·
·

Enkla tips för hemberedskap

Är ditt skafferi förberett för nödsituationer? Alla kanske inte är jätteintresserade av att preppa och bygga upp ett matlager för eventuella krissituationer, men med dessa enkla tips för hemberedskap hoppas vi kunna ge hjälp på traven. Överlevnadsmat har länge förknippats med campare och resenärer, men fler och fler har insett fördelarna med att förvara mat […]

Share

Är ditt skafferi förberett för nödsituationer? Alla kanske inte är jätteintresserade av att preppa och bygga upp ett matlager för eventuella krissituationer, men med dessa enkla tips för hemberedskap hoppas vi kunna ge hjälp på traven.

Överlevnadsmat har länge förknippats med campare och resenärer, men fler och fler har insett fördelarna med att förvara mat i huset eftersom matbrist och naturkatastrofer blir allt vanligare. Att lagra mat och förnödenheter för nödsituationer är som att köpa försäkring: man kanske aldrig kommer att vara med en naturkatastrof - men om man gör det, och man inte kan ta dig till en butik, kan det vara ovärderligt att veta vad man ska fylla på i nödsituationer.

Så om man har skjutit upp sin hemberedskap, är det dags att ta tag i det. Här kommer några tips som hjälper till att komma igång med att ordna ett nödlager.

Foto: Annie Spratt. Skafferi för hemberedskap

Sätt ett mål och kör igång

Hur mycket vill man lagra? Ska man sikta på en veckas förnödenheter? Eller räcker det till tre månader? Hur beredskapslagret ser ut beror på vilken typ av nödsituation som är mest sannolikt att inträffa där man bor och hur länge man förväntar dig att behöva klara sig på maten och utrustningen man har hemma.

Åtminstone rekommenderar MSB att man har tillräckligt med mat och vatten för var och en av dina hushållsmedlemmar i minst en vecka.

Andra tillbehör på deras lista inkluderar en ficklampa, batteridriven eller handvevad radio, extra batterier och powerbanks samt grundläggande första hjälpen-förnödenheter.

foto: Suzy Hazelwood. Vattenflaskor för beredskap

Prioritera vatten och förvara det säkert

Vid en kris eller ett elavbrott påverkas även vattenförsörjningen. Vattenverket och pumpar längs ledningsnätet behöver el för att fungera. Högt belägna områden kan bli utan vatten redan inom någon timme. Därför är det viktigt att förvara extra vatten hemma för en eventuell krissituation.

Om man använder vatten från butik, kontrollera utgångsdatum och byt ut i enlighet med det. Sådana datum läggs till eftersom plast med tiden kan börja läcka ut i vatten på flaska, vilket medför negativa hälsoeffekter.
Man bör byta ut vatten man själv har lagrat cirka var sjätte månad. Tänk på att ha extra vatten i förvaring om du har husdjur hemma.

Köp i flerpack / storpack

Ett annat enkelt tips för hemberedskap är att köpa i bulk. För att hålla nere kostnaden för sitt matlager — särskilt om man har ett stort hushåll eller vill ha ett komplett, långvarigt lager — är ett tips att köpa i storpack. Då håller man nere kostnaderna och sparar även tid på att köpa det mesta på en gång.

Handla i flerpack till ditt nödlager. Foto: Felox Miznikov

Mat med lång hållbarhet

De bästa matförråden för nödsituationer kan användas i en mängd olika scenarier, från camping- och vandringsresor till fullskaliga naturkatastrofer eller oförutsedda tillfällen när strömmen går. Med en fantastiskt lång hållbarhet på upp till 25 år, finns nu nödmat - både i hinkform med individuellt förpackade måltider inuti som tar bara minuter att tillaga - på den svenska marknaden! Vissa kit/måltider kräver varmt vatten och kokning, medan andra bara behöver kallt vatten för att tillaga. I händelse av en verklig nödsituation kan dessa akuta livsmedelsförsörjningar dramatiskt förbättra dina omständigheter oavsett om man ordnar mat till sig själv eller en hel familj. I vår webshop kan du läsa mer om de olika rätterna med lufttorkad från ReadyHour.

Fördelar med överlevnadsmat

Den låga kostnaden per portion, bekvämligheten och tillförlitligheten för denna nödmat gör den till en värdefull investering, eftersom de flesta är förpackade för att hålla i mycket länge, vilket innebär att man inte behöver byta ut dem efter att ha förvarat dem i källaren i några år.

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap och friluftsliv så de vet vad man behöver – och vad man inte behöver. Under en kris eller te.x. när man är ute i naturen eller i stugan, är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Vi hoppas att dessa enkla tips för hemberedskap kommer till hjälp!

Taggar:

krisberedskap

prepping

krislåda

matförråd

msb

civilförsvar

hemberedskap

överlevnadsmat

Share