FLERA INLÄGG I

Viktig information

Artiklar

Enkla tips för hemberedskap

Är ditt skafferi förberett för nödsituationer? Alla kanske inte är jätteintresserade av att preppa och bygga upp ett matlager för eventuella krissituationer, men med dessa enkla tips för hemberedskap hoppas vi kunna ge hjälp på traven.

Överlevnadsmat har länge förknippats med campare och resenärer, men fler och fler har insett fördelarna med att förvara mat i huset eftersom matbrist och naturkatastrofer blir allt vanligare. Att lagra mat och förnödenheter för nödsituationer är som att köpa försäkring: man kanske aldrig kommer att vara med en naturkatastrof – men om man gör det, och man inte kan ta dig till en butik, kan det vara ovärderligt att veta vad man ska fylla på i nödsituationer.

Så om man har skjutit upp sin hemberedskap, är det dags att ta tag i det. Här kommer några tips som hjälper till att komma igång med att ordna ett nödlager.

Foto: Annie Spratt. Skafferi för hemberedskap

Sätt ett mål och kör igång

Hur mycket vill man lagra? Ska man sikta på en veckas förnödenheter? Eller räcker det till tre månader? Hur beredskapslagret ser ut beror på vilken typ av nödsituation som är mest sannolikt att inträffa där man bor och hur länge man förväntar dig att behöva klara sig på maten och utrustningen man har hemma.

Åtminstone rekommenderar MSB att man har tillräckligt med mat och vatten för var och en av dina hushållsmedlemmar i minst en vecka.

Andra tillbehör på deras lista inkluderar en ficklampa, batteridriven eller handvevad radio, extra batterier och powerbanks samt grundläggande första hjälpen-förnödenheter.

foto: Suzy Hazelwood. Vattenflaskor för beredskap

Prioritera vatten och förvara det säkert

Vid en kris eller ett elavbrott påverkas även vattenförsörjningen. Vattenverket och pumpar längs ledningsnätet behöver el för att fungera. Högt belägna områden kan bli utan vatten redan inom någon timme. Därför är det viktigt att förvara extra vatten hemma för en eventuell krissituation.

Om man använder vatten från butik, kontrollera utgångsdatum och byt ut i enlighet med det. Sådana datum läggs till eftersom plast med tiden kan börja läcka ut i vatten på flaska, vilket medför negativa hälsoeffekter.
Man bör byta ut vatten man själv har lagrat cirka var sjätte månad. Tänk på att ha extra vatten i förvaring om du har husdjur hemma.

Köp i flerpack / storpack

Ett annat enkelt tips för hemberedskap är att köpa i bulk. För att hålla nere kostnaden för sitt matlager — särskilt om man har ett stort hushåll eller vill ha ett komplett, långvarigt lager — är ett tips att köpa i storpack. Då håller man nere kostnaderna och sparar även tid på att köpa det mesta på en gång.

Handla i flerpack till ditt nödlager. Foto: Felox Miznikov

Mat med lång hållbarhet

De bästa matförråden för nödsituationer kan användas i en mängd olika scenarier, från camping- och vandringsresor till fullskaliga naturkatastrofer eller oförutsedda tillfällen när strömmen går. Med en fantastiskt lång hållbarhet på upp till 25 år, finns nu nödmat – både i hinkform med individuellt förpackade måltider inuti som tar bara minuter att tillaga – på den svenska marknaden! Vissa kit/måltider kräver varmt vatten och kokning, medan andra bara behöver kallt vatten för att tillaga. I händelse av en verklig nödsituation kan dessa akuta livsmedelsförsörjningar dramatiskt förbättra dina omständigheter oavsett om man ordnar mat till sig själv eller en hel familj. I vår webshop kan du läsa mer om de olika rätterna med lufttorkad från ReadyHour.

Fördelar med överlevnadsmat

Den låga kostnaden per portion, bekvämligheten och tillförlitligheten för denna nödmat gör den till en värdefull investering, eftersom de flesta är förpackade för att hålla i mycket länge, vilket innebär att man inte behöver byta ut dem efter att ha förvarat dem i källaren i några år.

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap och friluftsliv så de vet vad man behöver – och vad man inte behöver. Under en kris eller te.x. när man är ute i naturen eller i stugan, är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Vi hoppas att dessa enkla tips för hemberedskap kommer till hjälp!

Hemberedskap, vad är det?

Alla pratar om hemberedskap, men vad är det egentligen? Här har vi samlat ihop information för att du lättare ska kunna få ett hum om vad hemberedskap innebär och hur du själv kan göra för att preppa för en vecka.

