FLERA INLÄGG I

inspiration

Artiklar

Vardagstips för lufttorkad mat

Dryga ut dina måltider och sänk din maträkning med lufttorkad mat och konserver från ditt matförråd. ReadyHours färdiga måltider har en hållbarhet på upp till 25 år, men visste du att ditt matförråd också kan användas för att dryga ur de måltider du gör dagligen? Här kommer lite vardagstips för hur du kan använda dina skafferivaror för att dryga ut, förbättra smaken och lägga till mer näring, samt sänka din matkostnad på köpet.

Vardagstips för lufttorkad mat. Foto: Becca Tapert

South West Ris

South West Ris. Vardagstips för lufttorkad mat

Ris är en av de bästa måltidstillbehören, det är billigt och räcker långt.

Ta South West ris till exempel. Med ett paket ReadyHour South West ris får du tillräckligt med ris för 8 portioner och den har en hållbarhet på upp till 25 år.

Att ha South West ris till hands gör det enkelt att snabbt laga ihop en läcker grönsaksrisotto, asiatiskt fried rice eller som tillbehör till en fiskgryta.

Svarta Bönor Burgare

Black bean burger. Vardagstips för lufttorkad mat

Bönor är en annan favorit för att dryga ut måltider – särskilt svarta bönor.

Svarta bönor kan användas som tillbehör eller till sallader och soppor, samt som ett substitut för andra ingredienser. Detta är särskilt användbart om du är i behov av protein, fiber eller järn.

Använd svarta bönor för att göra vegetariska hamburgare med svarta bönor eller som förtjockningsmedel i soppa istället för mjöl. Ett paket ReadyHour Svarta Bönor Burgare innehåller 6 portioner. Mixen består av svarta bönor och kryddor. Allt man behöver göra själv är att lägga till vatten och sedan forma sina burgare. Detta är en perfekt måltid för dig som är vegetarian, vegan eller dig som är sugen på att pröva ett annat alternativ till vanliga burgare. 

Alla ReadyHour produkter kommer paketerade i slitstarka återförslutningsbara påsar. Det betyder att du kan använda det som behövs för en måltid och spara resten. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp.

Linser

Linser är en annan typ av baljväxter som fungerar bra att dryga ut måltider med.

Deras konsistens och smak gör det möjligt att addera till måltider som traditionellt är köttbaserade. Till exempel, genom att lägga till linser till köttet i din köttfärslimpa eller bolognaise, kommer dina måltider att räcka längre.

Havregryn

Havre är ett annat enkelt tillskott till dina måltider.

Havregryn kan användas till gröt, flingor, overnight oats mm, men de kan också läggas till kakor, bröd och andra bakverk. Som ett substitut betyder det att dina andra ingredienser räcker längre.

Dessutom fungerar havre också som en proteinersättning för kött (vilket är bra att när köttpriserna stiger i höjden), så lägg gärna till havre när du gör köttbullar eller hamburgare.

Chili Mac

Chili mac

Ett annat vardagstips för lufttorkad mat är Chili Mac från ReadyHour som kan användas på flera sätt. Använd te.x. till en vegetarisk pastagratäng med grönsaker och linser. Eller med falukorv och tomater för en uppdaterad klassiker. Eller varför inte om tillbehör till grillad kyckling för en smakrik kick. En värmande pasta är alltid populär och går hem i alla läger, så den är perfekt att ha i sitt skafferi. Ett paket innehåller 8 portioner och har en hållbarhet på upp till 25 år. En öppnad förpackning kan åter-förslutas och håller då i ett år.

Midsommarmeny

Äntligen är den här, den härliga midsommarhelgen! Vi firar sedan länge årets längsta dag med god mat sång och dans. Midsommar är inte bara en av de mest firade högtiderna i Sverige, det är också en av de traditioner som är mest förknippad med Sverige internationellt. Här har vi tagit fram ett förslag på midsommarmeny, hoppas du får en trevlig fest!

Traditionell mat på buffén

Som med många traditioner och högtider är mat och dryck en väsentlig del av svensk midsommar, och inget midsommarfirande är komplett utan några nyckelrätter.

Liksom mycket skandinavisk matlagning är de traditionella midsommarrätterna gjorda för att dra nytta av säsongens råvaror. Vid den här tiden på året finns det gott om jordgubbar, färsk gräslök spirar i örtagården och små, färskpotatisar plockas direkt från jorden.

Inget midsommarbord är komplett utan:

  • Sill
  • Färskpotatis
  • Gravlax
  • Knäckebröd
  • Köttbullar
  • Jordgubbar
  • Snaps
Foto: Sofia Holmberg. Midsommarkrans

Midsommarmeny

En bra rätt att bjuda på till välkomstminglet är är klassisk gubbröra som man enkelt kan förbereda dagen innan. Servera den på kavring eller i snapsglas med smulad stekt kavring över.

RECEPT GUBBRÖRA 8 personer:

  • 8 kokta färskpotatisar
  • 4 kokta ägg
  • 1 dl finhackad färsk dill
  • 1 dl finhackad färsk gräslök
  • 250g ansjovis
  • 1 hackad rödlök
  • 1dl gräddfil
  • 1,5 dl majonäs
  • salt och peppar

Hacka potatis, ägg och ansjovis i små bitar. Blanda med den hackade löken, dillen och gräslöken. Blanda sedan allt med gräddfil och majonäs. Salta, peppra och smaka av.

Foto: Christian Widell. Midsommarkrans

Till midsommarmenyn hör goda sillar, te.x. löksill, senapssill, skärgårdssill eller de nyare sorterna som västkustmajo eller chili&aioli för den modige.

Rökt och gravad lax med gravlaxsås är en självklarhet. En annan populär rätt är en västerbottenpaj som kan serveras med lite gräddfil.

Förutom klassisk kokt färskpotatis är det gott att servera dem som munsbitar. Dela potatisen i två delar, toppa varje del med lite skagenröra och löjrom eller stenbitsrom.

Köttbullar och prinskorv är populärt bland barnen som kanske inte alltid är så förtjusta i sill.

