·
·

Tips för bättre hälsa på jobbet

För många av oss innebär arbete att sitta vid ett skrivbord under större delen av dagen och stirra intensivt på en datorskärm. Med så många timmar tillbringade på det här sättet kan arbetet verkligen bli en seg historia. Förutom dålig hållning finns det andra saker som kan påverka vår hälsa när vi är på jobbet. […]

Share

För många av oss innebär arbete att sitta vid ett skrivbord under större delen av dagen och stirra intensivt på en datorskärm. Med så många timmar tillbringade på det här sättet kan arbetet verkligen bli en seg historia. Förutom dålig hållning finns det andra saker som kan påverka vår hälsa när vi är på jobbet. Låt oss ta en titt på några saker du kan göra när du är på jobbet för att hålla dig friskare och därigenom må bättre och bli mer effektiv. Här kommer sju tips för bättre hälsa på jobbet.

Tips 1: stå vid skrivbordet

7 tips för bättre hälsa på jobbet. Foto: Linkedin sales solutions

Många människor tillbringar nästan 6 timmar om dagen i genomsnitt sittande vid sitt skrivbord. Det är en väldigt lång tid. Forskare har funnit fördelar med att stå på jobbet, inklusive mindre risk för fetma samt lägre risk för dödlighet på lång sikt. Om du har ett höj och sänkbart skrivbord så försök att stå och jobba ibland. Fördelarna med att variera sig och att stå upp och jobba under delar av dagen är många. Blodcirkulationen ökar, du blir piggare och mer produktiv och dessutom får du bättre hållning. Några tips för att komma igång med att stå är att börja dagen stående, höj ditt bord det sista du gör när du går för dagen. Om ett stående skrivbord inte är ett alternativ, se till att du tar dig tid att stå upp då och då. Även det är bättre än att sitta still hela dagen.

Tips 2: gör rent vid ditt skrivbord

Något man kanske inte alltid tänker på är att är damm och bakterier hopar sig vid skrivbordet. Även om man har städning på kontoret så kan det vara värt att torka rent med jämna mellanrum. Att ha en ren arbetsmiljö kan också hjälpa till att skapa harmoni, vilket gör det lättare att utföra uppgifter och få saker gjorda.

Tips 3: motion under lunchen

Lunchpass är ett utmärkt val om du har svårt att klämma in träningspass i ditt fullspäckade schema. Du får ett bra träningspass på kort tid och du kommer att få förnyad energi för resten av dagen. det finns många fördelar med att träna under lunchen:

Förbättra ditt humör och din energinivå. Du kanske känner ett dipp i energireserverna efter lunch, men ett kort träningspass kan ge dig mer energi för resten av din arbetsdag.
Ger dig mer fritid. Att träna på din lunchtimme innebär att du är ledig för andra aktiviteter före och efter jobbet.
Rensa dina tankar. Att komma bort från datorn och röra på kroppen kan rensa dina tankar och hjälpa dig att fokusera om resten av dagen.
Spara pengar och kalorier. Att träna vid lunch innebär att du kanske inte äter ute så ofta, vilket kan spara både pengar och extra kalorier.
Minska stressen. Träning är ett beprövat sätt att minska stress och är mycket bättre för dig än det andra alternativet: Att gömma sig i lunchrummet och äta överbliven födelsedagstårta, till exempel.
Dags att reflektera. En rask promenad eller joggingtur är ett bra sätt att rensa tankar, lösa problem eller komma på nya idéer för dina projekt.

Tips 4: drick vatten

Att dricka ordentligt med vatten ger många hälsofördelar. Det hjälper till att stärka dina kognitiva funktioner, inklusive ditt minne. Naturligtvis finns det många fler fördelar med att dricka ordentligt med vatten, te.x.att förbättra ditt humör och hjälpa till att bli av med huvudvärk. Om du vill förhindra uttorkning är det enkelt att öka mängden vatten och vattenrik mat i din kost. Åtta glas om dagen är en enkel regel att komma ihåg och ett bra allmänt mål. Ett tips är att ha en karaff med vatten på skrivbordet så att man inte glömmer bort att dricka under dagen. Glöm inte att kaffe är vätskedrivande så byt gärna ut en kopp mot te.x. ett örtte med honung för att få i dig mer vätska.

Tips 5: ta en promenad

lunchpromenad. Foto: Etienne Giradet

Att ta en trevlig liten promenad på lunchen kan ha fantastiska fördelar inte bara för din hälsa, utan även för din förmåga att fokusera på jobbet. Vi är alla medvetna om att promenader är ett hälsosamt tidsfördriv, men det kan också förbättra humöret och hjälpa oss att hantera stress på jobbet.

Förutom de uppenbara arbetsfördelarna, kommer en lugn 30-minutersutflykt att hjälpa till att öka din kondition, samtidigt som du får tid att äta lunch. Det kan också vara väldigt socialt, ta med dina kollegor eller träffa andra som arbetar nära dig för att göra din promenad rolig. Att regelbundet träffa vänner kan öka välmåendet, minska stressen och förbättra självförtroendet. Om du inte har så lång tid på lunchen kan du alltid resa dig från skrivbordet och ta en kort promenad på kontoret, te.x. leverera ett meddelande till en kollega istället för att maila dem.

Tips 6: ät hälsosamma snacks

7 tips för bättre hälsa på jobbet. Foto: Victoria Alexandrova

Ett mellanmål ett sätt att hålla sig mätt och balansera blodsockernivån, bland annat. Men det är viktigt att dessa mellanmål innehåller rätt näringsämnen. Protein är ett utmärkt sätt att hjälpa till att hålla hungern borta, och nötter är en utmärkt källa till det.

Frukt, mörk choklad, yoghurt, pumpafrön, grönsaker, hummus, en grön smoothie och mager ost är andra tips på hälsosamma snacks, det är bara att njuta!

Tips 7: ta trapporna

ta trapporna. Foto: Lindsay Henwood

Om du jobbar på ett kontor med hiss, gör dig själv en tjänst och använd den inte. Att ta trappan istället är ett perfekt tillfälle att få in ett snabbt träningspass. Det kan vara bra för hjärtat, blodcirkulationen och till och med förlänga ditt liv. Det ger starkare ben och kan vara en viktig prioritet för att minska risken för skador från fall hos äldre. Att ta trappan kan hjälpa dig att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt. Det kan hjälpa dig att bygga muskler och bibehålla friska leder. Att träna i allmänhet ger dig många hälsofördelar, så varför inte använda din tid på jobbet för att få några extra hälsoförmåner?

Följ gärna dessa 7 tips för bättre hälsa på jobbet för att lindra stress, bli mer vältränad och upprätthålla en hälsosam livsstil. Lycka till!

bättre hälsa på jobbet. foto: Husna Miskandar

Taggar:

hälsotips

hälsa på jobbet

träning

välmående

vardagsmotion

Share