·
·

Skydda ditt matlager och nödutrustning på vintern

Det är viktigt att skydda ditt matlager och din nödutrustning på vintern. Du har kanske lagt ner mycket pengar och tid på dina nödförnödenheter och du vill vara säker på att du kan använda allt när du hamnar i en nödsituation. Därför är det viktigt att tänka på att dina förnödenheter kan förstöras på bara […]

Share

Det är viktigt att skydda ditt matlager och din nödutrustning på vintern.
Du har kanske lagt ner mycket pengar och tid på dina nödförnödenheter och du vill vara säker på att du kan använda allt när du hamnar i en nödsituation.

Därför är det viktigt att tänka på att dina förnödenheter kan förstöras på bara några iskalla dagar. Här kan du läsa tips på hur du skyddar ditt matlager och nödutrustning på vintern så kan stoppa det från att förstöras.

Ta reda på vad i ditt lager är som mest sårbart

Foto: Julian Hanselmaier. Skydda ditt matlager på vintern

Mat – För frystorkad och lufttorkad mat är svala temperaturer bra. Det rekommenderas att du förvarar ditt matlager mellan ca 10 och 20 grader. Detta är bra dess hållbarhet.

Med det sagt kan kyla också vara dåligt för lagrad krismat som te.x. konserver. Temperaturändringar gör att burkar expanderar och drar ihop sig, släpper in syre och leder till att de förstörs.

Vatten – Precis som med burkar kan dina nödvattenbehållare lätt spricka i kallt väder. Detta händer när vatten fryser och expanderar, då kan lätt förpackningen spricka.

Elektronik – Förvarar du extra mobiltelefoner? Powerbank laddare? Något som använder batterier? Se då upp i vinter. Elektronik gillar inte extrem kyla. Det tömmer batterierna snabbare. Kraftig kyla kan spräcka skärmar och kan få dem att sluta fungera helt. Och all kondens som skapas i frys-/upptiningscykeln producerar vatten – den ultimata elektronikdödaren.

Tyg (sovsäckar, filtar, etc.) – Efter en lång vinter riskerar man att upptäcka att filtar, sovsäckar, förpackningar etc. har fått besök av möss. Gnagare blir kalla (precis som människor) och tygerna i ditt förråd blir ett bekvämt boende. Vad värre är, när de väl har kommit in i dina tyger tar det inte lång tid innan de hittar din mat!

Isolera ditt lagerutrymme

Nu till lösningar…

Vi börjar med det mest arbetskrävande: Om ditt garage eller skjul inte redan är isolerat kan en upprustning göra stor skillnad för att skapa ett utrymme som är optimalt för långvarig nödförvaring.

Det finns två typer som rekommenderas är glasfiberrulle, prisvärd och enkel att installera, samt cellulosa om utrymmet redan har färdiga väggar.

Tänk också på:

Tak – Värmen stiger, och om någon värme finns i ditt garage eller skjul kommer den att sippra ut genom taket först.
Väggar - Om värmen inte kan komma ut ur taket kommer den att läcka ut från väggarna.
Dörr – Detta är en stor källa till sprickor och läckor (särskilt en garageport).
Golv – Se våra tips nedan för att enkelt isolera golv. Detta är den lägsta prioritet men fortfarande ganska viktigt, särskilt om du har att göra med betonggolv.

Isolera lådor och skåp

Om du förvarar ditt matlager och din nödutrustning i skåp eller på hyllor, kan isolering av dessa också vara ett bra alternativ. Det finns flera sätt att ta sig an detta:

För befintliga skåp: Isolera ytterväggar med isoleringsskum. Förvarar du förnödenheter i skåp fästa på en yttervägg? Isoleringsskum kan vara det bästa alternativet för att hålla värmen.

För befintliga öppna hyllor: Förvarar du mat på hyllor utan skåp? Prova att hänga upp isolerande väggardiner - den typ som används över dragiga dörrar och väggar.

Fotot: Prephaven

Isolera golvet

Att isolera ditt golv är särskilt viktigt om ditt lager står på det. Betong fångar kyla och överför den direkt till allt som kommer i kontakt med den. Lyckligtvis är det enkelt att isolera ditt golv. Här är några av de enklaste och vanligaste sätten att göra det:

Plast- och gummimattor och kakel. Detta skyddar mot alla typer av skador och hjälper till att höja temperaturen i ett rum med betonggolv.

Filt/matta – Dessa material är mycket bättre isolatorer än plast och gummi och kan skapa ett varmare utrymme för din vinterförvaring.

Installera takhyllor

Takhyllor skapar mycket mer utrymme i ditt garage, men visste du att de också kan hjälpa till att skydda ditt matlager och nödutrustning på vintern?

Håller borta skadedjur – Som sagt, möss är på jakt efter mysiga utrymmen när det blir kallt. Takhyllor gör det svårare att nå och kan avsevärt minska risken för gnagare.

Håll lagret varmare – Betong har låg värmeledningsförmåga, vilket innebär att det tar lång tid att absorbera värme. Med andra ord förblir betong iskall på vintern, och den kylan överförs till föremålen den vidrör, som ditt lager.

Addera mer skydd – Placera matlager och nödutrustning i tättslutande plastlådor på takhyllan för att skydda mot skadedjur. Linda in dem i isoleringsfiltar för att bibehålla en mer stabil temperatur.

Tips för att skydda ditt vatten

Foto: Izzy Park. Vatten fryser på vintern

Det finns några saker du kan göra för att skydda ditt vatten från kylan. Här är några tips:

Skaffa större behållare – Ju större vattenmassa desto mindre sannolikhet är det att det blir genomfryst.

Leta efter sprickor och läckor – Vatten expanderar när det fryser vilket kan spräcka din behållare och få vatten att läcka ut.

Plast är bättre än metall - metall fryser snabbare än plast.

Håll vattnet i rörelse - Om du är orolig att ditt vattenlager kan frysa, kan det hjälpa att skaka det på extra kalla dagar.

Taggar:

krisberedskap

prepping

matlager

nödutrustning

Share