Var smart på resan, tips och trix för att säkra din semester för nödsituationer
Snart dags för härliga semestertider! Men se till att vara förberedd för eventuella nödsituationer som kan uppstå. Var smart på resan, här kommer några tips och trix för att kunna koppla av rejält på sin semester i vetskap om att man är förberedd för eventuella nödsituationer. Hemma kanske man ordnat med ett nödlager, krislåda eller […]
Snart dags för härliga semestertider! Men se till att vara förberedd för eventuella nödsituationer som kan uppstå. Var smart på resan, här kommer några tips och trix för att kunna koppla av rejält på sin semester i vetskap om att man är förberedd för eventuella nödsituationer.
Hemma kanske man ordnat med ett nödlager, krislåda eller har tillräckligt med mat för en vecka. Men all den tid och pengar som spenderas på att bygga upp lagret gör föga nytta när det är hundra mil bort … och man plötsligt behöver det. För nödsituationer kan att uppstå var som helst, när som helst.
Packa väskan som en enkel krislåda
Mycket av det väsentliga du behöver i ditt bagage får enkelt att plats i en väska. Här är några tips och trix som hjälper dig att välja det du behöver för att säkra din semester vid en eventuella nödsituationer.
Prioritera det väsentliga – Kom ihåg beredskapsregeln om tre:
Människor kan överleva i tre minuter utan luft.
Människor kan överleva i tre timmar utan skydd.
Människor kan överleva i tre dagar utan vatten.
Människor kan överleva i tre veckor utan mat.
Man kan använda regeln om tre för att prioritera när man planerar och packar. Börja med tak över huvudet, ett räddningstäcke tar upp minimalt med utrymme. Det kan användas för att sova, hålla sig varm och skyddad.
När det gäller vatten är påsar mycket lättare att packa än flaskor. Packa undan några tillsammans med ett vattenfilter.
När det gäller mat … ett bra tips är energibars. Precis som vattnet kommer dessa att få plats nästan var som helst. Om man har möjlighet att värma sina måltider är ett tips också att packa med ett 72-timmars matpaket. Det är lite skrymmande, men värt det extra utrymmet.
Packa även saker som har flera smarta funktioner, till exempel: en solcellsladdare som har inbyggd ficklampa.
Lär dig mer om de dolda överlevnadsverktygen i din bil
I en nödsituation kan din bil göra så mycket mer än att bara ta dig från punkt A till punkt B.
Här är några sätt att använda bilen som ett överlevnadsverktyg:
Skydd – Detta är uppenbart, men det är viktigt. En bil är ett nödskydd av hög kvalitet – näst efter en temperaturkontrollerad byggnad.
Ljus – Man behöver ljus i en nödsituation, och bilen är en bra, pålitlig källa till det. Man kan använda sina strålkastare för att lysa upp sin miljö, signalera efter hjälp och mer.
Eld – Eld håller en varm i en kris och gör också så att man kan laga mat. Och bilen har allt du behöver för att elda. Man kan suga upp bensin från tanken för bränsle och använda cigarettändaren som en eldstartare.
Vatten – Om man befinner sig i en fuktig miljö har bilen verktyg för att samla regn eller smälta snö till drickbart vatten. Navkapslar eller mugghållare är alla effektiva vattenuppsamlingskärl.
Ström – Bilen är naturligtvis en av de bästa telefonladdarna som finns. Med en bensintank och ett fungerande batteri kan den ladda flera telefoner eller bärbara datorer utan problem.
Radio – Information från en radio är förmodligen den mest underskattade resursen i en nödsituation. Vissa experter säger att det är viktigare än mat och vatten. Använd bilens kraftfulla, inbyggda radio för att övervaka katastrofförhållanden och räddningsinsatser.
Bekanta dig med hotellets evakueringsplan
De flesta hotell har rutiner och planer för nödsituationer. Dessa kan inkludera:
Utrymningsplaner för brand/gasläckor – Nästan alla hotell har en utrymningsplan för brand och gasläckor. De bör också ha särskilda evakueringsboenden för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning.
Många anläggningar har en evakueringskarta nära dörren till varje rum. Anteckna detta. Ett tips är att ta en bild av den.
Dela dina resplaner och platsuppgifter med minst en annan person
Håll kontakten med minst en person du litar på. Välj någon som du ändå skulle dela foton och nyheter med – ett barn eller en granne till exempel. Låt dem veta:
Din resplan
De platser du planerar att besöka, och ungefär när du planerar att vara där
Platserna du ska bo
När du har kommit säkert fram till avlägsna destinationer
Utöver detta, se till att låta dem veta när planerna ändras.
Var smart på resan
Fler bra tips för semesterresan:
Ha med en extra mobilladdare – När man är ute på resa kan telefonen vara en livlina för. Ta med en laddare vart du än går. Ha en extra i handskfacket på bilen också.
Flytta plånböcker till framfickan – Ficktjuvar är ett stort problem, särskilt i stora städer och främmande länder. Att vara strandsatt utan plånbok är inte bara ett enormt krångel, det utsätter en också för fara om det inträffar en nödsituation. Det är därför man rekommenderar att ha plånboken i framfickan på semestern.
Fresta inte tjuvar. Förvara inte solglasögon, telefoner, väskor eller andra värdesaker i bilen.