FLERA INLÄGG I

Prepping

Artiklar

Tips för Hemberedskap, billigt och hållbart.

Här får du smarta, hållbara och ekonomiska tips!

Funderar du på att göra iordning ett beredskapslager ifall det skulle hända något? Har du läst MSBs broschyr ’Om krisen eller kriget kommer’ och tänker ta tag i din hemberedskap och börja köpa hem massa saker till din krislåda eller nödlager? Då kan du passa på att läsa här, för tips som är både smarta, ekonomiska och hållbara!

När de flesta människor vårstädar sina förråd och garage tänker de inte på vad som kan vara bra att behålla tex om det blir ett längre strömavbrott eller snöstorm. Istället ligger fokus på att rensa ut så mycket som möjligt och slänga eller skänka till second hand-butiker och det är då som man kan passa på att göra fynd! Vad som är skrot för en kan vara ett fynd för någon annan om man planerar och tänker smart.

Ny krisbroschyr från MSB
Foto: Claudio Bresciani/TT

Istället för att köpa hem allt helt nytt, testa först att leta i second hand-affärer, kolla på gårdsförsäljningar och loppisar. Det viktiga är är att planera framåt, veta exakt vad du behöver och vad du har för budget. Här kommer några tips på beredskapsartiklar som kan vara bra för alla att ha hemma.

Campingprylar.

Håll utkik efter begagnad campingutrustning. Har man tur kan man hitta bra tält, liggunderlag, sovsäckar, termosar och ryggsäckar till riktigt bra priser.

Vinterutrustning.

Alla borde ha lite grundläggande vinterutrustning, som jackor, vantar, tjocka strumpor och mössor, i händelse av en nödsituation. När många vårstädar så gör de sig av med vinterutrustningen som de har vuxit ur, inte längre använder eller helt enkelt inte längre vill ha. Så om du inte har tillräcklig med vinterprylar gå till second hand-butiken och garageförsäljningen och fyll på nu.

Stekpanna i gjutjärn.

En äkta gjutjärnspanna ska hålla livet ut, och därför kan det vara en god idé att leta efter dem på loppisar. Med en gjutjärnspanna kan du laga mat inomhus eller utomhus över en eld.

En gjutjärnspanna är bra att ha i sitt hemberedskapslager
Foto: Loren Castillo

Verktyg.

Kvalitetsverktyg, särskilt gjutjärnsverktyg, är gjorda för att hålla. Så håll ögonen öppna, det brukar gå bra att fynda lite äldre men ändå väldigt bra verktyg.

Sybehör.

Vissa hobbyer är mycket användbara i nödsituationer. Att sy och sticka håller inte bara händerna och hjärnan sysselsatta, utan ger dig också möjlighet att hålla familjen varm genom att laga kläder och filtar.

Fiskeutrustning.

När du ser fiskespön, fiskelinor och krokar som ges bort eller säljs billigt, passa på att köpa. Om det blir svårt att få mat i en katastrof kan det vara skillnaden mellan att äta och svälta att veta hur man fiskar och ha tillgång till fiskeutrustning.

Manuella köksredskap.

Även om vi gillar våra hightech prylar finns det inget bättre än en hederlig manuell konservöppnare och en vanlig visp om strömmen går.

konservöppnare till hemberedskap
Foto: Pexels

Böcker.

Om strömmen går så släcks internet också ner. Och utan internet blir det svårt att få tag på viktig information som man kan behöva. Så håll tex. utkik efter DIY-böcker och alla slags böcker som kan hjälpa dig att bli mer självförsörjande. Leta efter böcker och guider om ämnen som trädgårdsskötsel, överlevnadskunskaper och grundläggande snickeri.

Ficklampa.

En eller flera ficklampor är viktiga att ha i ditt hemberedskapslager och har man tur kan man hitta bra på en loppis. Glöm inte att köpa nya batterier bara.

Filtar.

En extra filt eller två är alltid bra att ha om det skulle bli kallt, de kan också användas som liggunderlag.