Hemberedskap, en summering

Enligt MSB, Myndigheten för Skydd och Beredskap så innebär hemberedskap att man ska kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Om vi alla är förberedde på en eventuell kris så kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Med andra ord så är det viktigt att vi alla hjälps åt i händelse av en kris eller krig. Man kan te.x. sammarbeta med sina grannar eller gå med i en frivilligförening.

Hur preppar man för en vecka?

Om man ska ha mat och vatten hemma så att man kan klara sig och sin familj och sina husdjur i en vecka så finns det många bra tips att följa. Det är viktigt att man har en plan för hur man ska klara sig utan te.x. el, vatten eller kommunikationer i en vecka.

När det gäller mat så är det viktigt att den går att förvara i rumstemperatur, har lång hållbarhet och att man har utrustning för att tillaga den utan el. Man kan använda sig av ett stormkök eller camping kök för att laga maten. I vår webshop hittar du mat från ReadyHour som är speciellt framtagen för nödsituationer. Den har 25 års hållbarhet och innehåller de viktiga kalorier, vitaminer och mineraler man behöver i ett krisläge.

Vatten är mycket viktigt. Man räknar med att behöva ca 3-5 liter vatten per person och dag. Du kan läsa mer om vattenförvaring vid kris i vår tidigare blog här.

I ett krisläge är kommunikation extra viktig. Därför bör man ha tillgång till en radio för att kunna lyssna på viktiga nyhetssändningar i den lokala P4-kanalen.

En radio bör man ha i hemberedskap. Foto: Anmol Arora

Krisinformation så finns det mycket bra information om vad hemberedskap innebär. De har tagit fram en lista på den beredskap man behöver ha:

  • mat och matlagning
  • dricksvatten
  • värme
  • kommunikation
  • läkemedel och första hjälpen-kit
  • toalettbesök och hygien
  • belysning – till exempel ficklampor och stearinljus
  • betalningar och kontanter
  • transporter – ha om möjligt bilen fulltankad och alternativa färdmedel som till exempel cykel.

Det kan vara bra att tänka på att man eventuellt snabbt kan behöva evakuera och i så fall även packa sin krislåda med tanke på det. I vår blog här kan du läsa mer tips om just detta.

Slutligen så är det viktigt att man går igenom sin beredskap och tänker igenom vad man behöver i sin lager. Det behöver inte vara så komplicerat, mycket av det som behövs har vi redan hemma. Lycka till med din prepping.

Vatten i krislådan är viktigt. Foto: Bin Foch

Vinterprepping

Här kommer några enkla tips för vinterprepping

Du har stängt av vattnet i sommarstugan och satt vinterdäck på din bil – nu är du redo för vintern, eller hur? Inte riktigt. Här kommer några enkla tips på vinterprepping som gör skillnad både för dina saker och för din plånbok.

Vinterunderhåll för bilen

Det finns många olika vätskor inne i bilen. Det är viktigt att de alla är toppade och på lämpliga nivåer för vintersäsongen. Se till att du kontrollerar oljan, transmissionsolja, spolarvätska, styrservo och naturligtvis bromsvätska och fylla dem vid behov.

Tips för att undvika att batteriet laddar ut:

1. Kör en längre sträcka ungefär en gång i veckan. 
2. Överväg en separat underhållsladdare
3. Kontrollera batteriet regelbundet. 
4. Du som kör med elbil, ha bilen på laddning om den står parkerad utomhus i riktigt kallt väder. 
5. Du som kör med elbil, värm upp bilen medan den laddas.

Det är inte bara din motor som tar stryk på vintern. Håll din bil i toppform genom att smörja dörr & bagagelås.

Vinterstäda hemmet

Foto: Nachelle Nocom. Vinterprepping

Vill du bli varm i vinter? Du är inte ensam! De hundratals insekter och spindlar som finns runt din fastighet vill samma sak. Det är därför faktiskt på många sätt som ”vinterstädning” är viktigare än ”vårstädning”. Det håller de små oönskade besökarna ute.

Städa ditt hem noggrant för att hjälpa till att avskräcka nya ”invånare” från att flytta in under de kalla månaderna.
Fokusera på att rensa matförråd – speciellt de små hörnen där den tenderar att lägga sig, inklusive botten av din ugn.
Ge din kyl och frys en fin avfrostning och rengöring för att förhindra mögel från att bildas.
Täpp till hålen som skadedjur kommer in i, som lister på dörrar och fönster, hål för VVS och el, sprickor i väggar, etc.
Rengör din skorsten och sätt på ett skyddsskydd för att se till att fåglar och gnagare inte kan komma in.