Till sist en riktigt god midsommartårta är alltid en härlig avslutning på midsommarfesten

RECEPT MIDSOMMARTÅRTA

  • 1 kg jordgubbar
  • 1 l grädde
  • 200g socker
  • 1 gelatinblad
  • Till botten behövs: 10 digestivekex och 100g osaltat smör
  • Till fyllningen behövs: 300g jordgubbar och 50g socker
  1. Börja med fyllningen. Grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en skål. Tillsätt sockret och rör om. Låt stå och safta till sig i rumstemperatur ett par timmar.
  2. Till bottnen, smula sönder digestivekexen, gärna i en matberedare med knivtillsats. Värm smöret tills det är riktigt mjukt. Blanda kexsmulorna med smöret, använd fingrarna eller en gaffel. Bottna en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med kexmassan. Försök få till ett så jämnt lager som möjligt. Ställ formen i kylen.
  3. Blötlägg gelatinbladen 5–6 minuter i en skål med kallt vatten.
  4. Sila jordgubbarna till fyllningen (se steg 1) och ta tillvara på vätskan. Blanda vätskan med en deciliter grädde och häll blandningen i en liten kastrull. Värm upp vätskan, men låt den inte koka upp. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör om tills de är upplösta. Ta kastrullen av värmen.
  5. Häll grädde (resterande 9 dl) och socker i en stor skål och vispa tills grädden är fast, gärna med en elvisp.
  6. Blanda jordgubbarna (från steg 1, de som har dränerats på vätska) med gelatinvätskan. Blanda sedan försiktigt ihop den vispade grädden med jordgubbarna/ gelatinet. Ta ut bottnen ur kylen och häll över blandningen. Ställ in formen i kylen igen och låt stå minst 3–4 timmar, gärna över natt.
  7. Ansa jordgubbarna (cirka 1 kg) och ta bort fnaset. Skär hälften till skivor att dekorera tårtans sida med. Den andra hälften kan behållas som den är, men det går så- klart utmärkt att dela stora bär på mitten.
  8. Ta ut formen ur kylen. Lossa tårtan försiktigt från kanterna, använd en kniv om det behövs. Dekorera kanterna på tårtan med skivade jordgubbar och toppa med hela jordgubbar och några blad citronmeliss. (recept: Godare)

Och till sist, med tanke på det ostadiga svenska vädret, glöm inte ta med en regnponcho ut på midsommarfirandet!

Midsommarfirande

Cykelsemester på Bornholm

Cykelsemester på Bornholm i Danmark är för alla både för familjer, par, cykelentusiaster och nybörjare. Bornholm är en attraktiv ö – speciellt lämpad för att utforska den på cykel. Det finns över 230 km cykelvägar på ön och en hel del kilometer för mountainbikecyklister.

Bornholm är ligger utanför Sveriges sydkust. I norr finns ruinerna av Hammershus, ett medeltida slott, på en klippa. Vid de taggiga Helligdomsklipperne nära staden Gudhjem visar Bornholms konstmuseum målares verk som lockas av öns naturliga ljus. Västerut, i hamnstaden Rønne, återspeglar Bornholms museum 10 000 år av lokal historia, inklusive ockupationen från andra världskriget.


Bornholm är kullar, vågor, gatsten, rökt sill och rundkyrkor. Bornholms är Skandinavien samlat på ett ställe med skogar, hav och klippor så en perfekt plats for en cykelsemester.

Ta med all din utrustning eller hyr det du behöver när du kommer till Bornholm. Cykeluthyrningsfirmorna är välutrustade och erbjuder mer än bara cyklar. På Bornholm kan man även välja att köpa en färdig paketcykelresa, där resan till och från ön, hyra av cykelutrustning, boende och olika turer ingår i priset.

Cykelsemester. Foto: Gabor Sz

Olika rutter

Rönne till Dueodde


På denna cykelväg får man njuta av de vita stränderna från Rönne till Dueodde. Fiskeläget Arnager ligger strax intill flygplatsen på Bornholm. Arnager har ofta sol som reflekteras från havet på grund av den sluttande klippan med söderläge. Det finns ett rökeri nära fiskeläget Arnager.

Pederskers kyrka, en vackert bevarad romansk byggnad. Ett torn och en vestibul byggdes på 1500-talet. Härifrån cyklar man söderut mot Slusegård och dess restaurerade vattenkvarn. 100 meter söder om Slusegård hittar man Bornholms Knudepunkt.


Sedan kommer man till Dueoddes tallskog och vackra sanddyner Dueodde är den populäraste stranden på Bornholm som lockar många turister varje år.
Efter Snogebæk och Balka kommer man till Nexø, där kusten förändras från sand till sten. Det fanns en stor handelsplats där vid Frennemark söder om Svaneke på medeltiden.

Dueodde på Bornholm. Foto pressbild

Allinge till Gudhjem och Svaneke


Nordostkusten från Allinge till Svaneke är bland de mest typiska på Bornholm och har sin speciella skönhet. Fornminnen, en magnifik stenig kust, mörka, svala förkastningsdalar som skär in i kusten och Randkløveskårravinen som är 12 meter djup.


I Rø vid Helligdomsklipperne kommer man till Bornholms konstmuseum. I Gudhjem är det populärt att besöka Oluf Høst-museet, som är inrymt i konstnärens tidigare hem i Gudhjem, Gudhjem-museet i den tidigare järnvägsstationen ”ovanför” staden och Melstedgårds jordbruksmuseum.


På turen cyklar man genom de tre byarna Allinge, Gudhjem och Svaneke, som etablerades kring naturliga, steniga hamnar. Det är bara en 30-kilometer lång tur längs östkusten, men tillräckligt för att hålla dig sysselsatt i flera dagar.

Hamn på Bornholm. Pressbild

Rönne till Almindingen och Gudhjem

Almindingen är den femte största skogen i Danmark. När man lämnar Rønne följer man den tidigare järnvägslinjen Rønne-Nexö till Robbedale. Efter Vestermarie cyklar man in i Almindingen, den femte största skogen i Danmark. Den var tidigare allmän betesmark för boskap, men år 1800 inhägnades den och odlades. Från tornet vid Rytterknægten finns ett panorama över hela ön.


