·
·

Midsommarmeny

Äntligen är den här, den härliga midsommarhelgen! Vi firar sedan länge årets längsta dag med god mat sång och dans. Midsommar är inte bara en av de mest firade högtiderna i Sverige, det är också en av de traditioner som är mest förknippad med Sverige internationellt. Här har vi tagit fram ett förslag på midsommarmeny, […]

Share

Äntligen är den här, den härliga midsommarhelgen! Vi firar sedan länge årets längsta dag med god mat sång och dans. Midsommar är inte bara en av de mest firade högtiderna i Sverige, det är också en av de traditioner som är mest förknippad med Sverige internationellt. Här har vi tagit fram ett förslag på midsommarmeny, hoppas du får en trevlig fest!

Traditionell mat på buffén

Som med många traditioner och högtider är mat och dryck en väsentlig del av svensk midsommar, och inget midsommarfirande är komplett utan några nyckelrätter.

Liksom mycket skandinavisk matlagning är de traditionella midsommarrätterna gjorda för att dra nytta av säsongens råvaror. Vid den här tiden på året finns det gott om jordgubbar, färsk gräslök spirar i örtagården och små, färskpotatisar plockas direkt från jorden.

Inget midsommarbord är komplett utan:

  • Sill
  • Färskpotatis
  • Gravlax
  • Knäckebröd
  • Köttbullar
  • Jordgubbar
  • Snaps
Foto: Sofia Holmberg. Midsommarkrans

Midsommarmeny

En bra rätt att bjuda på till välkomstminglet är är klassisk gubbröra som man enkelt kan förbereda dagen innan. Servera den på kavring eller i snapsglas med smulad stekt kavring över.

RECEPT GUBBRÖRA 8 personer:

  • 8 kokta färskpotatisar
  • 4 kokta ägg
  • 1 dl finhackad färsk dill
  • 1 dl finhackad färsk gräslök
  • 250g ansjovis
  • 1 hackad rödlök
  • 1dl gräddfil
  • 1,5 dl majonäs
  • salt och peppar

Hacka potatis, ägg och ansjovis i små bitar. Blanda med den hackade löken, dillen och gräslöken. Blanda sedan allt med gräddfil och majonäs. Salta, peppra och smaka av.

Foto: Christian Widell. Midsommarkrans

Till midsommarmenyn hör goda sillar, te.x. löksill, senapssill, skärgårdssill eller de nyare sorterna som västkustmajo eller chili&aioli för den modige.

Rökt och gravad lax med gravlaxsås är en självklarhet. En annan populär rätt är en västerbottenpaj som kan serveras med lite gräddfil.

Förutom klassisk kokt färskpotatis är det gott att servera dem som munsbitar. Dela potatisen i två delar, toppa varje del med lite skagenröra och löjrom eller stenbitsrom.

Köttbullar och prinskorv är populärt bland barnen som kanske inte alltid är så förtjusta i sill.

Till sist en riktigt god midsommartårta är alltid en härlig avslutning på midsommarfesten

RECEPT MIDSOMMARTÅRTA

  • 1 kg jordgubbar
  • 1 l grädde
  • 200g socker
  • 1 gelatinblad
  • Till botten behövs: 10 digestivekex och 100g osaltat smör
  • Till fyllningen behövs: 300g jordgubbar och 50g socker
  1. Börja med fyllningen. Grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en skål. Tillsätt sockret och rör om. Låt stå och safta till sig i rumstemperatur ett par timmar.
  2. Till bottnen, smula sönder digestivekexen, gärna i en matberedare med knivtillsats. Värm smöret tills det är riktigt mjukt. Blanda kexsmulorna med smöret, använd fingrarna eller en gaffel. Bottna en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med kexmassan. Försök få till ett så jämnt lager som möjligt. Ställ formen i kylen.
  3. Blötlägg gelatinbladen 5–6 minuter i en skål med kallt vatten.
  4. Sila jordgubbarna till fyllningen (se steg 1) och ta tillvara på vätskan. Blanda vätskan med en deciliter grädde och häll blandningen i en liten kastrull. Värm upp vätskan, men låt den inte koka upp. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör om tills de är upplösta. Ta kastrullen av värmen.
  5. Häll grädde (resterande 9 dl) och socker i en stor skål och vispa tills grädden är fast, gärna med en elvisp.
  6. Blanda jordgubbarna (från steg 1, de som har dränerats på vätska) med gelatinvätskan. Blanda sedan försiktigt ihop den vispade grädden med jordgubbarna/ gelatinet. Ta ut bottnen ur kylen och häll över blandningen. Ställ in formen i kylen igen och låt stå minst 3–4 timmar, gärna över natt.
  7. Ansa jordgubbarna (cirka 1 kg) och ta bort fnaset. Skär hälften till skivor att dekorera tårtans sida med. Den andra hälften kan behållas som den är, men det går så- klart utmärkt att dela stora bär på mitten.
  8. Ta ut formen ur kylen. Lossa tårtan försiktigt från kanterna, använd en kniv om det behövs. Dekorera kanterna på tårtan med skivade jordgubbar och toppa med hela jordgubbar och några blad citronmeliss. (recept: Godare)

Och till sist, med tanke på det ostadiga svenska vädret, glöm inte ta med en regnponcho ut på midsommarfirandet!

Midsommarfirande

Taggar:

semester

midsommar

midsommarmeny

sill

sillsallad

västerbottenpaj

jordgubbstårta

lax

gravadlax

buffe

sommar

Share