·
·

Vårstädning och vårprepping

Brukar du vårstäda? Här kommer en checklista med tips för vårstädning och vårprepping. När kontrollerade du din familjs förstahjälpenkit senast? Vet du när det är dags att byta ut din brandsläckare? Dessa typer av krisberedskapsuppgifter förbises ofta eftersom många av oss köper nödtillbehör, lagrar dem och glömmer dem. Eftersom du ändå kommer att göra din […]

Share

Vårstädning. Foto: Jeshoots

Brukar du vårstäda? Här kommer en checklista med tips för vårstädning och vårprepping.

När kontrollerade du din familjs förstahjälpenkit senast? Vet du när det är dags att byta ut din brandsläckare? Dessa typer av krisberedskapsuppgifter förbises ofta eftersom många av oss köper nödtillbehör, lagrar dem och glömmer dem.

Eftersom du ändå kommer att göra din årliga vårstädning, se till att din familj och ditt hem är förberedda för framtida nödsituationer på samma gång.

Uppdatera din krisplan

Varje familj bör ha en nödplan som innehåller viktig kontaktinformation. Problemet är att kontaktuppgifter ofta ändras, vilket innebär att du måste uppdatera telefonnummer och adresser. Under vårstädningen, gå igenom din nödplan och gör eventuella ändringar och uppdateringar.

Kolla och uppdatera ditt förstahjälpenkit

Många av oss köper en välfylld förstahjälpen-låda, lägger den i ett förråd och tar ut den efter behov. Ofta tar och använder man föremål efter behov, till exempel antiseptiska våtservetter eller plåster, men ersätter dem inte.

Så under vårstädningen, ta ut allt ur förstahjälpen-lådan och se vad du saknar och fyll på med nytt.

Kolla ditt matlager

Passa på att kolla ditt matlager medan du vårstädar och vårpreppar. Om man har konserver är det nu dags att kontrollera deras bäst-före-datum. Konserverad mat kan bli dålig.

Mat för nödsituationer har längre hållbarhet, men de har fortfarande utgångsdatum. Medan viss nödmat håller i upp till 25 år, har annat som te.x. äggpulver en kortare livslängd. Om du har lagrat nödmat under lång tid, se till att kontrollera dess datum.

Kolla din brandsläckare

Brandsläckare. Foto: Andrei Slobtsov

Varje hem bör ha en brandsläckare. Men ofta har man inte koll på hur gammal den är.

Brandsläckare har en förväntad livslängd på 10 - 12 år, men vissa behöver till och med bytas ut efter 6 år.

Byt ut batterier i larm

En brandvarnare bör testas regelbundet, och man bör byta ut batterierna minst en gång om året (te.x. vid vårstädningen). Kontrollera samtidigt kolmonoxiddetektorn om du har en sådan och byt ut batterierna.

Rensa i medicinskåpet

Som en del av vårstädningen, gå igenom medicinskåpet och rensa ut eventuellt utgångna mediciner.

Gammal medicin ska inte slängas i papperskorgen. Ta den istället till närmsta apotek som tar hand om den åt dig.

Rensa stuprännorna

Stuprännor som är fulla med gamla löv kan orsaka skador, som översvämningar och vattenskador. Passa på under vårpreppingen att göra rent dem.

Taggar:

långhållbarhet

lufttorkad mat

matlager

vårstädning

vårprepping

krisplan

förstahjälpen

tips hur man vårstädar

checklista städning

Share