Fler tips för Hemberedskap

Är du intresserad av fler bra tips på hur du kan preppa? Vi har flera olika artiklar i vår blogg, läs gärna dem!

Ny krisbroschyr från MSB

I november skickar MSB ut en ny version av krisbroschyren ’Om krisen eller kriget kommer’. Nyligen presenterade regeringen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en uppdaterad version av krisbroschyren. Den kommer att skickas ut i över 5 miljoner exemplar mellan den 18 och 29 november. Syftet är att stärka hushållens medvetenhet och informera om förberedelser man bör göra inför kriser och krig.

– Det är ingen hemlighet att säkerhetsläget har försämrats sedan den förra broschyren gavs ut år 2018. Med ett förändrat omvärldsläge är det nödvändigt att uppdatera informationen till Sveriges hushåll för att reflektera vår samtid. Den nya broschyren är ett viktigt verktyg för att tydliggöra individens roll i totalförsvaret. Hushållens beredskap är en grundpelare i Sveriges totalförsvar. Genom att vara förberedda kan svenska hushåll bidra till det svenska totalförsvaret och på så vis stärka Sveriges motståndskraft, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar. 

Ny krisbroschyr från MSB presenteras av ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.
Generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Charlotte Petri Gornitzka och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. Foto: Tom Samuelsson

Uppdaterad information

Den nya krisbroschyren från MSB innehåller uppdaterad information som speglar världsläget. Man har även med nya avsnitt som inkluderar totalförsvarsplikt, psykologiskt försvar, digital säkerhet och skydd mot luftangrepp. Också checklistorna med information till hushållen för att kunna reagera snabbt i en krissituation har uppdaterats. Den har större fokus på beredskapen för krig och innehåller en översiktlig beskrivning av hur man ska agera vid höjd beredskap. Den beskriver bland annat olika skydd vid militära angrepp, vad man bör ta med vid utrymning och hur oro kan hanteras. Det svenskar bland annat ska kunna sköta själv är vatten, värme, kommunikation, mat, läkemedel, pengar och toalettbestyr.

– Vi förväntar oss också att man ska kunna hjälpas åt i sitt närområde, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Krisbroschyr från MSB
Ny krisbroschyr från MSB skickas ut i november

Checklista för Utrymning


Följande information är hämtad ur den nya krisbroschyren från MSB:

Du kan snabbt behöva lämna ett område vid exempelvis ett hotande militärt angrepp, naturolyckor eller farliga utsläpp. Du får veta att du ska utrymma genom bland annat VMA. Lyssna på Sveriges Radio P4 och följ myndigheternas instruktioner. Du som inte klarar dig på egen hand kan få hjälp att utrymma, samt akut boende och mat på platsen du kommer till.


Bra att ta med
Planera vad just du behöver ta med om du snabbt måste lämna din bostad en kortare eller längre tid. Här är några tips:

  • Mat och vatten för några dagar
  • Id-handlingar, bankkort och kontanter
  • Mediciner och hjälpmedel, exempelvis hörapparat
  • Radio som drivs med batteri, solceller eller vev
  • Varma kläder, regnkläder och ombyte
  • Hygienartiklar
  • Mobiltelefon och laddare
  • Karta, kompass
  • Viktiga uppgifter på papper, exempelvis telefonnummer och försäkringsbevis
Checklista från krisbroschyren för utrymning
Checklista vid utrymning


Enkla tips för hemberedskap

Är ditt skafferi förberett för nödsituationer? Alla kanske inte är jätteintresserade av att preppa och bygga upp ett matlager för eventuella krissituationer, men med dessa enkla tips för hemberedskap hoppas vi kunna ge hjälp på traven.

