·
·

Kameratips för resan

En äventyrsresa kräver ofta massor av planering och sparande för att man ska kunna köpa den bästa äventyrsutrustningen. Och under resans gång vill man ju inte missa något ”Kodak Moment” för att bevara minnena av resan för alltid. Här har vi samlat några kameratips för resan. För de flesta av oss är en stillbildskamera (eller […]

Share

En äventyrsresa kräver ofta massor av planering och sparande för att man ska kunna köpa den bästa äventyrsutrustningen. Och under resans gång vill man ju inte missa något "Kodak Moment" för att bevara minnena av resan för alltid. Här har vi samlat några kameratips för resan.

För de flesta av oss är en stillbildskamera (eller till och med en smartphone) vad vi tar med på resan. Inte bara för att de är kompakta och lätta att använda, men också för att få omedelbara resultat som inte kräver timmar av redigering när man väl kommer hem.

Fototips för resan. Foto: Averie Woodard

Vilken sorts kamera för resan?

Detta är frågan, och svaret kommer att bero på ett antal variabler, inklusive storlek, erfarenhet och budget. Det finns så många val och märken tillgängliga nuförtiden så att välja en kamera kan kännas jätte komplicerat, men det är inte så svårt som man kan föreställa dig.

Här har vi delat in kamerorna i fyra kategorier, vilket förhoppningsvis kommer att göra ditt beslut mycket lättare.

Mobilkamera

Det finns massor av olika kameror att välja mellan, och utan tvekan är den vanligaste av dessa inbyggd i din mobiltelefon. Teknik är en underbar sak och företag som Apple och Samsung producerar nu mobilkameror med fantastisk bildkvalitet som utvecklas i rask takt.

Dessa har många fördelar, de är små och lätta att ta med och de tar både stillbilder och video. Men på de flesta telefoner finns det väldigt få inställningar. I bra ljus och när allt är till din fördel, kommer de att ta en mycket bra bild, men så fort förhållandena inte är perfekta kan det vara svårare att få bra resultat.

På grund av sin lilla storlek är vissa mobiler också ofta svåra att hålla stilla när det blåser, när du rör på dig eller under andra utmanande förhållanden.

För att sammanfatta, det är bra att ha din mobil till hands för att ta foton och spela in video som säkerhetskopia, men du kanske vill lägga lite mer pengar på en digitalkamera för att få till de allra bästa bilderna.

Fototips för resan. Mobilkamera. Foto: Jordan Mcqueen

Kompakta digitalkameror

Det finns så många olika märken av kompakta digitalkameror och de lovar alla att ge fantastiska bilder, användarvänlighet, etc., etc.

Som tur är är experterna i kamerabutikerna mycket behjälpliga – men som en tumregel kan man tipsa om att köpa en kamera från företag som är specialiserade i kameror, och har byggt sitt namn och sitt rykte på att göra det.

Apple har gjort det på datorer och telefoner. Företag som Canon och Nikon har gjort det på att göra kameror. Därmed inte sagt att man ska strunta i andra märken, men det är värt att komma ihåg att företag som specialiserar sig på kameror gör det av en anledning.

Valet av digitalkamera kommer förmodligen att bero på storleken på den faktiska kameran (och hur man ska packa den när man reser) och mängden zoom som den har. Och även om det är viktigt, så finns det mer att tänka på.

En 15x zoom kan låta mycket mer imponerande än en 10x zoom, men kamerans kvalitet (och pris) avgör kvaliteten på bilden man tar. Mer än storleken eller zoomfunktionerna hos en kamera, är det inställningarna som verkligen hjälper en att ta fantastiska bilder. Bra kameror har nu flera inställningar som sträcker sig från att göra allt jobbet åt en till att låta den mer kreativa fotografen ändra allt från slutartid till bländare.

Detta ger mycket mer kreativitet i fotograferingen. Men det betyder inte att man måste vara ett proffs för att få bra bilder. Hur mycket man använder inställningarna beror på ens intresse.

