Krislåda, gör det enkelt att evakuera
Mat och vatten kan vara första prioritet när man packar förnödenheter, men det kan vara svårt att föreställa sig hur störande te.x. ett lång strömavbrott kan vara. Man förlorar kontrollen över ljus och värme. Det går inte att kan inte förvara mat i kylskåp eller laga mat på elspisen. Man kan till och med bli […]
Mat och vatten kan vara första prioritet när man packar förnödenheter, men det kan vara svårt att föreställa sig hur störande te.x. ett lång strömavbrott kan vara. Man förlorar kontrollen över ljus och värme. Det går inte att kan inte förvara mat i kylskåp eller laga mat på elspisen. Man kan till och med bli av med rinnande färskvatten. Men, det positiva är att om man förbereder sig för ett eventuellt krisläge så kan man klara sig riktigt bra med små medel. Här går vi igenom en bra grund för hur man gör en krislåda för att enkelt kunna evakuera.
Krislådan kan få plats i en ryggsäck
Tänk igenom vad som kan få plats i en vanlig ryggsäck. Ett tips är att man fyller sin krislåda så att innehållet passar en ryggsäcks dimensioner. På så sätt kan man enkelt få plats med det viktigaste om man behöver lämna sitt hem.
Även med en bra plan är man fortfarande utlämnad till katastrofförhållanden. Man kan aldrig vara helt säker på vad som ska hända – om man kan stanna hemma eller om man behöver evakueras, te.x. vid en skogsbrand eller kraftig storm. Genom att få plats med allt man behöver i te.x. en ryggsäck så kan en krislåda enkelt bäras med ett ögonblicks varsel om man måste evakuera.
Planera för evakuering
För att kunna klara en evakuering så kommer här tips på hur man kan planera:
Ström – Att resa med en generator är inte det smidigaste, men man bör se till att man har minst en enhet som kan ladda en telefon eller en radio.
Man bör inte enbart ha batterier i krislådan. De tar värdefull plats och har en begränsad hållbarhet. Där det är möjligt komplettera den batteridrivna utrustningen med solenergiutrustning. Många solenergienheter laddas (om än långsammare) också på en molnig dag.
Om man kan hitta handvevade enheter, som en radio, är det också ett bra alternativ till batterier.
Ljus – När strömmen gått är en ficklampa en enkel lösning för att få ljus. Vi rekommenderar att ha minst en vattentät LED-ficklampa med flera alternativ för ström: som solenergi, batteri eller handvev. Om man också kan få plats med en extra hänglampa i din packningen, desto bättre. Det finns lampor som har en stroboskopfunktion för signalering.
Kylning – på resande fot kan det vara enklast att klara sig utan kylning. Man kan visserligen dra runt med en kylväska, men att hitta plats för den och hålla den fylld med is kommer att ta dyrbar energi och tid.
Packa istället mat som inte behöver kylas. Lufttorkade färdiga måltider, bars, russin och nötter som exempel. De passar även perfekt i en ryggsäck.
Temperaturreglering – man böra planera för att under åtminstone de första tre dagarna att hålla sig varm eller sval genom att planera sin garderob och fokusera på skydd. För kallare temperaturer är lager på lager-kläder ett måste. Man bör också ha räddningstäcken (som kan fungera som skydd) och en sovsäck som är lätt att bära. Ta mycket vatten och packa gärna en liten fläkt.
Näring – vid kortsiktiga krislägen är det viktigt med måltider som håller en mätt och pigg. För krislådan, packa livsmedel som uppfyller följande kriterier:
Många kalorier – De flesta av oss försöker minska på kalorier i vår kost, men när det kommer till krismat bör man packa så många kalorier man kan. En genomsnittlig vuxen behöver någonstans mellan 1 800 och 2 200 kalorier per dag.
Högt innehåll av makronäringsämnen – Ett användbart, enkelt sätt att planera den akuta matförsörjningen är att tänka i termer av makronäringsämnen (stora näringsämnen som krävs i stora mängder) och mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler som krävs i mindre mängder). Under de första tre dagarna, var noga uppmärksam på dina makronäringsämnen: kolhydrater, proteiner och fetter. Dessa är viktiga för energinivåer och organfunktion.
En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel på detta har torkade rätter från ReadyHour en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.
Vatten, viktigast av allt
Förpackat vatten – vatten finns i många olika förpackningar, det vanligaste är pet flaskor. Men plastflaskor spricker och går sänder med åren.
Ett bättre alternativ är konserverat vatten. Dessa förpackningar är mer tåliga och har mycket längre hållbarhet. Packa ner att du har två eller fler av dessa i varje krislåda.
Vattenfilter – Vattenfilter är fantastiska. Kvalitetsfilter kan rensa upp till 99 % av virus, bakterier och andra föroreningar. Deras enda verkliga svaghet är att de kräver en extern vattenkälla som inte alltid kan vara lätt att få tag på.
Vattenrenare – Som backup föreslår vi även vattenreningstabletter. De dödar främst mikrober som bakterier, virus och parasiter.