Överlevnadsmat har länge förknippats med campare och resenärer, men fler och fler har insett fördelarna med att förvara mat i huset eftersom matbrist och naturkatastrofer blir allt vanligare. Att lagra mat och förnödenheter för nödsituationer är som att köpa försäkring: man kanske aldrig kommer att vara med en naturkatastrof – men om man gör det, och man inte kan ta dig till en butik, kan det vara ovärderligt att veta vad man ska fylla på i nödsituationer.

Så om man har skjutit upp sin hemberedskap, är det dags att ta tag i det. Här kommer några tips som hjälper till att komma igång med att ordna ett nödlager.

Foto: Annie Spratt. Skafferi för hemberedskap

Sätt ett mål och kör igång

Hur mycket vill man lagra? Ska man sikta på en veckas förnödenheter? Eller räcker det till tre månader? Hur beredskapslagret ser ut beror på vilken typ av nödsituation som är mest sannolikt att inträffa där man bor och hur länge man förväntar dig att behöva klara sig på maten och utrustningen man har hemma.

Åtminstone rekommenderar MSB att man har tillräckligt med mat och vatten för var och en av dina hushållsmedlemmar i minst en vecka.

Andra tillbehör på deras lista inkluderar en ficklampa, batteridriven eller handvevad radio, extra batterier och powerbanks samt grundläggande första hjälpen-förnödenheter.

foto: Suzy Hazelwood. Vattenflaskor för beredskap

Prioritera vatten och förvara det säkert

Vid en kris eller ett elavbrott påverkas även vattenförsörjningen. Vattenverket och pumpar längs ledningsnätet behöver el för att fungera. Högt belägna områden kan bli utan vatten redan inom någon timme. Därför är det viktigt att förvara extra vatten hemma för en eventuell krissituation.

Om man använder vatten från butik, kontrollera utgångsdatum och byt ut i enlighet med det. Sådana datum läggs till eftersom plast med tiden kan börja läcka ut i vatten på flaska, vilket medför negativa hälsoeffekter.
Man bör byta ut vatten man själv har lagrat cirka var sjätte månad. Tänk på att ha extra vatten i förvaring om du har husdjur hemma.

Köp i flerpack / storpack

Ett annat enkelt tips för hemberedskap är att köpa i bulk. För att hålla nere kostnaden för sitt matlager — särskilt om man har ett stort hushåll eller vill ha ett komplett, långvarigt lager — är ett tips att köpa i storpack. Då håller man nere kostnaderna och sparar även tid på att köpa det mesta på en gång.

Handla i flerpack till ditt nödlager. Foto: Felox Miznikov

Mat med lång hållbarhet

De bästa matförråden för nödsituationer kan användas i en mängd olika scenarier, från camping- och vandringsresor till fullskaliga naturkatastrofer eller oförutsedda tillfällen när strömmen går. Med en fantastiskt lång hållbarhet på upp till 25 år, finns nu nödmat – både i hinkform med individuellt förpackade måltider inuti som tar bara minuter att tillaga – på den svenska marknaden! Vissa kit/måltider kräver varmt vatten och kokning, medan andra bara behöver kallt vatten för att tillaga. I händelse av en verklig nödsituation kan dessa akuta livsmedelsförsörjningar dramatiskt förbättra dina omständigheter oavsett om man ordnar mat till sig själv eller en hel familj. I vår webshop kan du läsa mer om de olika rätterna med lufttorkad från ReadyHour.

Fördelar med överlevnadsmat

Den låga kostnaden per portion, bekvämligheten och tillförlitligheten för denna nödmat gör den till en värdefull investering, eftersom de flesta är förpackade för att hålla i mycket länge, vilket innebär att man inte behöver byta ut dem efter att ha förvarat dem i källaren i några år.

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap och friluftsliv så de vet vad man behöver – och vad man inte behöver. Under en kris eller te.x. när man är ute i naturen eller i stugan, är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Vi hoppas att dessa enkla tips för hemberedskap kommer till hjälp!

Prepping praktiska råd

Varför ska man preppa?