Upprusta ditt nödlager för vintern

Ofta glömmer man bort att vinteranpassa sitt nödförråd – även på platser där det snöar halva året. Det kanske inte är en stor sak om du hamnar i skydd hemma under en hög med filtar, men vad händer om du tvingas evakuera och trotsa väder & vind?

Börja med uppenbara föremål, som:

En varm jacka, underställ, mössa, handskar och en halsduk
Stövlar eller varma skor och strumpor (extra av båda om du har plats)
En varm filt eller ett räddningstäcke som håller dig varm och skyddar mot vind
Handdesinfektionsmedel och/eller desinfektionsservetter

Och sedan saker man kanske inte tänker på, som:

Solglasögon (ljus som reflekteras från snö kan skada dina ögon)
En poncho – vilken skidåkare som helst kan säga att snö är lika blött som regn
En vattentät väska för att hålla dina viktigaste saker torra
Skoimpregnering för att hålla skor & stövlar vattentäta

Foto: Katja Ritvanen. Vinterprepping

Vatten i en kris

Drickbart vatten i en kris är absolut nödvändigt för att bibehålla hälsan. Det är också viktigt för matlagning, personlig hygien, sanitet och rengöring av sår. Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.
Eftersom vatten är så viktigt för att överleva, är det klokt att som hemberedskap ha både ett bärbart och ett större förråd av dricksvatten. Det är också viktigt att ha ett sätt att behandla eller skaffa vatten för fortsatta behov om en nödsituation varar längre än förväntat.

Foto: Lisa Fotios. Vatten är mycket viktigt vid en kris.

Vattenförvaring vid hemberedskap

BÄRBART VATTEN
Bärbart vatten tar man enkelt med i en krislåda eller kan så kan det placeras i ett fordon.Tre till fem liter vatten bör finnas tillgängligt för varje person i hushållet.

STATIONÄRT VATTEN
Icke-portabelt vatten lagras i stora behållare, till exempel en dunk eller tunna. Dessa stora behållare anses vara permanent förvaring eftersom de kan vara extremt tunga och inte är lätta att flytta. Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i dunkar, flaskor eller behållare, eftersom hållbarhetstiden beror på hur rent vattnet är från början. Förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. 

För den permanenta vattenförsörjningen i hemmet, lagra cirka 14 liter per person för en tvåveckorsperiod. För hemberedskap är den klokaste planen att lagra både bärbara och permanenta vattenförråd. Om man behöver fylla på dem är det bäst att börja med det renaste, saltfria och minst förorenade vattnet man kan få.

Kallt rinnande flodvatten är att föredra framför varmt stillastående vatten. Det finns olika metoder för att behandla vatten, men kom ihåg att ingen behandlingsmetod är perfekt för att få säkert vatten så att kombinera metoder är ofta den bästa lösningen.

Vattendunkar är viktiga att ha i beredskap för en kris. Foto: Suzy Hazelwood

Desinficering av vatten i en nödsituation

Det finns två primära metoder för att omvandla odrickbart vatten till säkert, drickbart vatten: Desinfektion och Separation.

Varje metod har sina fördelar och nackdelar. Att kombinera dessa två metoder är det bästa sättet att få säkert dricksvatten. De fem vanligaste sätten att desinficera och separera vatten (göra det fritt från sjukdomsframkallande mikroorganismer) är:

Kokning
Kemisk vattenrening (te.x. vattenreningstabletter)
Använda ultraviolett ljus
Mikrofiltrering
Destillering

Kom ihåg att endast använda vatten som har desinficerats ordentligt för matlagning (inklusive drycker) eller för att borsta tänderna.

Koka vatten för att få det drickbart.

Vattenrening genom kokning

Historiskt sett har kokning av vatten varit det vanligaste sättet att desinficera vatten från mikroorganismer. Genom att koka vatten så dör de flesta typer av sjukdomsframkallande organismer som kan finnas i det. Om vattnet är grumligt kan man filtrera det genom rena trasor.

Koka vattnet i ett par minuter, låt det svalna och förvara det i rena behållare med lock.

Det finns nackdelar med att koka vatten.

För det första kan det kräva mycket bränsle och matlagningsutrustning, sedan så har det en lång nedkylningsperiod.
Vattnet fortfarande att ha partiklar i sig, så man bör använda en ren trasa för att filtrera det innan man dricker det.
Sist, att koka vatten eliminerar inte föroreningar, dålig smak eller dålig lukt.
Ett användbart tips för att förbättra smaken av kokt vatten är att överföra det från en behållare till en annan flera gånger under kokning.

