·
·

Valentines meny

Alla hjärtans dag Snart är Alla Hjärtans Dag, eller Valentines Day som vi också säger, här igen. Har du tänkt att bjuda på en romantisk middag så har vi tagit fram en Valentines meny som vi hoppas kan ge lite inspiration. Förrätt, Sallad med getost och rostade rödbetor Det finns mängder av goda förrätter att […]

Share

Alla hjärtans dag

Snart är Alla Hjärtans Dag, eller Valentines Day som vi också säger, här igen. Har du tänkt att bjuda på en romantisk middag så har vi tagit fram en Valentines meny som vi hoppas kan ge lite inspiration.

Förrätt, Sallad med getost och rostade rödbetor

Det finns mängder av goda förrätter att bjuda på allt från lyxiga ostron till enklare sallader. Här kommer ett recept på en favorit, sallad med getost och rostade rödbetor. Rätten kombinerar krämig getost, knaprigt äpple och rödbetor för en enkel sallad som är sprängfylld av smak och färg – och den ser imponerande ut på tallriken! Recept av Tom Kerridge.

Foto: Good Food. Valentines meny.
Förrätt, sallad med getost och rostade rödbetor

Du behöver:

2 medelstora rödbetor, tvättade
3 msk olivolja
100g getost
50 g crème fraîche med låg fetthalt (naturell yoghurt går också bra)
½ tsk timjanblad
tryffelolja (valfritt)
1 röd endive
1 Granny Smith äpple eller liknande sort
1 msk hackade rostade hasselnötter

Till dressingen:
4 msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
2 msk balsamvinäger

Gör så här:


Värm ugnen till 180C. I en liten ugnsform, rulla rödbetan i hälften av olivoljan, krydda, täck med folie och grädda i ca 1 timme – kontrollera att den är genomstekt genom att trycka in en kniv i rödbetan, den ska gå in lätt. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Vispa under tiden ihop alla ingredienserna till dressingen. När rödbetan är sval nog att hålla, skala, skär i klyftor och lägg i dressingen för att picklas lätt. (Dessa moment kan du förbereda upp till två dagar innan middagen).

Bryt getosten i små bitar i en skål, rör med en sked, tillsätt sedan crème fraîche, timjan, tryffelolja (valfritt), och lite malen svartpeppar, vispa sedan tills den blir ljus och fluffig. Ställ i kylen. Kan göras två dagar innan.

Dela endiven och ta bort mitten med en vass kniv, skiva sedan bladen. Lägg i skålen med rödbetan. Skiva äpplet fint. För att servera, lägg getosten i klickar på varje tallrik och lägg sedan över rödbeta och endive och skeda över dressingen, tillsätt sedan äpplet. Slutligen, strö över nötterna.

Huvudrätt, Lax i ugn med ingefära och vitlök

Efter denna läckra förrätt i din Valentines meny så kommer här ett recept på en lika enkel som god huvudrätt, lax i ugn med ingefära och vitlök.

Valentines meny. Lax i ugn
Huvudrätt, lax i ugn med ingefära och vitlök

Du behöver:

2-3 laxfiléer

Marinad:
1 bit färsk ingefära ca 4 cm, skalad och riven
2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1,5 msk sojasås
0,5 msk ostronsås
1 msk honung
1 tsk sesamolja
salt och peppar

Gör så här:

Skölj laxen och torka den med hushållspapper. Gnugga försiktigt på laxen med vitlök och ingefära. Tillsätt resten av ingredienserna till laxen, rör om så att laxen blir täckt av alla ingredienser.
Ställ åt sidan för att marinera i minst 30 minuter eller helst i 2 timmar i kylen.

Värm ugnen till 190°C. Lägg en bit bakpapper i en form, lägg i laxen och grädda i 15 minuter i mitten av ugnen, eller tills ytan blir brun eller något bränd. Servera med ris och en grönsallad.

Efterrätt, Chokladdoppade jordgubbar

Foto: Jessica Johnston. Valentines meny. Jordgubbar med choklad.
Efterrätt, chokladdoppade jordgubbar

Bin är traditionellt en symbol för kärlek på grund av honungens sötma. Det är inte konstigt att honung också används för att fira alla hjärtans dag. Jordgubbars hjärtform gör jordgubbar till en perfekt frukt för att fira kärleken. Här kommer ett enkelt recept som kombinerar dem, Honungschoklad-doppade jordgubbar.

Du behöver:

1 dl honung
1 dl kokosolja
1 dl kakaopulver
1 tsk vaniljextrakt
En nypa havssalt
20 färska jordgubbar

Gör så här:

Tvätta jordgubbar med kallt vatten, torka och ställ åt sidan.
Mät upp honung i en liten skål och värm den genom att placera botten av skålen i varmt vatten.
Gör lika dant för att värma kokosoljan.
Blanda den varma honungen, kokosoljan, kakaopulver, vaniljextrakt, och havssalt i en skål.
Doppa jordgubbarna en och en i den smält chokladblandningen och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Täck över och ställ bakplåten i kylen i 20 minuter eller tills chokladen stelnat.
Ät och njut!

Tips om du har ont om tid

Har du inte tid att laga en hel Valentines meny så är vårt tips att bjuda på en god Chokladpudding. Om du har ett paket ReadyHour Chokladpudding i skafferiet så lagar du den på nolltid, tillsätt bara vatten. Dekorera med färska hallon eller jordgubbar, riv över lite choklad och du har en perfekt romantisk rätt att bjuda på!

chokladpudding
Chokladpudding

Taggar:

chokladpudding

lång hållbarhet

honung

recept

valenites

allahjärtansdag

romantiskmiddag

meny

middagstips

Share