Ny krisbroschyr från MSB
I november skickar MSB ut en ny version av krisbroschyren ’Om krisen eller kriget kommer’. Nyligen presenterade regeringen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en uppdaterad version av krisbroschyren. Den kommer att skickas ut i över 5 miljoner exemplar mellan den 18 och 29 november. Syftet är att stärka hushållens medvetenhet och informera om […]
I november skickar MSB ut en ny version av krisbroschyren 'Om krisen eller kriget kommer'. Nyligen presenterade regeringen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en uppdaterad version av krisbroschyren. Den kommer att skickas ut i över 5 miljoner exemplar mellan den 18 och 29 november. Syftet är att stärka hushållens medvetenhet och informera om förberedelser man bör göra inför kriser och krig.
– Det är ingen hemlighet att säkerhetsläget har försämrats sedan den förra broschyren gavs ut år 2018. Med ett förändrat omvärldsläge är det nödvändigt att uppdatera informationen till Sveriges hushåll för att reflektera vår samtid. Den nya broschyren är ett viktigt verktyg för att tydliggöra individens roll i totalförsvaret. Hushållens beredskap är en grundpelare i Sveriges totalförsvar. Genom att vara förberedda kan svenska hushåll bidra till det svenska totalförsvaret och på så vis stärka Sveriges motståndskraft, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.
Uppdaterad information
Den nya krisbroschyren från MSB innehåller uppdaterad information som speglar världsläget. Man har även med nya avsnitt som inkluderar totalförsvarsplikt, psykologiskt försvar, digital säkerhet och skydd mot luftangrepp. Också checklistorna med information till hushållen för att kunna reagera snabbt i en krissituation har uppdaterats. Den har större fokus på beredskapen för krig och innehåller en översiktlig beskrivning av hur man ska agera vid höjd beredskap. Den beskriver bland annat olika skydd vid militära angrepp, vad man bör ta med vid utrymning och hur oro kan hanteras. Det svenskar bland annat ska kunna sköta själv är vatten, värme, kommunikation, mat, läkemedel, pengar och toalettbestyr.
– Vi förväntar oss också att man ska kunna hjälpas åt i sitt närområde, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Checklista för Utrymning
Följande information är hämtad ur den nya krisbroschyren från MSB:
Du kan snabbt behöva lämna ett område vid exempelvis ett hotande militärt angrepp, naturolyckor eller farliga utsläpp. Du får veta att du ska utrymma genom bland annat VMA. Lyssna på Sveriges Radio P4 och följ myndigheternas instruktioner. Du som inte klarar dig på egen hand kan få hjälp att utrymma, samt akut boende och mat på platsen du kommer till.
Bra att ta med
Planera vad just du behöver ta med om du snabbt måste lämna din bostad en kortare eller längre tid. Här är några tips:
- Mat och vatten för några dagar
- Id-handlingar, bankkort och kontanter
- Mediciner och hjälpmedel, exempelvis hörapparat
- Radio som drivs med batteri, solceller eller vev
- Varma kläder, regnkläder och ombyte
- Hygienartiklar
- Mobiltelefon och laddare
- Karta, kompass
- Viktiga uppgifter på papper, exempelvis telefonnummer och försäkringsbevis