Kemisk vattenrening

Klordioxid dödar virus och bakterier. Det tros vara bättre än jod eftersom det dödar fler mikroorganismer. Det finns också färre bekymmer med långvarig exponering/allergier och det är mer effektivt över ett bredare temperaturintervall. Klordioxid är också mer effektivt som desinfektionsmedel än klor i de flesta fall mot vattenburna patogena mikrober som virus och bakterier. Klordioxid finns tillgänglig i vattenreningstabletter. Dessa tabletter är billiga och relativt lätta att använda.

Katadyn vattenreningstabletter

Var smart på resan, tips och trix för att säkra din semester för nödsituationer

Snart dags för härliga semestertider! Men se till att vara förberedd för eventuella nödsituationer som kan uppstå. Var smart på resan, här kommer några tips och trix för att kunna koppla av rejält på sin semester i vetskap om att man är förberedd för eventuella nödsituationer.

Hemma kanske man ordnat med ett nödlager, krislåda eller har tillräckligt med mat för en vecka. Men all den tid och pengar som spenderas på att bygga upp lagret gör föga nytta när det är hundra mil bort … och man plötsligt behöver det. För nödsituationer kan att uppstå var som helst, när som helst.

Foto: Anja. Njut av semestertider, var förberedd för nödsituationer

Packa väskan som en enkel krislåda

Mycket av det väsentliga du behöver i ditt bagage får enkelt att plats i en väska. Här är några tips och trix som hjälper dig att välja det du behöver för att säkra din semester vid en eventuella nödsituationer.

Prioritera det väsentliga – Kom ihåg beredskapsregeln om tre:

Människor kan överleva i tre minuter utan luft.
Människor kan överleva i tre timmar utan skydd.
Människor kan överleva i tre dagar utan vatten.
Människor kan överleva i tre veckor utan mat.

Man kan använda regeln om tre för att prioritera när man planerar och packar. Börja med tak över huvudet, ett räddningstäcke tar upp minimalt med utrymme. Det kan användas för att sova, hålla sig varm och skyddad.

När det gäller vatten är påsar mycket lättare att packa än flaskor. Packa undan några tillsammans med ett vattenfilter.

När det gäller mat … ett bra tips är energibars. Precis som vattnet kommer dessa att få plats nästan var som helst. Om man har möjlighet att värma sina måltider är ett tips också att packa med ett 72-timmars matpaket. Det är lite skrymmande, men värt det extra utrymmet.

Packa även saker som har flera smarta funktioner, till exempel: en solcellsladdare som har inbyggd ficklampa.

Foto: Simon Berger. Var trygg på semestern

Lär dig mer om de dolda överlevnadsverktygen i din bil

I en nödsituation kan din bil göra så mycket mer än att bara ta dig från punkt A till punkt B.

Här är några sätt att använda bilen som ett överlevnadsverktyg:

Skydd – Detta är uppenbart, men det är viktigt. En bil är ett nödskydd av hög kvalitet – näst efter en temperaturkontrollerad byggnad.

Ljus – Man behöver ljus i en nödsituation, och bilen är en bra, pålitlig källa till det. Man kan använda sina strålkastare för att lysa upp sin miljö, signalera efter hjälp och mer.

Eld – Eld håller en varm i en kris och gör också så att man kan laga mat. Och bilen har allt du behöver för att elda. Man kan suga upp bensin från tanken för bränsle och använda cigarettändaren som en eldstartare.

Vatten – Om man befinner sig i en fuktig miljö har bilen verktyg för att samla regn eller smälta snö till drickbart vatten. Navkapslar eller mugghållare är alla effektiva vattenuppsamlingskärl.

Ström – Bilen är naturligtvis en av de bästa telefonladdarna som finns. Med en bensintank och ett fungerande batteri kan den ladda flera telefoner eller bärbara datorer utan problem.

Radio – Information från en radio är förmodligen den mest underskattade resursen i en nödsituation. Vissa experter säger att det är viktigare än mat och vatten. Använd bilens kraftfulla, inbyggda radio för att övervaka katastrofförhållanden och räddningsinsatser.

Foto: Yuliya Pankevich. Bekanta dig med hotellets evakureingsplan

Bekanta dig med hotellets evakueringsplan

De flesta hotell har rutiner och planer för nödsituationer. Dessa kan inkludera:

Utrymningsplaner för brand/gasläckor – Nästan alla hotell har en utrymningsplan för brand och gasläckor. De bör också ha särskilda evakueringsboenden för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning.

Många anläggningar har en evakueringskarta nära dörren till varje rum. Anteckna detta. Ett tips är att ta en bild av den.

