·
·

Tips vid strömavbrott

Elavbrott är vanliga och kan inträffa året om. De flesta elavbrotten orsakas av extremt väder, till exempel storm, åska eller kraftigt snöfall. Det kan också orsakas av tekniska fel i exempelvis ett ställverk eller effektbrist, enligt Krisinformation. Här kommer några praktiska tips vid strömavbrott. Tips 1: Ljus Först och främst, håll reda på var dina […]

Share

Elavbrott är vanliga och kan inträffa året om. De flesta elavbrotten orsakas av extremt väder, till exempel storm, åska eller kraftigt snöfall. Det kan också orsakas av tekniska fel i exempelvis ett ställverk eller effektbrist, enligt Krisinformation. Här kommer några praktiska tips vid strömavbrott.

Tips 1: Ljus

Först och främst, håll reda på var dina reservljus finns (ficklampor, nödljus, värmeljus etc.) och förvara dem på en lättåtkomlig plats. På så sätt kommer du att kunna få ljust snabbt, utan att behöva snubbla i mörkret och leta. När du använder ljus är det viktigt att vara försiktig och tänka på eldsäkerheten. Glöm inte att ha tändstickor eller tändare hemma samt extra batterier till ficklampan.

Ljus. Tips vid strömavbrott. Foto: David Tomaseti

Tips 2: Laddare

Nu när du har ljus är nästa steg att ge dig kunna ladda apparater som mobiltelefoner. Du kan förbereda dig genom att ha powerbanks och flera batterier som kan ladda dina mobiler eller iPads. På så sätt kommer din mobil vara laddad, ifall du skulle behöva ringa ett nödsamtal.

Tips 3: Håll dig säker

Om det är kallt ute, se till att försöka hålla värmen. Svep in dig i filtar och klä på dig varma kläder för att inte frysa. Alternativt, om det är riktigt varmt ute och du får strömavbrott, håll dig till källaren eller något annat svalt område. Bär även lätta, lösa kläder. Det är viktigt att reglera din kroppstemperatur under ett elavbrott. Om det är mörkt, försök inte gå runt i ditt hem utan ljus. Att ramla nerför trappor eller slå huvudet i ett öppet skåp kan göra saken mycket värre. Likaså, om strömmen är borta, kommer gatorna med största sannolikhet att vara mörka också, så det kan vara bäst att bara undvika att gå ut på natten om det är mörkt.

Tips 4: Skydda maten

Om det blir strömavbrott ska du hålla dörrarna till din kyl och frys stängda. Om strömavbrottet är långvarigt ska du försöka flytta dina varor till ett fungerande skåp hos någon som inte har elavbrott. Maten i ditt kylskåp håller sig kall i cirka 4 timmar, så länge du håller dörren stängd. En välfylld frys håller kylan flera dygn om du inte öppnar dörren. Är de frysta varorna fortfarande hårda efter strömbrottet kan du frysa om dem direkt. Om strömavbrottet varar längre bör du äta upp färdiglagad mat så snart som möjligt. Bröd och grönsaker håller ett par dagar. Se bara till att maten luktar gott och ser färsk ut.

Tips 5: Vädra

Ett annat viktigt tips vid strömavbrott är att vädra. Även om det är kallt ut så se till att då och då släppa in frisk luft. Speciellt om du har många ljus tända eller eldar i braskaminen.

Tips 6: Alternativt boende

Ibland är det bästa att erkänna sig besegrad. Om elavbrottet kommer att pågå längre än du är beredd på kan du behöva checka in på ett hotell eller bo hos en familjemedlem i närheten. Om du har problem med att laga mat, hålla dig varm eller hålla dig sval, kan det vara ett klokt drag att byta ta sig till en annan plats för att tillbringa natten eller de närmaste dagarna.

Tips vid strömavbrott. Foto: Ehmitrich

Taggar:

krisberedskap

prepping

strömavbrott

elavbrott

mobilladdare

batterier

Share