·
·

Håll ordning på ditt matlager

Här kommer några tips för ordning i ditt matlager Att hålla ordning på sitt matlager kan vara svårt och tidskrävande. Att damma av de gamla etiketterna, ta reda på vad som fortfarande är bra och vad som blivit gammalt, ersätta all den maten … det kan vara ett slitsamt både för dig och din plånbok. […]

Share

Här kommer några tips för ordning i ditt matlager


Att hålla ordning på sitt matlager kan vara svårt och tidskrävande. Att damma av de gamla etiketterna, ta reda på vad som fortfarande är bra och vad som blivit gammalt, ersätta all den maten … det kan vara ett slitsamt både för dig och din plånbok.

För att hjälpa dig har vi sammanställt en lista med proffstips som sparar pengar och tid när du fräschar upp ditt matlager – och gör dig bättre förberedd för en eventuell kris medan du håller på!

Spara tid: För varje minut som du organiserar tjänar du en timme

Tänk om man kunde fatta varje beslut om vad man ska behålla och vad man ska slänga i sitt matlager utan att rota igenom en enda hög med burkar och matpaket. Ett jobb som annars skulle ta timmar kunde vara klart på bara några minuter.

Hur gör man det? Genom att vara organiserad!

Hitta ditt system för ordning i ditt matlager

Alla har ett system för att organisera sin matförvaring – även om det bara är att stapla burkar och paket i ett hörn. Det bästa du kan göra för att spara tid är att hitta ditt.

Här är några system som vi har sett fungera.

Organisera efter förpackning.

Många människor gillar att organisera mat efter förpackning. Det betyder att förpackad mat, burkar, etc. alla hamnar i sina respektive högar. Det är ett enkelt system och kan vara ganska användbart när det gäller att rotera föremål, eftersom livsmedel i liknande förpackningar också tenderar att ha liknande hållbarhet.

Organisera efter matkategori.

Ett annat sätt att organisera är efter matkategori, med frukt och grönsaker i en grupp, kompletta måltideri en annan, bakverk i en tredje, och så vidare. Eftersom måltider är grupperade efter sort, gör det här systemet det enkelt att snabbt plocka fram saker till frukostar, luncher och middagar – allt är väldigt användbart i nödsituationer.

Organisera efter näringskategori.

Det här är ett system som du kommer att se i skafferierna hos mer seriösa preppers, och det finns ingen bättre metod för att hålla sig i form och få bra energi i en nödsituation.

Istället för att gruppera efter måltid kan du gruppera efter näringsprofil, så här:

Makronäringsämnen förvarade ihop:

Kolhydrater
Fetter
Protein

Mikronäringsämnen (dessa kan vara tillskott för det mesta)

Vattenlösliga vitaminer
Fettlösliga vitaminer
Makromineraler
Spårmineraler

Du kan också skapa ett näringsbaserat system med hjälp av de traditionella livsmedelsgrupperna med spannmål, frukt, grönsaker, proteiner och mejeriprodukter, allt organiserat i sina egna respektive utrymmen.

Skriv etiketter för ordning på ditt matlager

En enkel etikett kan vara den största tidsspararen av alla.

Om du har köpt nödmat från ett professionellt företag kommer all information du behöver att finnas på förpackningen. Men om du gör det själv, behöver du det här:

Namn på matvaran
Utgångsdatum eller åtminstone din bästa gissning på det (mer om det nedan).
Beredningsmetod, som kan hjälpa dig att bestämma om du ska behålla matvaror efter deras utgångsdatum. Frys- & lufttorkade livsmedel, till exempel, är kända för att behålla sin smak och näring långt efter datum.
Info för familjemedlemmar med specialdieter som glutenfri mat, mejerifri mat, etc.
Näringsinformation som kan hjälpa dig att organisera och hantera din kost lättare.

Spara pengar med dessa smarta förberedelsetips

Steg ett för att spara pengar på matförvaring är att köpa bra mat av hög kvalitet i förväg - då kommer du att slippa att ständigt rotera och byta ut din mat.

Steg två är att ha ett smart system hur du roterar din mat. Med bara lite kunskap kan du kringgå vanliga utgifter som kommer att spara massor av pengar över tid.

Ut med det gamla in med det nya

Håll ordning på ditt matlager genom att bättre förstå hållbarhet

Det första spartipset är att utbilda sig på "bäst före"-datum. Inte alla matvaror blir dåliga i samma ögonblick som de når sitt datum. Som vi sa ovan är frys- & lufttorkad mat känt för att ha mycket lång hållbarhet.

Och det är inte bara torkad mat. Vissa typer av livsmedel tenderar att hålla längre än angivet datum: bönor och ris, till exempel. Vissa smaktillsatser och kryddor som sirap, sojasås och honung har lång hållbarhetstid. Vinäger och äppelcidervinäger också.

För att verkligen maximera hållbarheten, rekommenderar vi att du köper mat från professionella tillverkare med tillverkningsmetoder som förlänger hållbarheten upp till 30 år.

Matlager konserver

Hur man testar mat utan att öppna varje burk

Naturligtvis är det inte superkostnadseffektivt att öppna varje burk och paket som närmar sig sitt datum. Om du köper mat i lösvikt kan du enkelt undvika detta.

Till exempel, om du har en hög med frystorkade grönsaker som du köpt inom ett eller två år efter varandra, öppna bara en eller två burkar och kolla in dem. Om de är bra är chansen stor att de andra oöppnade grönsaksburkarna också är bra - så länge de alla har förvarats under samma förhållanden.

Använd det här tricket för att bevara föremål du redan öppnat

För föremål du måste öppna, som grönsaksburkarna i exemplet ovan, finns det ett knep för att förlänga deras hållbarhet. Ta innehållet inklusive syreabsorbenterna och lägg dem i en tjock, dubbelförseglad Ziplock-påse. Krama ut luften, stäng den och lägg tillbaka den i burken.

Detta fungerar för nästan alla frystorkade och torkade livsmedel och bör bevara deras smak och näringsämnen i upp till ett år.

Förvaringsförhållanden kan göra hela skillnaden

Hitta de bästa ställena för att förvara din mat. Förutom att få maten från en pålitlig tillverkare, är det viktigaste du kan göra för att förlänga livslängden på ditt matlager att vara mycket noggrann med förvaringsförhållandena. Du bör förvara ditt förråd på en sval, torr plats mellan 10-20 grader och skyddat från solljus Se till att det är fritt från annan mat och skräp som kan locka till sig skadedjur.

Matlager Prephaven

Ont om plats? Sprid ut ditt matförråd och förvara på olika ställen. Om din mat är på en dålig plats för långtidsförvaring – till exempel ett oisolerat garage – kanske du vill flytta den inomhus. Ett bra knep för att skapa utrymme inne är att förvara den på olika platser huset – i garderober, skåp, resväskor och under sängar och soffor.

Även om metoderna som vi föreslår här kan ta lite extra tid att göra, kommer de att spara otaliga timmar och dagar under de kommande åren och du kommer snart att upptäcka att din rotation går snabbt och enkelt.

Lycka till!

Taggar:

krisberedskap

långhållbarhet

lufttorkad mat

Share