Österlars rundkyrka byggdes på 1100-talet och är den största av öns fyra rundkyrkor. Lite längre fram kommer man in i Kobbeådalen, som med vattenfallet Stavehöl är en av öns fascinerande förkastningsdalar. Gudhjem ligger framför, belägen som en bergsstad. Staden har museer, restauranger och rökerier, samt en färjetrafik till ön Christiansö.

Rundkyrka på Bornholm. Foto: Elliot

Tips för en lyckad cykelsemester

För att få ut så mycket som möjligt av en cykelsemester är det viktigt att hålla cykeln i trim:

Kom ihåg att smörja kedjan

Cykelkedjan ska smörjas ungefär varannan vecka på sommaren och en gång i veckan på vintern. En tunn olja är bäst för sommarväder, och en tjockare olja är bäst för vintern. Det är viktigt ta bort smutsen från kedjan innan man applicerar oljan.

Invändiga växlar och yttre växlar

De flesta cyklar har invändiga växlar, men även om växlarna inte syns behöver de fortfarande smörjas och kontrolleras minst en gång vartannat år.

När det gäller de yttre växlarna måste alla rörliga delar smörjas, och gärna lite för ofta, för om växlarna inte är smorda riskerar de att rosta. Man kan till exempel växlarna varje gång man smörjer cykelkedjan.

Däcken

Det är tröttsamt att åka på halvflacka däck, och de håller inte lika länge som välfyllda däck. Så kom alltid ihåg att ha mycket luft i däcken.

Packning

Planera packningen ordentligt för att undvika att släpa med sig för tung och otymplig packning. En poncho är alltid bra om det skulle komma en regnskur och en solcellsladdare kan vara bra för att undvika att mobilen laddar ur under resan.

Boktips om träning!

Våren är här och det känns som hög tid att börja träna om man inte redan börjat. Här har vi sammanställt några boktips om olika träningsformer som kan ge inspiration och motivation!

What I talk about when I talk about running, Haruki Murakami

1982, efter att ha sålt sin jazzbar för att ägna sig åt skrivande, började Murakami springa för att hålla sig i form. Ett år senare hade han genomfört ett sololopp från Aten till Marathon, och nu, efter dussintals sådana lopp, för att inte tala om triathlon och en rad kritikerrosade böcker, reflekterar han över det inflytande sporten har haft på hans liv och på hans författarskap. Lika delar reseberättelse, träningslogg och reminiscens, den här avslöjande memoarboken täcker hans fyra månader långa förberedelser inför 2005 års New York City Marathon och miljöer som sträcker sig från Tokyos Jingu Gaien-trädgårdar, till Charles River i Boston. Genom denna bok framträder en mängd av minnen och insikter: eureka-ögonblicket när han bestämde sig för att bli författare, hans största triumfer och besvikelser, hans passion för vintage-LP-skivor. Finns att köpa här.

Effektiv träning, 8 minuter om dagen, Thorstein Tschirner

Det är vetenskapligt bevisat att man kan komma i form genom att träna intensivt åtta minuter om dagen. Du kan dessutom glömma allt vad dyra gymkort och träningsmaskiner heter din kroppsvikt är allt du behöver.

I den här boken får du exakta instruktioner och kompletta träningsprogram. Här finns övningar som stärker flera muskelgrupper i taget samtidigt som du förbättrar koordinationen, smidigheten och uthålligheten.

Eftersom man inte behöver några särskilda redskap går dessa övningar att utföra i stort sett var som helst – dessutom på endast åtta minuter. Boken finns att köpa här.

Effektiv träning, boktips

24-timmars koden, Satchin Panda

En kod för att hålla dig friskare, gladare och smalare, finns det? Ja, och den är enkel att knäcka! Det handlar om att följa dina inneboende dygnsrytmer. Helt enkelt att äta, träna och sova vid rätt tid på dygnet. Vad sägs om att NÄR du äter är viktigare än vad? Satchin Panda är världsledande inom denna banbrytande forskning som kan komma att revolutionera många människors hälsa och liv. Ett enkelt sätt att minska risken inte bara för övervikt, cancer och hjärtkärlsjukdom, utan även för depression, demens och autoimmuna sjukdomar. Häng med på en spännande resa om våra organs inneboende klockor och dess påverkan på din hälsa! Boken finns att köpa här.

24-timmars koden, boktips

Starka tillsammans, Jenny Wibäck

Hundträning kan vara det roligaste som finns, samtidigt som hängivenheten kan göra dig sårbar. I den här boken får du inspiration och redskap för att forma såväl träning som tävling till det du vill att det ska vara. Utifrån grundtanken att se hunden som medspelare och mental styrketränare kan ni bli riktigt starka tillsammans.
Ge din hund – och dig själv – chansen att möta ditt bästa jag! Jenny Wibäck coachar hundägare i olika grenar, utbildar resurshundförare och är assisterande landslagscoach. Utanför hunderiet har hon studerat pedagogik, idrottspsykologi och handikappvetenskap.
På SM-planen har hon haft rollen som både tävlande och domare. De egna hundarna tränas och tävlas i spår, lydnad, nose work och vallning. Boken finns att köpa här.

Starka tillsammans

Träna för en svensk klassiker, Mikael Mattsson mfl

Förbered dig rätt inför långlopp. Att under ett år genomföra Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Engelbrektsloppet/Vasaloppet, är ett av de mest populära sätten att skörda frukten av sin träning och nå sitt mål. För att lyckas krävs goda förberedelser, och ju bättre förberedd du är desto mer positiv blir upplevelsen.

Innehållet i denna bok är en fördjupning av samlad kunskap och erfarenhet inom simning, cykel, löpning, längdskidåkning och triathlon samt hur man på bästa sätt kombinerar de olika idrotterna – deras olika moment – i träning och tävling. Här hittar du också kapitel om träningslära, idrottsnutrition, mental träning, förebyggande av idrottsskador och träningsplanering för att öka förståelsen av vad som påverkar en idrottsprestation.

Extramaterial på webbplatsen: För att kunna erbjuda mer än vad som ryms i en bok, finns en webbplats. Med hjälp av koden som följer med i boken kan du registrera dig för att ta del av fördjupande texter, träningsprogram och kostupplägg, övningar och intressanta länkar. Boken finns att köpa här.

träna för en svensk klassiker

Vårstädning och vårprepping

Vårstädning. Foto: Jeshoots

Brukar du vårstäda? Här kommer en checklista med tips för vårstädning och vårprepping.

