·
·

Skåneleden

Ales Stenar. Foto: Adrian Copo

Share

Skåneleden är ett nätverk av vandringsleder som är utformad för att ge en unik naturupplevelse för turister och lokalbefolkningen. Leden sträcker sig över mer än 130 mil och täcker några av de vackraste naturområdena i landet.

Skåneleden är uppdelad på 6 delleder. Dessa har olika svårighetsgrader, från lätta vandringar lämpliga för nybörjare till utmanande vandringar för erfarna vandrare. Längs lederna kan besökare utforska fantastisk natur, inklusive skogar, ängar och sjöar. Det finns också massor av attraktioner att upptäcka längs vägen, såsom historiska platser och kulturella landmärken.

Skåneleden, pressbild
Skåneleden 3. Etapp 1 och 2

Olika etapper

Skåneleden har hela 115 etapper fördelade på 6 stycken delleder. Vissa etapper är korta, runt 3 kilometer, medan andra är längre, upp till 26 kilometer. Längs med Skåneleden finns olika typer av boende. De flesta etapper har en lägerplats med vindskydd. På vissa sträckor finns det boende, restauranger, affärer och tillgång till vatten.

Skåneleden kan vandras året runt. Under våren får du uppleva gula rapsfält och marker klädda i nyutslagna vitsippor. På sommaren är badvikarnas vatten varmt och lockar till dopp. Till senhösten färgas bokskogen orange och på vintern är landskapet dramatiskt kargt.

Skåneleden vid Hovs Hallar. Foto: Mickael Tannus

Många sevärdheter

Antalet sevärdheter och aktiviteter längs Skåneledens sex delleder är nästintill oändliga. Konstutställningar, loppisar, äppelmusterier, fiskebyar, slott, fästningar, grottor, raukar och kulturhistoriska platser är bara ett fåtal exempel.

Mycket populärt är bl.a. Kullabergs Naturreservat.

Kullabergshalvön bjuder på vandringsupplevelser i världsklass. Slingrande stigar genom högstammig bokskog varvat med dramatiska havsvyer. Spännande grottor att utforska och ett Naturum som lockar med tjusiga utställningar. Inte konstigt att denna del av Skåneleden, som lokalt kallas för Kullaleden, är en av de första lederna i Europa som certifierats enligt nya Leading Quality Trails-standard.

Vandra bland dramatisk och orörd natur. Kullabergs naturreservat är också perfekt för fiske, fågelskådning, dykning och bergsklättring. Bergets dramatiska natur och säregna flora och fauna lockar till både botaniska vandringar och fågelskådning. Dykare och klättrare menar att detta område är ett av nordeuropas bästa för deras äventyrliga aktiviteter.

På Österlen finner man Brösarps Backar. Brösarps backar är för många själva sinnebilden av Österlen. Vyerna är vidunderliga med milsvid utsikt över Verkeåns dalgång. De mest kända backarna är de södra och norra, men den som ser sig runt upptäcker snart att backlandskapet omgärdar hela byn i alla väderstreck. Backarna är avlagringar från senaste istiden och är i själva verket det sista utsprånget av Linderödsåsens högplatå som här så sakteliga krackelerar ut i Hanöbukten. Brösarps backar är inte bara porten till Österlen utan även en del av Verkeåns naturreservat, ett av södra Sveriges största.

Pressbild Kullabergs Natyr

Packningstips för vandring

På Svenska Turistföreningens hemsida finns många bra tips och råd för hur man ska packa för sin vandring. Vi på PrepHaven har bl.a. regnponchos och värmefiltar (som också går bra att ha som sittunderlägg) som är lätta och smidiga att få med i ryggan. Vandringsmat har vi också i form av lufttorkade måltider från ReadyHour som är snabba och enkla att laga. Mer info finns i webshoppen. Trevlig vandring!

Taggar:

friluftsliv

vandringsled

skåneleden

kullaberg

brösarp

österlen

vandra i skåne

hovs hallar

naturområde

naturreservat

Share