·
·

Mat vid kris, vad ska man ha hemma?

Det är viktigt att vara förberedd för en eventuell kris. Det finns olika råd och rekommendationer, här har vi samlat några av dem för att du ska kunna få en enkel översikt över vad man ska ha för mat hemma vid en kris. MSB MSB rekommenderar att du och de du bor med ska kunna […]

Share

Det är viktigt att vara förberedd för en eventuell kris. Det finns olika råd och rekommendationer, här har vi samlat några av dem för att du ska kunna få en enkel översikt över vad man ska ha för mat hemma vid en kris.

Matförråd vid kris, vad ska man ha hemma

MSB

MSB rekommenderar att du och de du bor med ska kunna klara er under minst en vecka utan att handla. Ju fler som kan klara sig själva, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa exempelvis äldre eller sjuka personer. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Med någon dunk, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Behovet av vatten för dryck är två-tre liter per person och dag. Vid fysisk ansträngning eller graviditet/amning kan behovet vara det dubbla.

Man rekommenderar att maten man har i sitt krisförråd:

  • kan tillagas snabbt
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan ätas utan tillagning
  • kan förvaras i rumstemperatur
Vatten i beredskap. Foto: Amritanshu Sikda

Civilförsvarsförbundet

Hos Civilförsvarsförbundet står att läsa att det vid en krissituation gäller att få i sig tillräckligt med energi för att orka, samtidigt som man ibland behöver tillaga maten utan tillgång till elspis. En kris eller elavbrott kommer plötsligt och då är det bra att ha ett matförråd med matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma.

I reservförrådet passar också torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan
till och med ätas kalla. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Matlagning vid kris. Foto: beprepared pressbild

Livsmedelsverket

Även på Livsmedelsverkets hemsida får man tips om hur man kan förbereda sig för att ha en veckas mat hemma.

Plötsliga händelser som en snöstorm, strömavbrott eller vattenbrist kan snabbt påverka det dagliga livet. Hela livsmedelskedjan är beroende av att bland annat el, vatten, IT och transporter fungerar. Utan dagliga leveranser blir det snart glest i butikshyllorna. Detsamma gäller om många plötsligt handlar samma varor eller mer än vanligt. Livsmedelsbutikernas lager är inte anpassade för en oväntad stor efterfrågan av varor. 

De tipsar även om fördjupande information hos Försvarsutbildarna och Svenska Lottakåren.

Sammanfattning

För att sammanfatta:

  • man bör ha mat och vatten hemma för minst en vecka till sig själv och sin familj.
  • maten ska innehålla tillräckligt med kalorier, vitaminer, mineraler och näringsämnen för att man ska klara sig under en kris
  • den ska vara enkel och snabb att laga utan att det krävs mycket vatten
  • det är en fördel om den har lång hållbarhet så att man inte ständigt behöver kontrollera sitt matförråd
  • den bör kunna förvaras i rumstemperatur
  • det är även bra att ha mat som kan ätas utan tillagning
Man ska ha mat hemma för en vecka

ReadyHour

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap. Under en kris är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. 

Måltiderna från ReadyHour är lufttorkade. En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel så detta har våra torkade rätter en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Produkterna har en QSS-certifiering (Quality Survival Standards™) vilket är branschens främsta beteckning för
överlevnadsnäring.

Alla ReadyHour produkter kommer paketerade i slitstarka återförslutningsbara påsar. Det betyder att du kan använda det du behöver för en måltid och spara resten. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp. Upp till 25 års hållbarhet i oöppnad förpackning.

Maten är enkel att tillaga och kräver inte mycket vatten.

72-timmars paket från ReadyHour

Taggar:

krisberedskap

långhållbarhet

lufttorkad mat

mat vid kris

krislåda

krisplan

matförråd

trygghet

msb

civilförsvar

Share