När kontrollerade du din familjs förstahjälpenkit senast? Vet du när det är dags att byta ut din brandsläckare? Dessa typer av krisberedskapsuppgifter förbises ofta eftersom många av oss köper nödtillbehör, lagrar dem och glömmer dem.

Eftersom du ändå kommer att göra din årliga vårstädning, se till att din familj och ditt hem är förberedda för framtida nödsituationer på samma gång.

Uppdatera din krisplan

Varje familj bör ha en nödplan som innehåller viktig kontaktinformation. Problemet är att kontaktuppgifter ofta ändras, vilket innebär att du måste uppdatera telefonnummer och adresser. Under vårstädningen, gå igenom din nödplan och gör eventuella ändringar och uppdateringar.

Kolla och uppdatera ditt förstahjälpenkit

Många av oss köper en välfylld förstahjälpen-låda, lägger den i ett förråd och tar ut den efter behov. Ofta tar och använder man föremål efter behov, till exempel antiseptiska våtservetter eller plåster, men ersätter dem inte.

Så under vårstädningen, ta ut allt ur förstahjälpen-lådan och se vad du saknar och fyll på med nytt.

Kolla ditt matlager

Passa på att kolla ditt matlager medan du vårstädar och vårpreppar. Om man har konserver är det nu dags att kontrollera deras bäst-före-datum. Konserverad mat kan bli dålig.

Mat för nödsituationer har längre hållbarhet, men de har fortfarande utgångsdatum. Medan viss nödmat håller i upp till 25 år, har annat som te.x. äggpulver en kortare livslängd. Om du har lagrat nödmat under lång tid, se till att kontrollera dess datum.

Kolla din brandsläckare

Brandsläckare. Foto: Andrei Slobtsov

Varje hem bör ha en brandsläckare. Men ofta har man inte koll på hur gammal den är.

Brandsläckare har en förväntad livslängd på 10 – 12 år, men vissa behöver till och med bytas ut efter 6 år.

Byt ut batterier i larm

En brandvarnare bör testas regelbundet, och man bör byta ut batterierna minst en gång om året (te.x. vid vårstädningen). Kontrollera samtidigt kolmonoxiddetektorn om du har en sådan och byt ut batterierna.

Rensa i medicinskåpet

Som en del av vårstädningen, gå igenom medicinskåpet och rensa ut eventuellt utgångna mediciner.

Gammal medicin ska inte slängas i papperskorgen. Ta den istället till närmsta apotek som tar hand om den åt dig.

Rensa stuprännorna

Stuprännor som är fulla med gamla löv kan orsaka skador, som översvämningar och vattenskador. Passa på under vårpreppingen att göra rent dem.

Kameratips för resan

En äventyrsresa kräver ofta massor av planering och sparande för att man ska kunna köpa den bästa äventyrsutrustningen. Och under resans gång vill man ju inte missa något ”Kodak Moment” för att bevara minnena av resan för alltid. Här har vi samlat några kameratips för resan.

För de flesta av oss är en stillbildskamera (eller till och med en smartphone) vad vi tar med på resan. Inte bara för att de är kompakta och lätta att använda, men också för att få omedelbara resultat som inte kräver timmar av redigering när man väl kommer hem.

Fototips för resan. Foto: Averie Woodard

Vilken sorts kamera för resan?

Detta är frågan, och svaret kommer att bero på ett antal variabler, inklusive storlek, erfarenhet och budget. Det finns så många val och märken tillgängliga nuförtiden så att välja en kamera kan kännas jätte komplicerat, men det är inte så svårt som man kan föreställa dig.

Här har vi delat in kamerorna i fyra kategorier, vilket förhoppningsvis kommer att göra ditt beslut mycket lättare.

Mobilkamera

Det finns massor av olika kameror att välja mellan, och utan tvekan är den vanligaste av dessa inbyggd i din mobiltelefon. Teknik är en underbar sak och företag som Apple och Samsung producerar nu mobilkameror med fantastisk bildkvalitet som utvecklas i rask takt.

Dessa har många fördelar, de är små och lätta att ta med och de tar både stillbilder och video. Men på de flesta telefoner finns det väldigt få inställningar. I bra ljus och när allt är till din fördel, kommer de att ta en mycket bra bild, men så fort förhållandena inte är perfekta kan det vara svårare att få bra resultat.

På grund av sin lilla storlek är vissa mobiler också ofta svåra att hålla stilla när det blåser, när du rör på dig eller under andra utmanande förhållanden.

För att sammanfatta, det är bra att ha din mobil till hands för att ta foton och spela in video som säkerhetskopia, men du kanske vill lägga lite mer pengar på en digitalkamera för att få till de allra bästa bilderna.

Fototips för resan. Mobilkamera. Foto: Jordan Mcqueen

Kompakta digitalkameror

Det finns så många olika märken av kompakta digitalkameror och de lovar alla att ge fantastiska bilder, användarvänlighet, etc., etc.

Som tur är är experterna i kamerabutikerna mycket behjälpliga – men som en tumregel kan man tipsa om att köpa en kamera från företag som är specialiserade i kameror, och har byggt sitt namn och sitt rykte på att göra det.

Apple har gjort det på datorer och telefoner. Företag som Canon och Nikon har gjort det på att göra kameror. Därmed inte sagt att man ska strunta i andra märken, men det är värt att komma ihåg att företag som specialiserar sig på kameror gör det av en anledning.

Valet av digitalkamera kommer förmodligen att bero på storleken på den faktiska kameran (och hur man ska packa den när man reser) och mängden zoom som den har. Och även om det är viktigt, så finns det mer att tänka på.

En 15x zoom kan låta mycket mer imponerande än en 10x zoom, men kamerans kvalitet (och pris) avgör kvaliteten på bilden man tar. Mer än storleken eller zoomfunktionerna hos en kamera, är det inställningarna som verkligen hjälper en att ta fantastiska bilder. Bra kameror har nu flera inställningar som sträcker sig från att göra allt jobbet åt en till att låta den mer kreativa fotografen ändra allt från slutartid till bländare.

