ett fantastiskt tidsfördriv och kommer att ge bestående minnen från resan.

Förhoppningsvis har denna artikel med kameratips för resan, även om den inte på något sätt är en komplett guide, hjälpt till att fatta rätt beslut när du väljer fotografisk utrustning för din äventyrsresa.

Rätt kamera för någon annan kanske inte alltid är den rätta lösningen för dig. Därför är det viktigt att prata med experterna och gör de val som är bäst för dina behov.

Cape Argus cykeltävling

Söndagen den 12 mars går världens största tidtagna cykeltävling, Cape Argus, av stapeln i Kapstaden, Sydafrika för 45:e gången. Runt 35000 cyklister kommer från hela världen för att delta i detta lopp med en sträcka på drygt 10 mil. Loppet startar i centrala Kapstaden, täcker större delen av Kaphalvön med mållinjen i Green Point Stadium, strax utanför stadens centrum. Det är en fantastisk åktur, särskilt tack vare de spektakulära vyerna.

Cape Argus cykeltävling. Foto: pressbild

Cape Argus cykeltävling: historia

Cape Argus cykeltävling började ursprungligen 1977 som en protest för att kampanja för cykelvägar i och runt Kapstaden. Med utgångspunkt från detta föddes idén att hålla en långdistanslopp, som kallades Peninsula Marathon.

Big Ride-In, som hölls i regi av den nygrundade Western Province Pedal Power Association blev en stor framgång och lockade hundratals cyklister, inklusive borgmästaren i Kapstaden. Numera heter organisationen Pedal Power Association.

Rutt

De senaste åren har loppet vanligtvis följt en naturskön cirkulär rutt från Kapstaden nerför Kaphalvön och tillbaka. Loppet startar vid Grand Parade i Kapstaden. Den följer sedan en kort del av N2 som heter Nelson Mandela Boulevard. Sedan M3 till Muizenberg och sedan Main Road längs False Bay-kusten till Simon’s Town och Smitswinkel Bay. Rutten korsar sedan halvön i västlig riktning, förbi ingången till Godahoppsudden-delen av Table Mountain National Park (inom vilken Cape Point ligger). Den leder sedan norrut längs Atlantkusten genom Scarborough, Kommetjie, Noordhoek, Chapmans Peak, Hout Bay. Sedan över Suikerbossie-kullen till Camps Bay och slutar bredvid Cape Town Stadium i Green Point.

Cape Argus cykeltävling. Foto: pressbild Telegraph

Det finns cirka 16 förfriskningsstationer och 6 medicinplatser längs rutten. Ett team på minst 2500 volontärer från en mängd olika organisationer ser till att all verksamhet löper smidigt och effektivt under dagen. Massor av med underhållning väntar cyklisterna, deras familjer och vänner på Greenpoint Stadium där loppet också har sitt mål.

Eftersom detta är ett ideellt evenemang går alla intäkter till två välgörenhetsorganisationer. Pedal Power Association, den andra välgörenhetsorganisationen, Rotaryklubben i Claremont, investerar sin andel i en mängd olika insamlingsprojekt.

Roliga fakta

Rekordtider hålls av
Män: 02:27:29 av Robbie Hunter (2008)
Kvinnor: 02:44:04 av Renee Scott (1991).

Den snabbaste tiden som någonsin registrerats (och högsta genomsnittshastigheten någonsin) sattes på 105 km-banan 1993 av Wimpie van der Merwe med 02:16:40, i snitt 46,1 km/h.


2002 på grund av värme: loppet avslutades 14:45 vid Ou Kaapse Weg när temperaturen nådde 42 °C.


1990 blev hjälmar obligatoriskt.


Den äldsta cyklisten att klara loppet inom de maximalt tillåtna sju timmarna är Japie Malan. Han var 92 år gammal vid den tiden under 2012 års cykeltur – på tandem på tiden 05:49:00. Han är också den äldsta mannen som har åkt Argus för första gången, vilket han gjorde 2004 när han var 84 år gammal.


Den äldsta kvinnan att fullfölja loppet är Mary Warner (80 år gammal vid tillfället) under 2006 års tour, på tiden 06:43:38.


Den yngsta personen som någonsin deltagit i turnén var fyra år gamla Bradley Pickering Dunn. Han åkte cykelturen på baksidan av sin fars tandem 1988.


Om du körde rutten i en bil med genomsnittliga trafikförhållanden skulle vara svårt att ta sig runt på under 2 timmar och 45 minuter. Så de ledande cyklisterna är nog lite snabbare än en bil skulle vara.