Oavsett vad man vill uppnå och hur man ska använda kameran, är det värt att göra mycket research innan man gör sitt köp. Det finns mängder kamerarecensioner på webben. Genom att helt enkelt "googla" kameramärket och modellen kan man läsa vad experterna (och andra) tycker om den.

DSLR kamera. Foto: Freestock

DSLR kameror

SLR står för 'Single Lens Reflex' och avser förenklat en kamera som har en avtagbar lins. Innan digital fotografering gav SLR-kameror valet att justera inställningarna när och hur man ville. Nuförtiden har praktiskt taget alla digitalkameror dessa alternativ.

Det råder ingen tvekan om att man kan ta fantastiska bilder med en hyffsat billig kamera, men det finns en anledning till varför man ser professionella fotografer bära runt på massiva linser som ser ut som teleskop. Mer glas betyder att mer ljus kommer in i kameran och tydligare bilder.

Men man behöver inte ett stort objektivet för att få en bra bild. De flesta kameraåterförsäljare erbjuder paketerbjudanden för digitala systemkameror. Det ger en två objektiv som gör att man kan fotografera nästan vilket motiv man kan tänka sig.

Traditionellt kommer en kamera att säljas med ett objektiv (säg 28 mm till 85 mm) som gör att man kan fotografera det mesta på sin resa – människor, landskap, byggnader etc. Men om man är ute efter mer kontroll och möjligheten att zooma in, då kan zoomobjektiv ingå i kamerapaketet.

En annan fördel med en digital SLR-kamera är slutarhastigheten. Många kompaktkameror och mobilkameror är långsamma att reagera och om man försöker fånga en scen som rör sig snabbt. Då finns det en chans att man missar sitt "kodak moment". En digital SLR-kamera ger mycket bättre svarstid, vilket ger bättre resultat. DSLR-kameror är i allmänhet ganska mycket större än sina kompakta motsvarigheter. Det kan vara en viktig faktor när man planerar sin packning.

För de flesta kommer förmodligen en kompakt digitalkamera att vara det bästa alternativet. Den ger tillräckligt med variation i inställningar och zoom för att ge mycket bra bilder av resan.

GO-PROs och andra kompakta videokameror

Go-Pro. Foto: Zayn Shabbir

Nuförtiden har många som kör motorcykel en Go-Pro-kamera (eller liknande) på styret, hjälmen eller någon annanstans på cykeln. Detta är ett fantastiskt sätt att spela in en resa, men frågan är vad man göra med bilderna när man kommer hem?

Det är lätt att bläddra igenom dussintals stillbilder på datorskärmen när man visar sina vänner höjdpunkterna på resan. Dock är det inte många av dem kommer att vilja sitta igenom timmar av videofilmer. Man kan också notera att de flesta av dessa kameror tar stillbilder också. Genom att göra detta kommer man att få tusentals bilder, så bra redigeringsprogram och ett skarpt öga kommer att krävas.

Enligt många som kör motorcykel är det bästa stället att montera sin kamera på sidan av hjälmen. Detta ger det bästa perspektivet genom linsen.

Valet av bärbara videokameror är nästan oändligt. Så att göra research om vad man behöver av kameran är viktigt. Som de flesta saker i livet kommer de pengar som spenderas i allmänhet att motsvara produktens kvalitet.

Till sist

Fotografering är ett fantastiskt tidsfördriv och kommer att ge bestående minnen från resan.

Förhoppningsvis har denna artikel med kameratips för resan, även om den inte på något sätt är en komplett guide, hjälpt till att fatta rätt beslut när du väljer fotografisk utrustning för din äventyrsresa.

Rätt kamera för någon annan kanske inte alltid är den rätta lösningen för dig. Därför är det viktigt att prata med experterna och gör de val som är bäst för dina behov.

Taggar:

kameratips

mobilkamera

dslr

digitalkamera

äventyrsresa

go-pro

Share