Detta ger mycket mer kreativitet i fotograferingen. Men det betyder inte att man måste vara ett proffs för att få bra bilder. Hur mycket man använder inställningarna beror på ens intresse.

Oavsett vad man vill uppnå och hur man ska använda kameran, är det värt att göra mycket research innan man gör sitt köp. Det finns mängder kamerarecensioner på webben. Genom att helt enkelt ”googla” kameramärket och modellen kan man läsa vad experterna (och andra) tycker om den.

DSLR kamera. Foto: Freestock

DSLR kameror

SLR står för ’Single Lens Reflex’ och avser förenklat en kamera som har en avtagbar lins. Innan digital fotografering gav SLR-kameror valet att justera inställningarna när och hur man ville. Nuförtiden har praktiskt taget alla digitalkameror dessa alternativ.

Det råder ingen tvekan om att man kan ta fantastiska bilder med en hyffsat billig kamera, men det finns en anledning till varför man ser professionella fotografer bära runt på massiva linser som ser ut som teleskop. Mer glas betyder att mer ljus kommer in i kameran och tydligare bilder.

Men man behöver inte ett stort objektivet för att få en bra bild. De flesta kameraåterförsäljare erbjuder paketerbjudanden för digitala systemkameror. Det ger en två objektiv som gör att man kan fotografera nästan vilket motiv man kan tänka sig.

Traditionellt kommer en kamera att säljas med ett objektiv (säg 28 mm till 85 mm) som gör att man kan fotografera det mesta på sin resa – människor, landskap, byggnader etc. Men om man är ute efter mer kontroll och möjligheten att zooma in, då kan zoomobjektiv ingå i kamerapaketet.

En annan fördel med en digital SLR-kamera är slutarhastigheten. Många kompaktkameror och mobilkameror är långsamma att reagera och om man försöker fånga en scen som rör sig snabbt. Då finns det en chans att man missar sitt ”kodak moment”. En digital SLR-kamera ger mycket bättre svarstid, vilket ger bättre resultat. DSLR-kameror är i allmänhet ganska mycket större än sina kompakta motsvarigheter. Det kan vara en viktig faktor när man planerar sin packning.

För de flesta kommer förmodligen en kompakt digitalkamera att vara det bästa alternativet. Den ger tillräckligt med variation i inställningar och zoom för att ge mycket bra bilder av resan.

GO-PROs och andra kompakta videokameror

Go-Pro. Foto: Zayn Shabbir

Nuförtiden har många som kör motorcykel en Go-Pro-kamera (eller liknande) på styret, hjälmen eller någon annanstans på cykeln. Detta är ett fantastiskt sätt att spela in en resa, men frågan är vad man göra med bilderna när man kommer hem?

Det är lätt att bläddra igenom dussintals stillbilder på datorskärmen när man visar sina vänner höjdpunkterna på resan. Dock är det inte många av dem kommer att vilja sitta igenom timmar av videofilmer. Man kan också notera att de flesta av dessa kameror tar stillbilder också. Genom att göra detta kommer man att få tusentals bilder, så bra redigeringsprogram och ett skarpt öga kommer att krävas.

Enligt många som kör motorcykel är det bästa stället att montera sin kamera på sidan av hjälmen. Detta ger det bästa perspektivet genom linsen.

Valet av bärbara videokameror är nästan oändligt. Så att göra research om vad man behöver av kameran är viktigt. Som de flesta saker i livet kommer de pengar som spenderas i allmänhet att motsvara produktens kvalitet.

Till sist

Fotografering är ett fantastiskt tidsfördriv och kommer att ge bestående minnen från resan.

Förhoppningsvis har denna artikel med kameratips för resan, även om den inte på något sätt är en komplett guide, hjälpt till att fatta rätt beslut när du väljer fotografisk utrustning för din äventyrsresa.

Rätt kamera för någon annan kanske inte alltid är den rätta lösningen för dig. Därför är det viktigt att prata med experterna och gör de val som är bäst för dina behov.

Otippade kalorikällor vid nödsituationer

Kalorier

Ofta känns livet som en oändlig kamp mot kalorier. Äter vi för mycket? Bränner vi tillräckligt? Är våra kalorier tomma? Är de bortkastade? Kalorier har fått så mycket negativ press under de senaste decennierna, det är lätt att glömma hur mycket våra kroppar behöver dem. Det är ingen tvekan: överlevnad handlar om kalorier, särskilt i nödsituationer.

Under en nödsituation handlar det främst om två åtgärder: att spara kalorier och få i sig fler kalorier. Det innebär att man bör få i sig minst 1 800 kalorier per person och dag. För en familj på tre är det 37 000 kalorier per vecka och 167 400 per månad. Det är en hel del mat att förvara i sitt skafferi. Men om du märker att du har ont om kalorier vid en nödsituation, finns det flera kalorikällor i ditt skafferi som de flesta har hemma.

Typer av kalorier att prioritera för ditt krislager

Det är värt att nämna att inte alla kalorier frigör energi på samma sätt. När du räknar kalorier måste du se bortom bara det totala antalet och fokusera på kvalitet också.

När det kommer till ditt nödlager föreslår vi att du kategoriserar kalorierna du lagrar i minst tre grupper: fettrika källor, kolhydratrika källor och proteinrika källor (många livsmedel innehåller två eller alla tre). Dessa kallas även ”makronäringsämnen”. Här kommer lite tips på fett- och kolhydratrika livsmedel.

Otippade kalorikällor

Här är tips på bra livsmedel som är kaloririka, rika på fetter och kolhydrater och lätta att få tag på.
Kanske inte nödvändigtvis mat du skulle tänka på i nödsituationer.

Otippade kalorikällor vid nödsituationer

Kalorikällor med mycket kolhydrater för att hålla dig aktiv längre: russin, pulvermos, popcorn, valnötter.

Russin är fullspäckat med kalorier och kolhydrater, vilket gör dem till den perfekta nödmaten. De innehåller också mycket fibrer så de kan hålla dig mätt längre.