Dela dina resplaner och platsuppgifter med minst en annan person

Håll kontakten med minst en person du litar på. Välj någon som du ändå skulle dela foton och nyheter med – ett barn eller en granne till exempel. Låt dem veta:

Din resplan
De platser du planerar att besöka, och ungefär när du planerar att vara där
Platserna du ska bo
När du har kommit säkert fram till avlägsna destinationer
Utöver detta, se till att låta dem veta när planerna ändras.

Dela din platsinformation under semestern

Var smart på resan

Fler bra tips för semesterresan:

Ha med en extra mobilladdare – När man är ute på resa kan telefonen vara en livlina för. Ta med en laddare vart du än går. Ha en extra i handskfacket på bilen också.

Flytta plånböcker till framfickan – Ficktjuvar är ett stort problem, särskilt i stora städer och främmande länder. Att vara strandsatt utan plånbok är inte bara ett enormt krångel, det utsätter en också för fara om det inträffar en nödsituation. Det är därför man rekommenderar att ha plånboken i framfickan på semestern.

Fresta inte tjuvar. Förvara inte solglasögon, telefoner, väskor eller andra värdesaker i bilen.

Krislåda, gör det enkelt att evakuera

Mat och vatten kan vara första prioritet när man packar förnödenheter, men det kan vara svårt att föreställa sig hur störande te.x. ett lång strömavbrott kan vara. Man förlorar kontrollen över ljus och värme. Det går inte att kan inte förvara mat i kylskåp eller laga mat på elspisen. Man kan till och med bli av med rinnande färskvatten. Men, det positiva är att om man förbereder sig för ett eventuellt krisläge så kan man klara sig riktigt bra med små medel. Här går vi igenom en bra grund för hur man gör en krislåda för att enkelt kunna evakuera.

Krislådan kan få plats i en ryggsäck

Tänk igenom vad som kan få plats i en vanlig ryggsäck. Ett tips är att man fyller sin krislåda så att innehållet passar en ryggsäcks dimensioner. På så sätt kan man enkelt få plats med det viktigaste om man behöver lämna sitt hem.

Även med en bra plan är man fortfarande utlämnad till katastrofförhållanden. Man kan aldrig vara helt säker på vad som ska hända – om man kan stanna hemma eller om man behöver evakueras, te.x. vid en skogsbrand eller kraftig storm. Genom att få plats med allt man behöver i te.x. en ryggsäck så kan en krislåda enkelt bäras med ett ögonblicks varsel om man måste evakuera.

en ryggsäck kan fungera som en krislåda vid evakuering

Planera för evakuering

För att kunna klara en evakuering så kommer här tips på hur man kan planera:

Ström – Att resa med en generator är inte det smidigaste, men man bör se till att man har minst en enhet som kan ladda en telefon eller en radio.

Man bör inte enbart ha batterier i krislådan. De tar värdefull plats och har en begränsad hållbarhet. Där det är möjligt komplettera den batteridrivna utrustningen med solenergiutrustning. Många solenergienheter laddas (om än långsammare) också på en molnig dag.

Om man kan hitta handvevade enheter, som en radio, är det också ett bra alternativ till batterier.

Goodbay powerbank solcellsladdare för krislådan

Ljus – När strömmen gått är en ficklampa en enkel lösning för att få ljus. Vi rekommenderar att ha minst en vattentät LED-ficklampa med flera alternativ för ström: som solenergi, batteri eller handvev. Om man också kan få plats med en extra hänglampa i din packningen, desto bättre. Det finns lampor som har en stroboskopfunktion för signalering.

Kylning – på resande fot kan det vara enklast att klara sig utan kylning. Man kan visserligen dra runt med en kylväska, men att hitta plats för den och hålla den fylld med is kommer att ta dyrbar energi och tid.

Packa istället mat som inte behöver kylas. Lufttorkade färdiga måltider, bars, russin och nötter som exempel. De passar även perfekt i en ryggsäck.

Temperaturreglering – man böra planera för att under åtminstone de första tre dagarna att hålla sig varm eller sval genom att planera sin garderob och fokusera på skydd. För kallare temperaturer är lager på lager-kläder ett måste. Man bör också ha räddningstäcken (som kan fungera som skydd) och en sovsäck som är lätt att bära. Ta mycket vatten och packa gärna en liten fläkt.

Näring – vid kortsiktiga krislägen är det viktigt med måltider som håller en mätt och pigg. För krislådan, packa livsmedel som uppfyller följande kriterier:

Många kalorier – De flesta av oss försöker minska på kalorier i vår kost, men när det kommer till krismat bör man packa så många kalorier man kan. En genomsnittlig vuxen behöver någonstans mellan 1 800 och 2 200 kalorier per dag.
Högt innehåll av makronäringsämnen – Ett användbart, enkelt sätt att planera den akuta matförsörjningen är att tänka i termer av makronäringsämnen (stora näringsämnen som krävs i stora mängder) och mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler som krävs i mindre mängder). Under de första tre dagarna, var noga uppmärksam på dina makronäringsämnen: kolhydrater, proteiner och fetter. Dessa är viktiga för energinivåer och organfunktion.