Vi bör preppa för att kunna vara förberedda vid en eventuell kris. MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) rekommenderar att vi förbereder oss på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, långvariga strömavbrott, it-attacker eller militära konflikter ger. Här kommer några praktiska råd för prepping.

Foto: Carlos de Torro. Prepping

Hur ska man tänka för att bli en bra prepper?

För att bli en bra prepper bör man göra upp en enkel plan, tänka efter före så att man kan vara förberedd för en eventuell nödsituation för sig själv och sina nära & kära.

Vilken typ av mat ska man ha på lager?

30 dagars paket. Praktiska råd för prepping på Prephaven

Myndigheterna rekommenderar att vi har mat för minst en vecka. Det ska vara mat som klarar rumstemperatur och har lång hållbarhet, ju längre desto bättre. Den ska också vara enkel att laga te.x. på ett gasolkök. Viktigt är också att maten är energität och innehåller ditt behov av vitaminer, mineraler och näringsämnen. Här på Prephaven hittar du paket för 72 timmar eller 30 dagar. Det större 30 dagars paketet innehåller även energidryck. Produkterna har dessutom upp till 25 års hållbarhet.

Förutom preppingmat, vad är viktigt att tänka på?

En radio och extra batterier är viktigt för att få nödvändig information vid kris.

Vatten. Förvara vatten i dunkar, det håller i ca 6 månader.

Ett gasolkök för att kunna laga mat om man inte har el.

Ljus, te.x. värmeljus eller gravljus som har lång brinntid

Tändstickor och / eller tändare

Ljusstavar, eller glowsticks, lyser upp under många timmar vid ett elavbrott

Räddningsfiltar, så kallade rymdfiltar, reflekterar din kroppsvärme och håller dig varm.

Ficklampa och solcellsladdare.

Toalettpapper.

Förstahjälpen kit.

Räddningstäcke

Mer praktiska råd för prepping:

Det är alltid bra att prata med familjen och gå igenom vad som finns i ert lager och ge praktiska prepping råd hur man ska bete sig vid kris. Värme, vatten och mat är det viktigaste att säkerställa. Testa gärna att laga mat på stormköket så att du vet hur det fungerar.

Till sist, man kan börja att preppa de viktigaste sakerna och sedan fylla på sitt lager allt eftersom. Börja med vatten och mat, fyll sedan på succesivt. Någonting är alltid bättre än ingenting.  Det finns många böcker och bloggar som ger bra information för den som vill läsa mer. Hos oss på Prephaven kan du hitta många av de saker du behöver på ditt lager.

Skafferi praktisk prepping mat

Hemberedskap, vad är det?

Alla pratar om hemberedskap, men vad är det egentligen? Här har vi samlat ihop information för att du lättare ska kunna få ett hum om vad hemberedskap innebär och hur du själv kan göra för att preppa för en vecka.

Hemberedskap, en summering

Enligt MSB, Myndigheten för Skydd och Beredskap så innebär hemberedskap att man ska kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka. Om vi alla är förberedde på en eventuell kris så kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Med andra ord så är det viktigt att vi alla hjälps åt i händelse av en kris eller krig. Man kan te.x. sammarbeta med sina grannar eller gå med i en frivilligförening.

Hur preppar man för en vecka?

Om man ska ha mat och vatten hemma så att man kan klara sig och sin familj och sina husdjur i en vecka så finns det många bra tips att följa. Det är viktigt att man har en plan för hur man ska klara sig utan te.x. el, vatten eller kommunikationer i en vecka.

När det gäller mat så är det viktigt att den går att förvara i rumstemperatur, har lång hållbarhet och att man har utrustning för att tillaga den utan el. Man kan använda sig av ett stormkök eller camping kök för att laga maten. I vår webshop hittar du mat från ReadyHour som är speciellt framtagen för nödsituationer. Den har 25 års hållbarhet och innehåller de viktiga kalorier, vitaminer och mineraler man behöver i ett krisläge.

Vatten är mycket viktigt. Man räknar med att behöva ca 3-5 liter vatten per person och dag. Du kan läsa mer om vattenförvaring vid kris i vår tidigare blog här.

