·
·

Så här fixar du båten inför våren

Sugen på att komma ut på vattnet? Även om vädret ännu kanske inte är det bästa så är det är hög tid att börja fixa båten inför våren. Här kommer lite tips på hur du kan göra för att förbereda din båt för den kommande säsongen. Som båtägare finns det inget bättre än att komma […]

Share

Sugen på att komma ut på vattnet? Även om vädret ännu kanske inte är det bästa så är det är hög tid att börja fixa båten inför våren. Här kommer lite tips på hur du kan göra för att förbereda din båt för den kommande säsongen.

Motorbåt. Foto: Emil Dosen

Som båtägare finns det inget bättre än att komma ut på vattnet för säsongens första tur. Innan man gör det finns det dock några saker man måste ta fixa. Korrekt båtförberedelse är viktigt för säkerheten och för att säkerställa att båten håller i många år framöver. Den här checklistan hjälper dig att få din båt i toppform för den kommande säsongen.

Checklista för båtfix

  • Registrering
  • Båtstädning
  • Utvändig koll & reparering
  • Bottenmålning
  • Batterikontroll
  • Lampor och tillbehör
  • Motorunderhåll
  • Säkerhetsutrustning

Registrering

Fritidsbåtar som anses som svenska och vars största längd är mellan 15 och 24 meter är registreringspliktiga. Men om en fritidsbåt har en största längd av 14,99 meter eller mindre, så kommer det att vara frivilligt att registrera den. Mer information finns på Transportstyrelsens hemsida.

Båtstädning

För att underhålla fritidsbåten på bästa sätt krävs en del båtvård. Båten ska tvättas, man ska rengöra vid vattenlinjen och måla med bottenfärg. En hel del jobb kan krävas, men belöningen får man när man väl är ute på sjön och kan njuta av sin båt i toppform!

Börja med att spola av båten med färskvatten. Tvätta däcket med ett milt rengöringsmedel innan du spolar av det. Enklast är att använda en mjuk borste. Om det finns mögel eller fläckar i båten kan du behöva en produkt för att ta bort mögelfläckar för att få den helt fläckfri. Tvätta sedan skrovet med en svamp. Använd ett båtschampo och se till att ha på skyddshandskar. Det är viktigt att skölja av båten noga efter tvätten. Också att kolla att inte gamla löv ligger i dräneringshål.

Utvändig koll & reparering

När man rengör båten kan man upptäcka sprickor och andra skador. Passa på att göra en mer noggrann kontroll när båten är ren, uppifrån och ner, inifrån och ut. Sök efter sprickor, repor och skrovskador som kan utgöra ett säkerhetsproblem och se till att göra nödvändiga reparationer med polyester och gelcoat.

Båtfix och reparering. Foto: Nareeta Martin

Bottenmålning

Att bottenmåla båten är viktigt för att inte havstulpaner och andra organismer får fäste på botten. Man börjar med att fästa maskeringstejp längs vattenlinjen. Ibland måste man ta bort den gamla färgen med färgborttagning och sedan skrapa. När allt är klart så applicerar man sealer eller epoxiprimer. Bottenfärgen målas sedan bäst på med en roller eller en bred pensel.

Batterikontroll

Om båten har batteri så inspektera syranivåerna och se till att batteriet har en bra laddning. Man kan använda en blandning av bakpulver och vatten för att rensa bort eventuell korrosion runt polerna.

Lampor och tillbehör

Alla lanternor och belysning på båten bör testas. Om man tar båten ut sent på kvällen eller tidigt på morgonen behöver måste de fungera ordentligt. Att köra båt när det är mörkt utan rätt lanternor är ett brott mot sjötrafikförordningen.

Motorunderhåll

Motorunderhåll är viktigt. En oljeservice görs med fördel på hösten och på våren bör man kolla bränsle och kylsystemet. Töm först ut allt gammalt bränsle som finns kvar i tanken. Det finns många bra checklistor att använda, te.x. denna från Praktisktbåtägande.

Säkerhetsutrustning

Kontrollera båtens säkerhetsutrustning och se till att den följer lagar. Som en allmän regel ska man ha en flytväst för alla. Kontrollera brandsläckaren och se till att den är i fungerande skick. Det är bra att förvara en första hjälpen-kit ombord också. Andra smarta tillbehör är en räddningsfilt, ponscho samt en solcellsladdare till mobilen.

Båtfix inför våren. Foto: Austin Neill

Taggar:

båtliv

fritidsbåt

sjösättning

fiske

skärgård

båtstädning

Share