En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel på detta har torkade rätter från ReadyHour en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Vatten, viktigast av allt

Förpackat vatten – vatten finns i många olika förpackningar, det vanligaste är pet flaskor. Men plastflaskor spricker och går sänder med åren.

Ett bättre alternativ är konserverat vatten. Dessa förpackningar är mer tåliga och har mycket längre hållbarhet. Packa ner att du har två eller fler av dessa i varje krislåda.

Vattenfilter – Vattenfilter är fantastiska. Kvalitetsfilter kan rensa upp till 99 % av virus, bakterier och andra föroreningar. Deras enda verkliga svaghet är att de kräver en extern vattenkälla som inte alltid kan vara lätt att få tag på.

Vattenrenare – Som backup föreslår vi även vattenreningstabletter. De dödar främst mikrober som bakterier, virus och parasiter.

Mat vid kris, vad ska man ha hemma?

Det är viktigt att vara förberedd för en eventuell kris. Det finns olika råd och rekommendationer, här har vi samlat några av dem för att du ska kunna få en enkel översikt över vad man ska ha för mat hemma vid en kris.

Matförråd vid kris, vad ska man ha hemma

MSB

MSB rekommenderar att du och de du bor med ska kunna klara er under minst en vecka utan att handla. Ju fler som kan klara sig själva, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa exempelvis äldre eller sjuka personer. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Med någon dunk, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Behovet av vatten för dryck är två-tre liter per person och dag. Vid fysisk ansträngning eller graviditet/amning kan behovet vara det dubbla.

Man rekommenderar att maten man har i sitt krisförråd:

  • kan tillagas snabbt
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan ätas utan tillagning
  • kan förvaras i rumstemperatur
Vatten i beredskap. Foto: Amritanshu Sikda

Civilförsvarsförbundet

Hos Civilförsvarsförbundet står att läsa att det vid en krissituation gäller att få i sig tillräckligt med energi för att orka, samtidigt som man ibland behöver tillaga maten utan tillgång till elspis. En kris eller elavbrott kommer plötsligt och då är det bra att ha ett matförråd med matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma.

I reservförrådet passar också torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan
till och med ätas kalla. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Matlagning vid kris. Foto: beprepared pressbild

Livsmedelsverket

Även på Livsmedelsverkets hemsida får man tips om hur man kan förbereda sig för att ha en veckas mat hemma.

Plötsliga händelser som en snöstorm, strömavbrott eller vattenbrist kan snabbt påverka det dagliga livet. Hela livsmedelskedjan är beroende av att bland annat el, vatten, IT och transporter fungerar. Utan dagliga leveranser blir det snart glest i butikshyllorna. Detsamma gäller om många plötsligt handlar samma varor eller mer än vanligt. Livsmedelsbutikernas lager är inte anpassade för en oväntad stor efterfrågan av varor. 

De tipsar även om fördjupande information hos Försvarsutbildarna och Svenska Lottakåren.

Sammanfattning

För att sammanfatta:

  • man bör ha mat och vatten hemma för minst en vecka till sig själv och sin familj.
  • maten ska innehålla tillräckligt med kalorier, vitaminer, mineraler och näringsämnen för att man ska klara sig under en kris
  • den ska vara enkel och snabb att laga utan att det krävs mycket vatten
  • det är en fördel om den har lång hållbarhet så att man inte ständigt behöver kontrollera sitt matförråd
  • den bör kunna förvaras i rumstemperatur
  • det är även bra att ha mat som kan ätas utan tillagning
Man ska ha mat hemma för en vecka

ReadyHour

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap. Under en kris är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. 

Måltiderna från ReadyHour är lufttorkade. En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel så detta har våra torkade rätter en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Produkterna har en QSS-certifiering (Quality Survival Standards™) vilket är branschens främsta beteckning för
överlevnadsnäring.

Alla ReadyHour produkter kommer paketerade i slitstarka återförslutningsbara påsar. Det betyder att du kan använda det du behöver för en måltid och spara resten. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp. Upp till 25 års hållbarhet i oöppnad förpackning.

Maten är enkel att tillaga och kräver inte mycket vatten.

