·
·

Cykelsemester på Bornholm

Cykelsemester på Bornholm i Danmark är för alla både för familjer, par, cykelentusiaster och nybörjare. Bornholm är en attraktiv ö – speciellt lämpad för att utforska den på cykel. Det finns över 230 km cykelvägar på ön och en hel del kilometer för mountainbikecyklister. Bornholm är ligger utanför Sveriges sydkust. I norr finns ruinerna av […]

Share

Cykelsemester på Bornholm i Danmark är för alla både för familjer, par, cykelentusiaster och nybörjare. Bornholm är en attraktiv ö – speciellt lämpad för att utforska den på cykel. Det finns över 230 km cykelvägar på ön och en hel del kilometer för mountainbikecyklister.

Bornholm är ligger utanför Sveriges sydkust. I norr finns ruinerna av Hammershus, ett medeltida slott, på en klippa. Vid de taggiga Helligdomsklipperne nära staden Gudhjem visar Bornholms konstmuseum målares verk som lockas av öns naturliga ljus. Västerut, i hamnstaden Rønne, återspeglar Bornholms museum 10 000 år av lokal historia, inklusive ockupationen från andra världskriget.


Bornholm är kullar, vågor, gatsten, rökt sill och rundkyrkor. Bornholms är Skandinavien samlat på ett ställe med skogar, hav och klippor så en perfekt plats for en cykelsemester.

Ta med all din utrustning eller hyr det du behöver när du kommer till Bornholm. Cykeluthyrningsfirmorna är välutrustade och erbjuder mer än bara cyklar. På Bornholm kan man även välja att köpa en färdig paketcykelresa, där resan till och från ön, hyra av cykelutrustning, boende och olika turer ingår i priset.

Cykelsemester. Foto: Gabor Sz

Olika rutter

Rönne till Dueodde


På denna cykelväg får man njuta av de vita stränderna från Rönne till Dueodde. Fiskeläget Arnager ligger strax intill flygplatsen på Bornholm. Arnager har ofta sol som reflekteras från havet på grund av den sluttande klippan med söderläge. Det finns ett rökeri nära fiskeläget Arnager.

Pederskers kyrka, en vackert bevarad romansk byggnad. Ett torn och en vestibul byggdes på 1500-talet. Härifrån cyklar man söderut mot Slusegård och dess restaurerade vattenkvarn. 100 meter söder om Slusegård hittar man Bornholms Knudepunkt.


Sedan kommer man till Dueoddes tallskog och vackra sanddyner Dueodde är den populäraste stranden på Bornholm som lockar många turister varje år.
Efter Snogebæk och Balka kommer man till Nexø, där kusten förändras från sand till sten. Det fanns en stor handelsplats där vid Frennemark söder om Svaneke på medeltiden.

Dueodde på Bornholm. Foto pressbild

Allinge till Gudhjem och Svaneke


Nordostkusten från Allinge till Svaneke är bland de mest typiska på Bornholm och har sin speciella skönhet. Fornminnen, en magnifik stenig kust, mörka, svala förkastningsdalar som skär in i kusten och Randkløveskårravinen som är 12 meter djup.


I Rø vid Helligdomsklipperne kommer man till Bornholms konstmuseum. I Gudhjem är det populärt att besöka Oluf Høst-museet, som är inrymt i konstnärens tidigare hem i Gudhjem, Gudhjem-museet i den tidigare järnvägsstationen "ovanför" staden och Melstedgårds jordbruksmuseum.


På turen cyklar man genom de tre byarna Allinge, Gudhjem och Svaneke, som etablerades kring naturliga, steniga hamnar. Det är bara en 30-kilometer lång tur längs östkusten, men tillräckligt för att hålla dig sysselsatt i flera dagar.

Hamn på Bornholm. Pressbild

Rönne till Almindingen och Gudhjem

Almindingen är den femte största skogen i Danmark. När man lämnar Rønne följer man den tidigare järnvägslinjen Rønne-Nexö till Robbedale. Efter Vestermarie cyklar man in i Almindingen, den femte största skogen i Danmark. Den var tidigare allmän betesmark för boskap, men år 1800 inhägnades den och odlades. Från tornet vid Rytterknægten finns ett panorama över hela ön.


Österlars rundkyrka byggdes på 1100-talet och är den största av öns fyra rundkyrkor. Lite längre fram kommer man in i Kobbeådalen, som med vattenfallet Stavehöl är en av öns fascinerande förkastningsdalar. Gudhjem ligger framför, belägen som en bergsstad. Staden har museer, restauranger och rökerier, samt en färjetrafik till ön Christiansö.

Rundkyrka på Bornholm. Foto: Elliot

Tips för en lyckad cykelsemester

För att få ut så mycket som möjligt av en cykelsemester är det viktigt att hålla cykeln i trim:

Kom ihåg att smörja kedjan

Cykelkedjan ska smörjas ungefär varannan vecka på sommaren och en gång i veckan på vintern. En tunn olja är bäst för sommarväder, och en tjockare olja är bäst för vintern. Det är viktigt ta bort smutsen från kedjan innan man applicerar oljan.

Invändiga växlar och yttre växlar

De flesta cyklar har invändiga växlar, men även om växlarna inte syns behöver de fortfarande smörjas och kontrolleras minst en gång vartannat år.

När det gäller de yttre växlarna måste alla rörliga delar smörjas, och gärna lite för ofta, för om växlarna inte är smorda riskerar de att rosta. Man kan till exempel växlarna varje gång man smörjer cykelkedjan.

Däcken

Det är tröttsamt att åka på halvflacka däck, och de håller inte lika länge som välfyllda däck. Så kom alltid ihåg att ha mycket luft i däcken.

Packning

Planera packningen ordentligt för att undvika att släpa med sig för tung och otymplig packning. En poncho är alltid bra om det skulle komma en regnskur och en solcellsladdare kan vara bra för att undvika att mobilen laddar ur under resan.

Taggar:

semestertips

cykelsemester

bornholm

danmark

Share