·
·

Otippade kalorikällor vid nödsituationer

Kalorier Ofta känns livet som en oändlig kamp mot kalorier. Äter vi för mycket? Bränner vi tillräckligt? Är våra kalorier tomma? Är de bortkastade? Kalorier har fått så mycket negativ press under de senaste decennierna, det är lätt att glömma hur mycket våra kroppar behöver dem. Det är ingen tvekan: överlevnad handlar om kalorier, särskilt […]

Share

Kalorier

Ofta känns livet som en oändlig kamp mot kalorier. Äter vi för mycket? Bränner vi tillräckligt? Är våra kalorier tomma? Är de bortkastade? Kalorier har fått så mycket negativ press under de senaste decennierna, det är lätt att glömma hur mycket våra kroppar behöver dem. Det är ingen tvekan: överlevnad handlar om kalorier, särskilt i nödsituationer.

Under en nödsituation handlar det främst om två åtgärder: att spara kalorier och få i sig fler kalorier. Det innebär att man bör få i sig minst 1 800 kalorier per person och dag. För en familj på tre är det 37 000 kalorier per vecka och 167 400 per månad. Det är en hel del mat att förvara i sitt skafferi. Men om du märker att du har ont om kalorier vid en nödsituation, finns det flera kalorikällor i ditt skafferi som de flesta har hemma.

Typer av kalorier att prioritera för ditt krislager

Det är värt att nämna att inte alla kalorier frigör energi på samma sätt. När du räknar kalorier måste du se bortom bara det totala antalet och fokusera på kvalitet också.

När det kommer till ditt nödlager föreslår vi att du kategoriserar kalorierna du lagrar i minst tre grupper: fettrika källor, kolhydratrika källor och proteinrika källor (många livsmedel innehåller två eller alla tre). Dessa kallas även "makronäringsämnen". Här kommer lite tips på fett- och kolhydratrika livsmedel.

Otippade kalorikällor

Här är tips på bra livsmedel som är kaloririka, rika på fetter och kolhydrater och lätta att få tag på.
Kanske inte nödvändigtvis mat du skulle tänka på i nödsituationer.

Otippade kalorikällor vid nödsituationer

Kalorikällor med mycket kolhydrater för att hålla dig aktiv längre: russin, pulvermos, popcorn, valnötter.

Russin är fullspäckat med kalorier och kolhydrater, vilket gör dem till den perfekta nödmaten. De innehåller också mycket fibrer så de kan hålla dig mätt längre.

Potatis innehåller ännu mer kolhydrater än pasta och ger därför massor av energi.

Popcorn kan vara en otippad produkt på den här listan. Popcorn har högt i kaloriinnehåll, speciellt om man poppar i olja och häller över smör.

Valnöten är rik på två av de tre makronäringsämnena som är avgörande för människors hälsa: protein och fett. De är också rika på antioxidanter.

Matolja, kalorikälla. Foto: Roberta Sorge

Fetter är avgörande för din hälsa på många av samma sätt som proteiner och kolhydrater är. Och även om din kropp kanske inte utnyttjar fett för energi lika snabbt som kolhydrater och protein, fungerar de som en effektiv långsiktig energilagring. Här är några fettrika kalorikällor: jordnötssmör, matolja (t.ex. olivolja), parmesanost.

Matolja finns nästan alltid i köket, te.x. olivolja, rapsolja eller solrosolja. Fetter från oljan får din kropp att producera hormoner som mättar hunger, vilket är bra i ett nödläge.

Precis som jordnötssmör och popcorn är parmesanost en av de livsmedel som alltid brukar finnas i köket. Parmesan kan hålla i upp till ett år och innehåller förutom kalorier och fetter även vitamin B12 och kalcium.

ReadyHour i ditt krislager

Visste du att ReadyHours lufttorkade måltider har fått en QSS-kvalitetsstämpel: Den gyllene standarden för kalorier och protein i mat för nödsituationer.

Livsmedel som är certifierade med QSS-sigillet är garanterade att ge minst 1 800 kalorier och 40 gram protein per person och dag. Detta är avgörande i nödsituationer när högre stress än vanligt innebär att din kropp kräver mer protein och kalorier för att hålla sig energisk.

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap och friluftsliv så de vet vad du behöver – och vad du inte behöver. Under en kris eller te.x. när man är ute i naturen eller i stugan, är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. 

En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel på detta har ReadyHours lufttorkade rätter en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

72-timmars paket

Taggar:

krisberedskap

långhållbarhet

näringsrik mat

prepping

kalorikällor

krislåda

Share