72-timmars paket från ReadyHour

Tips vid strömavbrott

Elavbrott är vanliga och kan inträffa året om. De flesta elavbrotten orsakas av extremt väder, till exempel storm, åska eller kraftigt snöfall. Det kan också orsakas av tekniska fel i exempelvis ett ställverk eller effektbrist, enligt Krisinformation. Här kommer några praktiska tips vid strömavbrott.

Tips 1: Ljus

Först och främst, håll reda på var dina reservljus finns (ficklampor, nödljus, värmeljus etc.) och förvara dem på en lättåtkomlig plats. På så sätt kommer du att kunna få ljust snabbt, utan att behöva snubbla i mörkret och leta. När du använder ljus är det viktigt att vara försiktig och tänka på eldsäkerheten. Glöm inte att ha tändstickor eller tändare hemma samt extra batterier till ficklampan.

Ljus. Tips vid strömavbrott. Foto: David Tomaseti

Tips 2: Laddare

Nu när du har ljus är nästa steg att ge dig kunna ladda apparater som mobiltelefoner. Du kan förbereda dig genom att ha powerbanks och flera batterier som kan ladda dina mobiler eller iPads. På så sätt kommer din mobil vara laddad, ifall du skulle behöva ringa ett nödsamtal.

Tips 3: Håll dig säker

Om det är kallt ute, se till att försöka hålla värmen. Svep in dig i filtar och klä på dig varma kläder för att inte frysa. Alternativt, om det är riktigt varmt ute och du får strömavbrott, håll dig till källaren eller något annat svalt område. Bär även lätta, lösa kläder. Det är viktigt att reglera din kroppstemperatur under ett elavbrott. Om det är mörkt, försök inte gå runt i ditt hem utan ljus. Att ramla nerför trappor eller slå huvudet i ett öppet skåp kan göra saken mycket värre. Likaså, om strömmen är borta, kommer gatorna med största sannolikhet att vara mörka också, så det kan vara bäst att bara undvika att gå ut på natten om det är mörkt.

Tips 4: Skydda maten

Om det blir strömavbrott ska du hålla dörrarna till din kyl och frys stängda. Om strömavbrottet är långvarigt ska du försöka flytta dina varor till ett fungerande skåp hos någon som inte har elavbrott. Maten i ditt kylskåp håller sig kall i cirka 4 timmar, så länge du håller dörren stängd. En välfylld frys håller kylan flera dygn om du inte öppnar dörren. Är de frysta varorna fortfarande hårda efter strömbrottet kan du frysa om dem direkt. Om strömavbrottet varar längre bör du äta upp färdiglagad mat så snart som möjligt. Bröd och grönsaker håller ett par dagar. Se bara till att maten luktar gott och ser färsk ut.

Tips 5: Vädra

Ett annat viktigt tips vid strömavbrott är att vädra. Även om det är kallt ut så se till att då och då släppa in frisk luft. Speciellt om du har många ljus tända eller eldar i braskaminen.

Tips 6: Alternativt boende

Ibland är det bästa att erkänna sig besegrad. Om elavbrottet kommer att pågå längre än du är beredd på kan du behöva checka in på ett hotell eller bo hos en familjemedlem i närheten. Om du har problem med att laga mat, hålla dig varm eller hålla dig sval, kan det vara ett klokt drag att byta ta sig till en annan plats för att tillbringa natten eller de närmaste dagarna.

Tips vid strömavbrott. Foto: Ehmitrich

Prepping för det nya året

Nu när julen har kommit och gått är det dags att förbereda sig för det 2023. Här följer några praktiska tips för prepping för det nya året.

Foto: Skye Sagisi. Nyår

Om du bestämt dig för att preppa så finns det mycket bra beredskapsinformation på olika sajter. Det finns mycket kunskap att hämta och mycket arbete att göra. Om du startar från grunden, så kan det kännas som väldigt mycket. Du behöver inte bara köpa och sätta ihop ett kit för varje familjemedlem, plus anpassa dem för dina individuella behov, plus rotera innehållet var sjätte månad; det finns också matförvaring att tänka på. Om du tar en titt på allt som behöver göras och sedan skjuter det på framtiden så är det fullt förståeligt. Du skulle inte vara den första.

Prepping som nyårslöfte?