I ett krisläge är kommunikation extra viktig. Därför bör man ha tillgång till en radio för att kunna lyssna på viktiga nyhetssändningar i den lokala P4-kanalen.

En radio bör man ha i hemberedskap. Foto: Anmol Arora

Krisinformation så finns det mycket bra information om vad hemberedskap innebär. De har tagit fram en lista på den beredskap man behöver ha:

  • mat och matlagning
  • dricksvatten
  • värme
  • kommunikation
  • läkemedel och första hjälpen-kit
  • toalettbesök och hygien
  • belysning – till exempel ficklampor och stearinljus
  • betalningar och kontanter
  • transporter – ha om möjligt bilen fulltankad och alternativa färdmedel som till exempel cykel.

Det kan vara bra att tänka på att man eventuellt snabbt kan behöva evakuera och i så fall även packa sin krislåda med tanke på det. I vår blog här kan du läsa mer tips om just detta.

Slutligen så är det viktigt att man går igenom sin beredskap och tänker igenom vad man behöver i sin lager. Det behöver inte vara så komplicerat, mycket av det som behövs har vi redan hemma. Lycka till med din prepping.

Vatten i krislådan är viktigt. Foto: Bin Foch

Vinterprepping

Här kommer några enkla tips för vinterprepping

Du har stängt av vattnet i sommarstugan och satt vinterdäck på din bil – nu är du redo för vintern, eller hur? Inte riktigt. Här kommer några enkla tips på vinterprepping som gör skillnad både för dina saker och för din plånbok.

Vinterunderhåll för bilen

Det finns många olika vätskor inne i bilen. Det är viktigt att de alla är toppade och på lämpliga nivåer för vintersäsongen. Se till att du kontrollerar oljan, transmissionsolja, spolarvätska, styrservo och naturligtvis bromsvätska och fylla dem vid behov.

Tips för att undvika att batteriet laddar ut:

1. Kör en längre sträcka ungefär en gång i veckan. 
2. Överväg en separat underhållsladdare
3. Kontrollera batteriet regelbundet. 
4. Du som kör med elbil, ha bilen på laddning om den står parkerad utomhus i riktigt kallt väder. 
5. Du som kör med elbil, värm upp bilen medan den laddas.

Det är inte bara din motor som tar stryk på vintern. Håll din bil i toppform genom att smörja dörr & bagagelås.

Vinterstäda hemmet

Foto: Nachelle Nocom. Vinterprepping

Vill du bli varm i vinter? Du är inte ensam! De hundratals insekter och spindlar som finns runt din fastighet vill samma sak. Det är därför faktiskt på många sätt som ”vinterstädning” är viktigare än ”vårstädning”. Det håller de små oönskade besökarna ute.

Städa ditt hem noggrant för att hjälpa till att avskräcka nya ”invånare” från att flytta in under de kalla månaderna.
Fokusera på att rensa matförråd – speciellt de små hörnen där den tenderar att lägga sig, inklusive botten av din ugn.
Ge din kyl och frys en fin avfrostning och rengöring för att förhindra mögel från att bildas.
Täpp till hålen som skadedjur kommer in i, som lister på dörrar och fönster, hål för VVS och el, sprickor i väggar, etc.
Rengör din skorsten och sätt på ett skyddsskydd för att se till att fåglar och gnagare inte kan komma in.

Upprusta ditt nödlager för vintern

Ofta glömmer man bort att vinteranpassa sitt nödförråd – även på platser där det snöar halva året. Det kanske inte är en stor sak om du hamnar i skydd hemma under en hög med filtar, men vad händer om du tvingas evakuera och trotsa väder & vind?