Potatis innehåller ännu mer kolhydrater än pasta och ger därför massor av energi.

Popcorn kan vara en otippad produkt på den här listan. Popcorn har högt i kaloriinnehåll, speciellt om man poppar i olja och häller över smör.

Valnöten är rik på två av de tre makronäringsämnena som är avgörande för människors hälsa: protein och fett. De är också rika på antioxidanter.

Matolja, kalorikälla. Foto: Roberta Sorge

Fetter är avgörande för din hälsa på många av samma sätt som proteiner och kolhydrater är. Och även om din kropp kanske inte utnyttjar fett för energi lika snabbt som kolhydrater och protein, fungerar de som en effektiv långsiktig energilagring. Här är några fettrika kalorikällor: jordnötssmör, matolja (t.ex. olivolja), parmesanost.

Matolja finns nästan alltid i köket, te.x. olivolja, rapsolja eller solrosolja. Fetter från oljan får din kropp att producera hormoner som mättar hunger, vilket är bra i ett nödläge.

Precis som jordnötssmör och popcorn är parmesanost en av de livsmedel som alltid brukar finnas i köket. Parmesan kan hålla i upp till ett år och innehåller förutom kalorier och fetter även vitamin B12 och kalcium.

ReadyHour i ditt krislager

Visste du att ReadyHours lufttorkade måltider har fått en QSS-kvalitetsstämpel: Den gyllene standarden för kalorier och protein i mat för nödsituationer.

Livsmedel som är certifierade med QSS-sigillet är garanterade att ge minst 1 800 kalorier och 40 gram protein per person och dag. Detta är avgörande i nödsituationer när högre stress än vanligt innebär att din kropp kräver mer protein och kalorier för att hålla sig energisk.

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap och friluftsliv så de vet vad du behöver – och vad du inte behöver. Under en kris eller te.x. när man är ute i naturen eller i stugan, är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. 

En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel på detta har ReadyHours lufttorkade rätter en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

72-timmars paket

Formel E

’Formel E är mer än bara en racingserie – det är en kamp för framtiden. Våra racing bilar – alla drivna av el – banar väg för morgondagens personbilar, med serien som en konkurrenskraftig plattform för att testa och utveckla det senaste inom elteknik.’ Så skriver man på FIA (Fédération Internationale de l’Automobile) på den officiella hemsidan för Formel E.

Serien skapades 2011 i Paris av FIA-presidenten Jean Todt och den spanske affärsmannen Alejandro Agag. Det första mästerskapsloppet hölls i Peking 2014. Sedan 2020 har FIA serien världsmästerskapsstatus.

Förslaget om ett stadsbaserat, ensitsigt elbilsmästerskap i motorsport kom till genom att man satsade på elektrifieringen av bilindustrin, minskade koldioxidutsläpp och introducerade hybrid- och elsystem. Formel E är ett FIA-världsmästerskap. Det gör den till den första ensitsiga racingserien utanför Formel 1 som har fått status som världsmästerskap. Formel E har rankats som bäst av mer än 300 sportorganisationer globalt i 2022 års Global Sustainability Benchmark in Sports (GSBS) årsrapport.

Formel E är bara ett drygt decennium gammalt, så tävlingen håller fortfarande på att hitta sin form och lyckas ännu inte riktigt med att få lika många fans som traditionell Formel 1. Ändå har Formel E blivit större och mer välkänt varje år, och det kommer den utan tvekan att fortsätta med.

Formel E

Lagen och förarna

2022-2023 år Formel E lag är: ABT Cupra, Avalanche Andretti, DS Penske, Envision Racing, Jaguar TCS Racing, Mahindra Racing, Maserati MSG Racing, Neom McLaren, Nio 333 Racing, Nissan och TAG Heuer Porsche.

I dagsläget ligger Avalanche Andretti som 1:a följt av TAG Heuer Porsche och Neom McLaren.

Bland förarna är i dagsläget Pascal Wehrlein (TAG Heuer Porsche) 1:a, följd av Jake Dennis (Avalanche Andretti) och Sebastien Buemi (Envision Racing).

Racedagar

En tävlingsdag börjar med två träningspass på morgonen: ett inledande 45-minuterspass följt av ett ytterligare 30-minuterspass. Under dessa pass är förarna fria att använda den fulla uteffekten (för närvarande 250 kW (335 hk).

Kvalpasset äger rum senare under dagen och tar cirka en timme. Varje grupp får ett 10-minuterspass för att sätta ett snabbaste varv på 220 kW, varav de fyra bästa i varje grupp går vidare till ”duellerna”, där förarna möter varandra head-to-head på 250 kW under en kvartsfinal, semifinal och final.

De första fyra säsongerna hade depåstopp för att byta bil halvvägs eftersom batterierna saknade kapacitet för att hålla hela loppet. Under andra generationen av bilar är loppet satt till 45 minuter plus ett varv. Introduktionen av Gen2-bilen innebar att depåstopp inte längre behövs, eftersom batteriet räcker hela loppet. Eftersom allvädersdäcken är designade för att hålla ett helt lopp, behövs depåstopp för närvarande bara för att byta ett punkterat däck eller för att utföra reparationer på bilen. I race-läge är den maximala effekten för närvarande begränsad till 200 kW (268 hk).

2023 års tävlingar

Under 2023 genomför man 16st race i 11 länder. Städerna där man tävlar är Mexico City, Diriyah, Hyderabad, Kapstaden, Sao Paolo, Berlin, Monaco, Jakarta, Portland, Rom och London.

Formel E. Pressbild FIA

Formel E, intressanta fakta

Formel E-bilarna väger betydligt mindre än den genomsnittliga Formel 1-bilen. Detta beror på att huvuddelen av bilarnas chassi är gjorda av aluminium, kolfiber och Kevlar. Dock utvecklar teamen själva allt från elmotorn, växellådan och kylsystemet. De låter tävlingsingenjörerna släppa lös sin kreativitet och skicklighet för att hjälpa till att pusha sina lag till toppen av ligan.

Alla Formel E-förare tävlar i vad som i princip är en lika dan bil. Från batteripaket och däck till själva chassit får alla team samma basfordon. Detta leder till täta lopp på banan. Faktum är att racingen är tajtare och man har mer konkurrens om ytan på banan än i Formel 1.