Som med vilket nyårslöfte som helst räcker det inte att bara säga: ”Jag ska göra prepping för det nya året och köpa och organisera all min matförvaring nu!”. Det kommer inte att vara effektivt. Det är frestande att lägga en stor summa pengar på dina förnödenheter och sedan aldrig tänka på det igen. Men man känner sig nöjd med att man har uppnått ditt mål. Gör det inte. Om du t.e.x. köpte din matförvaring för ett år sedan eller för tio år sedan och aldrig tänkt på den igen, kan du mycket väl behöva börja om. Fokusera istället på små, nåbara beredskapsmål som ger konkreta resultat. Här är några exempel:

Tips på nåbara beredskapsmål:

  1. Avsätt x kronor varje månad, öronmärkta för att läggas på matförvaring eller förnödenheter för ditt beredskapslager.
  2. Om du redan har ett beredskapslager, gå igenom det två gånger per år för att rotera ut sådant som blivit gammalt. Det är också bra att byta kläder efter säsong.
  3. En gång i månaden, utvärdera din matförvaring, bestäm vad som ska roteras omedelbart och se till att ersätta saker du ätit.
  4. Åk och campa någon gånger under sommaren för att bli bekant med utrustningen i ditt beredskapslager.
Chili mac

Om du håller fast vid dessa mål kommer du att vara på god väg, även om du inte har allt färdigt och iordning i slutet av 2023. Ännu viktigare är att du har skapat en vana att göra krisberedskap till en del av ditt liv. Du kommer att ha lärt dig nya färdigheter och du kommer att bli mer bekant med dina och din familjs beredskapsbehov. Detta kommer att bli mycket mer effektivt på lång sikt.

Lycka till med din prepping för det nya året!

P.S. Måltider ReadyHour har en hållbarhet upp till 25 år. Mycket praktiskt då du slipper rotera ditt matlager och kan vara lugn i vetskapen att du har god & näringsrik mat i beredskap som håller mycket länge.

Vatten, viktigt att ha i beredskap

Vatten är livsviktig att ha i beredskap

När vi pratar om förberedelser för nödsituationer, eller prepping, tänker vi på mat och utrustning och alla andra saker som kommer att få våra liv att kännas så normala som möjligt. Det finns dock en resurs som du kommer att vilja säkra så snart du befinner dig i en nödsituation. Den resursen är vatten som är mycket viktig att ha i beredskap. Man brukar säga att en människa klarar sig:

Tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat.

Även om vi som människor klarar oss i tre veckor utan mat, så klarar vi oss bara tre dagar utan vatten. Trots det glömmer vi ibland det viktiga vattnet när vi ordnar vårt beredskapslager. I själva verket bör vattenförvaring och dess förberedelser vara det första man börjar med. Vatten är en viktig del av alla beredskapsplaner. Här är tre skäl till varför vatten är viktigt att ha i beredskap.

Vatten att dricka

Livsmedelsverket rekommenderar att man dricker minst en liter vatten per dag förutom det man får i sig via maten. Kroppen består av cirka 60 % vatten, så när en nödsituation inträffar vill du hålla den frisk och stark för att orka med. Med det sagt kan barn, ammande mammor och sjuka behöva mer vatten. Glöm inte heller husdjur. Precis som människor behöver de också tillräckligt med vatten.

Vatten för hygien

För hygienens skull kommer du att vilja ha mer vatten än bara en liter. Man brukar rekommendera att man ska ha ytterligare fyra liter vatten för personlig hygien.

Vatten för hälsa och välmående

När vi blir uttorkade försöker vår kropp varna oss för att vi behöver dricka mer vatten genom att ge oss varningssignaler i form av obehag: huvudvärk, irritabilitet, yrsel, svaghet, desorientering, törst, torr hud och slöhet. Om du upplever något av dessa symtom är chansen stor att din kropp talar om för dig att dricka mer vatten.

Även om det är bra att vara förberedd med mat och redskap, bör vatten vara högsta prioritet. Lyckligtvis behöver det inte vara svårt att börja fylla på med vatten för att ha i beredskap. Börja med en liter här och där.

Foto: Mrjn Photography. Vatten för hygien

Förvara vatten för beredskap

Krisinformation tipsar om följande: Förvara extra dricksvatten i dunkar eller flaskor så att du är förberedd om det blir strömavbrott.
Frys in vatten i PET-flaskor, då fungerar flaskorna både som kylklampar och extra dricksvatten. Men fyll inte flaskorna helt, de kan spricka när de fryser till is.
Ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe.
Koka vattnet om det kan vara förorenat. Vattnet ska koka tills det bubblar kraftigt med stora bubblor.

Foto: Noppadon Manadee. Vattenförvaring

Hållbarheten beror bland annat på hur rent vattnet är från början. Det är därför svårt att ge ett exakt svar på hur länge man kan förvara vatten. Tänk på att förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur, då håller det längre. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller kraftigt färgat. 

Följ Livsmedelsverkets råd så håller sig dricksvattnet fräscht under minst en vecka: 

  • Använd  väl rengjorda flaskor eller dunkar.
  • Fyll på med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten.
  • Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.