Börja med uppenbara föremål, som:

En varm jacka, underställ, mössa, handskar och en halsduk
Stövlar eller varma skor och strumpor (extra av båda om du har plats)
En varm filt eller ett räddningstäcke som håller dig varm och skyddar mot vind
Handdesinfektionsmedel och/eller desinfektionsservetter

Och sedan saker man kanske inte tänker på, som:

Solglasögon (ljus som reflekteras från snö kan skada dina ögon)
En poncho – vilken skidåkare som helst kan säga att snö är lika blött som regn
En vattentät väska för att hålla dina viktigaste saker torra
Skoimpregnering för att hålla skor & stövlar vattentäta

Foto: Katja Ritvanen. Vinterprepping

Vatten i en kris

Drickbart vatten i en kris är absolut nödvändigt för att bibehålla hälsan. Det är också viktigt för matlagning, personlig hygien, sanitet och rengöring av sår. Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna, sedan behövs det mer. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.
Eftersom vatten är så viktigt för att överleva, är det klokt att som hemberedskap ha både ett bärbart och ett större förråd av dricksvatten. Det är också viktigt att ha ett sätt att behandla eller skaffa vatten för fortsatta behov om en nödsituation varar längre än förväntat.

Foto: Lisa Fotios. Vatten är mycket viktigt vid en kris.

Vattenförvaring vid hemberedskap

BÄRBART VATTEN
Bärbart vatten tar man enkelt med i en krislåda eller kan så kan det placeras i ett fordon.Tre till fem liter vatten bör finnas tillgängligt för varje person i hushållet.

STATIONÄRT VATTEN
Icke-portabelt vatten lagras i stora behållare, till exempel en dunk eller tunna. Dessa stora behållare anses vara permanent förvaring eftersom de kan vara extremt tunga och inte är lätta att flytta. Det är svårt att säga exakt hur länge man kan förvara dricksvatten i dunkar, flaskor eller behållare, eftersom hållbarhetstiden beror på hur rent vattnet är från början. Förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur så håller det sig fräscht längre. 

För den permanenta vattenförsörjningen i hemmet, lagra cirka 14 liter per person för en tvåveckorsperiod. För hemberedskap är den klokaste planen att lagra både bärbara och permanenta vattenförråd. Om man behöver fylla på dem är det bäst att börja med det renaste, saltfria och minst förorenade vattnet man kan få.

Kallt rinnande flodvatten är att föredra framför varmt stillastående vatten. Det finns olika metoder för att behandla vatten, men kom ihåg att ingen behandlingsmetod är perfekt för att få säkert vatten så att kombinera metoder är ofta den bästa lösningen.

Vattendunkar är viktiga att ha i beredskap för en kris. Foto: Suzy Hazelwood

Desinficering av vatten i en nödsituation

Det finns två primära metoder för att omvandla odrickbart vatten till säkert, drickbart vatten: Desinfektion och Separation.

Varje metod har sina fördelar och nackdelar. Att kombinera dessa två metoder är det bästa sättet att få säkert dricksvatten. De fem vanligaste sätten att desinficera och separera vatten (göra det fritt från sjukdomsframkallande mikroorganismer) är:

Kokning
Kemisk vattenrening (te.x. vattenreningstabletter)
Använda ultraviolett ljus
Mikrofiltrering
Destillering

Kom ihåg att endast använda vatten som har desinficerats ordentligt för matlagning (inklusive drycker) eller för att borsta tänderna.

Koka vatten för att få det drickbart.

Vattenrening genom kokning

Historiskt sett har kokning av vatten varit det vanligaste sättet att desinficera vatten från mikroorganismer. Genom att koka vatten så dör de flesta typer av sjukdomsframkallande organismer som kan finnas i det. Om vattnet är grumligt kan man filtrera det genom rena trasor.

Koka vattnet i ett par minuter, låt det svalna och förvara det i rena behållare med lock.

Det finns nackdelar med att koka vatten.

För det första kan det kräva mycket bränsle och matlagningsutrustning, sedan så har det en lång nedkylningsperiod.
Vattnet fortfarande att ha partiklar i sig, så man bör använda en ren trasa för att filtrera det innan man dricker det.
Sist, att koka vatten eliminerar inte föroreningar, dålig smak eller dålig lukt.
Ett användbart tips för att förbättra smaken av kokt vatten är att överföra det från en behållare till en annan flera gånger under kokning.