Dagens bilar är inte lika snabba som första generationens bilar. Det stämmer, nyare betyder inte alltid snabbare. De första säsongerna drevs bilarna av ett 32 kWh-batteri med maxeffekten på runt 300 kWh, eller lika med 354 hk. I den andra generationen av Formel E-bilar blev batteripaketen större, men toppfarten fick en törn. Men mängden teknikuppgraderingar är verkligen anmärkningsvärda. Dessutom, med den tredje generationens bilar som börjar 2022, kommer bilarna att bli snabbare igen.

Bilar i Formel E är också utrustade med Fan Boost-systemet. Kanske är det enda systemet i världen där fansen själva spelar en aktiv roll i loppen och även deras resultat. Inför loppet röstar fansen fram de fem populäraste förarna på banan, som sedan blir berättigade till fanboosten. De fem förarna kan sedan aktivera sina fem sekunders Fan Boost under den senare halvan av loppet. Det ger ökad hastighet och kraft, vilket lätt kan påverka resultatet på banan.

Till den nya, tredje generationens bilar kommer Williams Advanced Engineering att bli den exklusiva batterileverantören för alla bilar i Formel E. Detta efter att McLaren beslutat att avsluta sitt kontrakt till för att istället gå in i Formel E som ett team framöver. Batteriladdning på väg laddar bilar på under trettio sekunder.

Formel E.
Pressbild: Envision Virgin Racing

Cape Argus cykeltävling

Söndagen den 12 mars går världens största tidtagna cykeltävling, Cape Argus, av stapeln i Kapstaden, Sydafrika för 45:e gången. Runt 35000 cyklister kommer från hela världen för att delta i detta lopp med en sträcka på drygt 10 mil. Loppet startar i centrala Kapstaden, täcker större delen av Kaphalvön med mållinjen i Green Point Stadium, strax utanför stadens centrum. Det är en fantastisk åktur, särskilt tack vare de spektakulära vyerna.

Cape Argus cykeltävling. Foto: pressbild

Cape Argus cykeltävling: historia

Cape Argus cykeltävling började ursprungligen 1977 som en protest för att kampanja för cykelvägar i och runt Kapstaden. Med utgångspunkt från detta föddes idén att hålla en långdistanslopp, som kallades Peninsula Marathon.

Big Ride-In, som hölls i regi av den nygrundade Western Province Pedal Power Association blev en stor framgång och lockade hundratals cyklister, inklusive borgmästaren i Kapstaden. Numera heter organisationen Pedal Power Association.

Rutt

De senaste åren har loppet vanligtvis följt en naturskön cirkulär rutt från Kapstaden nerför Kaphalvön och tillbaka. Loppet startar vid Grand Parade i Kapstaden. Den följer sedan en kort del av N2 som heter Nelson Mandela Boulevard. Sedan M3 till Muizenberg och sedan Main Road längs False Bay-kusten till Simon’s Town och Smitswinkel Bay. Rutten korsar sedan halvön i västlig riktning, förbi ingången till Godahoppsudden-delen av Table Mountain National Park (inom vilken Cape Point ligger). Den leder sedan norrut längs Atlantkusten genom Scarborough, Kommetjie, Noordhoek, Chapmans Peak, Hout Bay. Sedan över Suikerbossie-kullen till Camps Bay och slutar bredvid Cape Town Stadium i Green Point.

Cape Argus cykeltävling. Foto: pressbild Telegraph

Det finns cirka 16 förfriskningsstationer och 6 medicinplatser längs rutten. Ett team på minst 2500 volontärer från en mängd olika organisationer ser till att all verksamhet löper smidigt och effektivt under dagen. Massor av med underhållning väntar cyklisterna, deras familjer och vänner på Greenpoint Stadium där loppet också har sitt mål.

Eftersom detta är ett ideellt evenemang går alla intäkter till två välgörenhetsorganisationer. Pedal Power Association, den andra välgörenhetsorganisationen, Rotaryklubben i Claremont, investerar sin andel i en mängd olika insamlingsprojekt.

Roliga fakta

Rekordtider hålls av
Män: 02:27:29 av Robbie Hunter (2008)
Kvinnor: 02:44:04 av Renee Scott (1991).

Den snabbaste tiden som någonsin registrerats (och högsta genomsnittshastigheten någonsin) sattes på 105 km-banan 1993 av Wimpie van der Merwe med 02:16:40, i snitt 46,1 km/h.


2002 på grund av värme: loppet avslutades 14:45 vid Ou Kaapse Weg när temperaturen nådde 42 °C.


1990 blev hjälmar obligatoriskt.


Den äldsta cyklisten att klara loppet inom de maximalt tillåtna sju timmarna är Japie Malan. Han var 92 år gammal vid den tiden under 2012 års cykeltur – på tandem på tiden 05:49:00. Han är också den äldsta mannen som har åkt Argus för första gången, vilket han gjorde 2004 när han var 84 år gammal.


Den äldsta kvinnan att fullfölja loppet är Mary Warner (80 år gammal vid tillfället) under 2006 års tour, på tiden 06:43:38.


Den yngsta personen som någonsin deltagit i turnén var fyra år gamla Bradley Pickering Dunn. Han åkte cykelturen på baksidan av sin fars tandem 1988.


Om du körde rutten i en bil med genomsnittliga trafikförhållanden skulle vara svårt att ta sig runt på under 2 timmar och 45 minuter. Så de ledande cyklisterna är nog lite snabbare än en bil skulle vara.


2017 ställdes Cape Town Cycle Tour in på tävlingsdagen på grund av extremt väder. Vindhastigheter över 100 km/h plus bränder på en del av sträckan fick arrangörerna att ställa in efter att den första omgången av cyklister hade startat loppet. Hotet om möjliga protestaktioner längs en del av rutten ökade också säkerhetsproblemen.

Tips för bättre hälsa på jobbet

För många av oss innebär arbete att sitta vid ett skrivbord under större delen av dagen och stirra intensivt på en datorskärm. Med så många timmar tillbringade på det här sättet kan arbetet verkligen bli en seg historia. Förutom dålig hållning finns det andra saker som kan påverka vår hälsa när vi är på jobbet. Låt oss ta en titt på några saker du kan göra när du är på jobbet för att hålla dig friskare och därigenom må bättre och bli mer effektiv. Här kommer sju tips för bättre hälsa på jobbet.