2017 ställdes Cape Town Cycle Tour in på tävlingsdagen på grund av extremt väder. Vindhastigheter över 100 km/h plus bränder på en del av sträckan fick arrangörerna att ställa in efter att den första omgången av cyklister hade startat loppet. Hotet om möjliga protestaktioner längs en del av rutten ökade också säkerhetsproblemen.

Vintercamping

Camping är en populär fritidsaktivitet när som helst på året, men vintercamping kräver mer förberedelser och speciell utrustning. Extra försiktighetsåtgärder och kunskap om eventuella risker är viktiga för att din campingresa ska bli lyckad och minnesrik.

Vintercamping är ett utmanande äventyr. En campare måste ha en respekt för ombytligt väder och planera därefter. Förberedelser lönar sig för en lyckad resa, så att du alltid kommer att ha spännande saker att berätta när du kommer tillbaka.

Vintercamping. Foto: Simon Berger

De största problemen för vintercamping är att hålla sig varm, torr och få tillräckligt med vatten. Det bästa sättet att undvika köldskador eller hypotermi är att bevara din egen kroppsvärme. Det finns tre saker att ha i åtanke för att inte riskera att tappa värme. Speciellt när du campar eller vandrar i minusgrader.

Tre sätt att förlora värme på

  1. Strålning är utsläpp av kroppsvärme, särskilt från hud som utsätts för väder och vind. Bra kvalitet på handskar, mössa och halsduk kan hjälpa bra att hålla bar hud till ett minimum.
  2. Konduktion är absorption av kyla av kroppen när man sitter eller ligger på kall mark, eller hanterar kalla föremål som metallredskap eller matskålar. Det är därför ett bra liggunderlag krävs för camping i kallt väder. Det är även viktigt att ha på handskar. En campingstol är ett måste på en vintercamping. Försök att inte sitta på marken.
  3. Konvektion är förlusten av kroppsvärme på grund av vind som blåser över oskyddade kroppsdelar. Detta kan också minskas genom att täcka bar hud med mössa, halsduk och handskar. Det är viktigt att hålla exponeringen till ett minimum, särskilt när det blåser. Värmeförlust genom konvektion kan minska kroppsvärmen snabbast. Våta kläder kommer att påskynda denna process, vilket gör det ännu viktigare att hålla sig torr.

Tips för lyckad vintercamping

Vintercamping. Foto: Gytis M

Här är några andra tips som kommer att göra din vintercampingresa lyckad:


Tältplacering. Där det är möjligt, placera ditt tält på en plats som kommer att få soluppgång på morgonen. Detta kommer att hjälpa till att smälta bort all is och avdunsta all frost eller dagg som kan ha bildats under natten. Det kommer också att värma ditt tält när du vaknar på morgonen. Kall luft sjunker. Försök att placera ditt läger på något högre mark. Försök att välja en skyddad plats om det snöar eller blåser.


Vattenförbrukning i kallt väder. Uttorkning kan allvarligt försämra kroppens förmåga att producera värme. Drick vätska så ofta som möjligt under dagen och ha en vattenflaska med dig på natten

Matlagning i kallt väder. Matlagning i kallt väder tar ungefär dubbelt så lång tid som normalt. Använd alltid ett lock på alla kastruller du lagar mat i. Detta hjälper till att hålla värmen och minska den totala uppvärmningstiden. Försök att hålla din meny till goda måltider i en och samma gryta. Saker som chili och pasta värmer och mättar och är bra energikällor. Ett bra kaloririkt mellanmål innan läggdags kommer också att hålla dig varm hela natten. Håll dig borta från ett överflöd av socker. Ost är ett bra mellanmål med högt kaloriinnehåll.


Sovtips. Sov inte med mun och näsa i sovsäcken. Fukten i din andedräkt kommer att kondensera och göra att den blir fuktig och ineffektiv som en isolator.


Kompissystem. Kompisar kan hjälpa varandra att packa för en vandring, ta hand om varandra i skogen och kolla efter symtom på köldskador, hypotermi och utmattning.


Checklista. Gör en checklista med allt du behöver innan du börjar packa. Markera sedan varje sak när du packar den. På så sätt kommer du inte att glömma någonting

Tips på checklista för vintercamping

Här är tips på några grundläggande saker som bör finnas på varje campingtur:

Ryggsäck med remmar för att hålla skidor/snöskor
Sovsäck för vintercamping
Liggunderlag – sov aldrig direkt på den kalla marken
Karta och kompass
Pannlampa och extra batterier
Ljus och tändstickor
Spade (eller använd en spannmålsskopa eller liknande)
Solskyddsmedel och solglasögon
Sopsäckar, 3 eller 4 (för att göra nödsovsäckar eller skyddsrum)
Stövlar, strumpor (ull är bäst)
Underställ för vinter

Vintercamping. Foto: Tommy Lisbin