·
·

Laga mat i foliepaket, tips!

Mat i foliepaket passar perfekt när man lagar mat utomhus! Det är härligt att öppna en rykande varm foliemiddag efter en lång dag ute i skogen. Oavsett hur du lagar den – i din ugn, på en grill, över glödande kol eller begravd i askan från en lägereld – är foliemiddagar ett snabbt och utsökt […]

Share

Mat i foliepaket passar perfekt när man lagar mat utomhus! Det är härligt att öppna en rykande varm foliemiddag efter en lång dag ute i skogen. Oavsett hur du lagar den – i din ugn, på en grill, över glödande kol eller begravd i askan från en lägereld – är foliemiddagar ett snabbt och utsökt sätt att laga dina favoritmåltider. Här kommer några grundläggande tips för en lyckad foliemiddag.

Förberedelser för mat i foliepaket


Använd kraftig folie. Kraftig folie förhindrar revor och läckor. Det skyddar också dina måltider från att få aska i dem. Om du bara har vanlig folie, slå in din måltid i dubbel- eller trippelvikt folie.
Försegla foliepaket med folieveck. Vik alltid överflödigt folie för att se till att förhindra läckage.
Se till att din folie är tillräckligt stor för din måltid. De flesta individuella portioner behöver en bit kraftig folie på cirka 30 x 45 cm.


Använd matlagningsspray. Spraya alltid folien för att förhindra att maten fastnar.
Lägg kött på botten av paketet. Kött tar längst tid att tillaga.
Använd tunt kött. Skiva kött för att göra det tunnare för enklare tillagning. Små bitar fungerar bäst eftersom de är lättare att äta direkt ur paketet (ingen kniv krävs!).


Skär hårda grönsaker i tunna skivor. Skär potatis och morötter i tunna skivor; de kommer att ta lika lång tid som köttet att tillaga. Andra grönsaker kan skäras i bitar. Om du använder frystorkade sötpotatis- eller morotstärningar behöver du inte oroa dig – de är redan små och kommer att tillagas snabbt.
Att krydda eller inte att krydda, det är frågan. Vissa säger att man ska använda mer kryddor än vanligt i en foliemiddag, speciellt om du lagar mat på en lägereld. Men det är upp till va och en att testa sig fram efter eget tycke och smak.

Foto: BePrepared. Mat i foliepaket

Att laga foliepaket på en grill eller över öppen eld

Laga mat på eldens kol. Laga inte mat på själva elden. Tillaga alltid paket på en fem cm tjock bädd av kol.
Laga helst på vit kol. När du campar, laga maten mat på eller nära de vita kolen snarare än röda. Du kan också gräva ner foliepaketet i den heta askan vid brasan, eller täcka paketet med kol.


Börja tillaga paketet med köttsidan nedåt. Vänd den minst två gånger under tillagningen. Testa köttet och potatisen. Vik ihop folien igen och tillaga längre om det behövs.
Koka ris och pasta. Ris och pasta bör förkokas innan de läggs i foliepaketet, med undantag för vissa måltider som innehåller snabbris med tillräckligt med soppa eller sås att koka i.
Tillsätt alltid fukt i foliepaketet. Du kan också lägga till ett par matskedar sås—Worcestershire, soja, barbecue, salsa, etc.—smält smör, salladsdressing eller vatten. Om du lagar kött, inkludera alltid grönsaker med hög fuktighet som tomater eller lök för att se till att det inte torkar ut.


Potatis i foliepaket. Häll i lite olja för att minska hindra att de fastnar. Krydda väl.
Lägg till ost. Efter tillagning, tillsätt ost när du öppnar förpackningen. Om du har i osten under tillagningen kommer den att fastna på folien och brännas.
Tillsätt kål för att förhindra att det bränns vid. Om du är orolig för att din mat ska brännas vid kan du lägga ett kålblad på botten av din måltid och ett annat blad för att täcka toppen av din måltid i folien. Om din middag blir överkokt kommer kålen att brännas, men inte din måltid.
Öppna ditt paket försiktigt. När du är klar med matlagningen eller om du lägger till ost, öppna paketet långsamt och försiktigt för att undvika brännskador.

Smaklig spis!

BePrepared morötter

Taggar:

campingtips

krisberedskap

friluftsliv

långhållbarhet

näringsrik mat

recept

Share