Tips 1: stå vid skrivbordet

7 tips för bättre hälsa på jobbet. Foto: Linkedin sales solutions

Många människor tillbringar nästan 6 timmar om dagen i genomsnitt sittande vid sitt skrivbord. Det är en väldigt lång tid. Forskare har funnit fördelar med att stå på jobbet, inklusive mindre risk för fetma samt lägre risk för dödlighet på lång sikt. Om du har ett höj och sänkbart skrivbord så försök att stå och jobba ibland. Fördelarna med att variera sig och att stå upp och jobba under delar av dagen är många. Blodcirkulationen ökar, du blir piggare och mer produktiv och dessutom får du bättre hållning. Några tips för att komma igång med att stå är att börja dagen stående, höj ditt bord det sista du gör när du går för dagen. Om ett stående skrivbord inte är ett alternativ, se till att du tar dig tid att stå upp då och då. Även det är bättre än att sitta still hela dagen.

Tips 2: gör rent vid ditt skrivbord

Något man kanske inte alltid tänker på är att är damm och bakterier hopar sig vid skrivbordet. Även om man har städning på kontoret så kan det vara värt att torka rent med jämna mellanrum. Att ha en ren arbetsmiljö kan också hjälpa till att skapa harmoni, vilket gör det lättare att utföra uppgifter och få saker gjorda.

Tips 3: motion under lunchen

Lunchpass är ett utmärkt val om du har svårt att klämma in träningspass i ditt fullspäckade schema. Du får ett bra träningspass på kort tid och du kommer att få förnyad energi för resten av dagen. det finns många fördelar med att träna under lunchen:

Förbättra ditt humör och din energinivå. Du kanske känner ett dipp i energireserverna efter lunch, men ett kort träningspass kan ge dig mer energi för resten av din arbetsdag.
Ger dig mer fritid. Att träna på din lunchtimme innebär att du är ledig för andra aktiviteter före och efter jobbet.
Rensa dina tankar. Att komma bort från datorn och röra på kroppen kan rensa dina tankar och hjälpa dig att fokusera om resten av dagen.
Spara pengar och kalorier. Att träna vid lunch innebär att du kanske inte äter ute så ofta, vilket kan spara både pengar och extra kalorier.
Minska stressen. Träning är ett beprövat sätt att minska stress och är mycket bättre för dig än det andra alternativet: Att gömma sig i lunchrummet och äta överbliven födelsedagstårta, till exempel.
Dags att reflektera. En rask promenad eller joggingtur är ett bra sätt att rensa tankar, lösa problem eller komma på nya idéer för dina projekt.

Tips 4: drick vatten

Att dricka ordentligt med vatten ger många hälsofördelar. Det hjälper till att stärka dina kognitiva funktioner, inklusive ditt minne. Naturligtvis finns det många fler fördelar med att dricka ordentligt med vatten, te.x.att förbättra ditt humör och hjälpa till att bli av med huvudvärk. Om du vill förhindra uttorkning är det enkelt att öka mängden vatten och vattenrik mat i din kost. Åtta glas om dagen är en enkel regel att komma ihåg och ett bra allmänt mål. Ett tips är att ha en karaff med vatten på skrivbordet så att man inte glömmer bort att dricka under dagen. Glöm inte att kaffe är vätskedrivande så byt gärna ut en kopp mot te.x. ett örtte med honung för att få i dig mer vätska.

Tips 5: ta en promenad

lunchpromenad. Foto: Etienne Giradet

Att ta en trevlig liten promenad på lunchen kan ha fantastiska fördelar inte bara för din hälsa, utan även för din förmåga att fokusera på jobbet. Vi är alla medvetna om att promenader är ett hälsosamt tidsfördriv, men det kan också förbättra humöret och hjälpa oss att hantera stress på jobbet.

Förutom de uppenbara arbetsfördelarna, kommer en lugn 30-minutersutflykt att hjälpa till att öka din kondition, samtidigt som du får tid att äta lunch. Det kan också vara väldigt socialt, ta med dina kollegor eller träffa andra som arbetar nära dig för att göra din promenad rolig. Att regelbundet träffa vänner kan öka välmåendet, minska stressen och förbättra självförtroendet. Om du inte har så lång tid på lunchen kan du alltid resa dig från skrivbordet och ta en kort promenad på kontoret, te.x. leverera ett meddelande till en kollega istället för att maila dem.

Tips 6: ät hälsosamma snacks

7 tips för bättre hälsa på jobbet. Foto: Victoria Alexandrova

Ett mellanmål ett sätt att hålla sig mätt och balansera blodsockernivån, bland annat. Men det är viktigt att dessa mellanmål innehåller rätt näringsämnen. Protein är ett utmärkt sätt att hjälpa till att hålla hungern borta, och nötter är en utmärkt källa till det.

Frukt, mörk choklad, yoghurt, pumpafrön, grönsaker, hummus, en grön smoothie och mager ost är andra tips på hälsosamma snacks, det är bara att njuta!

Tips 7: ta trapporna

ta trapporna. Foto: Lindsay Henwood

Om du jobbar på ett kontor med hiss, gör dig själv en tjänst och använd den inte. Att ta trappan istället är ett perfekt tillfälle att få in ett snabbt träningspass. Det kan vara bra för hjärtat, blodcirkulationen och till och med förlänga ditt liv. Det ger starkare ben och kan vara en viktig prioritet för att minska risken för skador från fall hos äldre. Att ta trappan kan hjälpa dig att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt. Det kan hjälpa dig att bygga muskler och bibehålla friska leder. Att träna i allmänhet ger dig många hälsofördelar, så varför inte använda din tid på jobbet för att få några extra hälsoförmåner?

Följ gärna dessa 7 tips för bättre hälsa på jobbet för att lindra stress, bli mer vältränad och upprätthålla en hälsosam livsstil. Lycka till!

bättre hälsa på jobbet. foto: Husna Miskandar