Vatten, viktigt att ha i beredskap
Vatten är livsviktig att ha i beredskap När vi pratar om förberedelser för nödsituationer, eller prepping, tänker vi på mat och utrustning och alla andra saker som kommer att få våra liv att kännas så normala som möjligt. Det finns dock en resurs som du kommer att vilja säkra så snart du befinner dig i […]
Vatten är livsviktig att ha i beredskap
När vi pratar om förberedelser för nödsituationer, eller prepping, tänker vi på mat och utrustning och alla andra saker som kommer att få våra liv att kännas så normala som möjligt. Det finns dock en resurs som du kommer att vilja säkra så snart du befinner dig i en nödsituation. Den resursen är vatten som är mycket viktig att ha i beredskap. Man brukar säga att en människa klarar sig:
Tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat.
Även om vi som människor klarar oss i tre veckor utan mat, så klarar vi oss bara tre dagar utan vatten. Trots det glömmer vi ibland det viktiga vattnet när vi ordnar vårt beredskapslager. I själva verket bör vattenförvaring och dess förberedelser vara det första man börjar med. Vatten är en viktig del av alla beredskapsplaner. Här är tre skäl till varför vatten är viktigt att ha i beredskap.
Vatten att dricka
Livsmedelsverket rekommenderar att man dricker minst en liter vatten per dag förutom det man får i sig via maten. Kroppen består av cirka 60 % vatten, så när en nödsituation inträffar vill du hålla den frisk och stark för att orka med. Med det sagt kan barn, ammande mammor och sjuka behöva mer vatten. Glöm inte heller husdjur. Precis som människor behöver de också tillräckligt med vatten.
Vatten för hygien
För hygienens skull kommer du att vilja ha mer vatten än bara en liter. Man brukar rekommendera att man ska ha ytterligare fyra liter vatten för personlig hygien.
Vatten för hälsa och välmående
När vi blir uttorkade försöker vår kropp varna oss för att vi behöver dricka mer vatten genom att ge oss varningssignaler i form av obehag: huvudvärk, irritabilitet, yrsel, svaghet, desorientering, törst, torr hud och slöhet. Om du upplever något av dessa symtom är chansen stor att din kropp talar om för dig att dricka mer vatten.
Även om det är bra att vara förberedd med mat och redskap, bör vatten vara högsta prioritet. Lyckligtvis behöver det inte vara svårt att börja fylla på med vatten för att ha i beredskap. Börja med en liter här och där.
Förvara vatten för beredskap
Krisinformation tipsar om följande: Förvara extra dricksvatten i dunkar eller flaskor så att du är förberedd om det blir strömavbrott.
Frys in vatten i PET-flaskor, då fungerar flaskorna både som kylklampar och extra dricksvatten. Men fyll inte flaskorna helt, de kan spricka när de fryser till is.
Ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe.
Koka vattnet om det kan vara förorenat. Vattnet ska koka tills det bubblar kraftigt med stora bubblor.
Hållbarheten beror bland annat på hur rent vattnet är från början. Det är därför svårt att ge ett exakt svar på hur länge man kan förvara vatten. Tänk på att förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur, då håller det längre. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller kraftigt färgat.
Följ Livsmedelsverkets råd så håller sig dricksvattnet fräscht under minst en vecka:
- Använd väl rengjorda flaskor eller dunkar.
- Fyll på med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten.
- Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.