Kemisk vattenrening

Klordioxid dödar virus och bakterier. Det tros vara bättre än jod eftersom det dödar fler mikroorganismer. Det finns också färre bekymmer med långvarig exponering/allergier och det är mer effektivt över ett bredare temperaturintervall. Klordioxid är också mer effektivt som desinfektionsmedel än klor i de flesta fall mot vattenburna patogena mikrober som virus och bakterier. Klordioxid finns tillgänglig i vattenreningstabletter. Dessa tabletter är billiga och relativt lätta att använda.

Katadyn vattenreningstabletter

Var smart på resan, tips och trix för att säkra din semester för nödsituationer

Snart dags för härliga semestertider! Men se till att vara förberedd för eventuella nödsituationer som kan uppstå. Var smart på resan, här kommer några tips och trix för att kunna koppla av rejält på sin semester i vetskap om att man är förberedd för eventuella nödsituationer.

Hemma kanske man ordnat med ett nödlager, krislåda eller har tillräckligt med mat för en vecka. Men all den tid och pengar som spenderas på att bygga upp lagret gör föga nytta när det är hundra mil bort … och man plötsligt behöver det. För nödsituationer kan att uppstå var som helst, när som helst.

Foto: Anja. Njut av semestertider, var förberedd för nödsituationer

Packa väskan som en enkel krislåda

Mycket av det väsentliga du behöver i ditt bagage får enkelt att plats i en väska. Här är några tips och trix som hjälper dig att välja det du behöver för att säkra din semester vid en eventuella nödsituationer.

Prioritera det väsentliga – Kom ihåg beredskapsregeln om tre:

Människor kan överleva i tre minuter utan luft.
Människor kan överleva i tre timmar utan skydd.
Människor kan överleva i tre dagar utan vatten.
Människor kan överleva i tre veckor utan mat.

Man kan använda regeln om tre för att prioritera när man planerar och packar. Börja med tak över huvudet, ett räddningstäcke tar upp minimalt med utrymme. Det kan användas för att sova, hålla sig varm och skyddad.

När det gäller vatten är påsar mycket lättare att packa än flaskor. Packa undan några tillsammans med ett vattenfilter.

När det gäller mat … ett bra tips är energibars. Precis som vattnet kommer dessa att få plats nästan var som helst. Om man har möjlighet att värma sina måltider är ett tips också att packa med ett 72-timmars matpaket. Det är lite skrymmande, men värt det extra utrymmet.

Packa även saker som har flera smarta funktioner, till exempel: en solcellsladdare som har inbyggd ficklampa.

Foto: Simon Berger. Var trygg på semestern

Lär dig mer om de dolda överlevnadsverktygen i din bil

I en nödsituation kan din bil göra så mycket mer än att bara ta dig från punkt A till punkt B.

Här är några sätt att använda bilen som ett överlevnadsverktyg:

Skydd – Detta är uppenbart, men det är viktigt. En bil är ett nödskydd av hög kvalitet – näst efter en temperaturkontrollerad byggnad.

Ljus – Man behöver ljus i en nödsituation, och bilen är en bra, pålitlig källa till det. Man kan använda sina strålkastare för att lysa upp sin miljö, signalera efter hjälp och mer.

Eld – Eld håller en varm i en kris och gör också så att man kan laga mat. Och bilen har allt du behöver för att elda. Man kan suga upp bensin från tanken för bränsle och använda cigarettändaren som en eldstartare.

Vatten – Om man befinner sig i en fuktig miljö har bilen verktyg för att samla regn eller smälta snö till drickbart vatten. Navkapslar eller mugghållare är alla effektiva vattenuppsamlingskärl.

Ström – Bilen är naturligtvis en av de bästa telefonladdarna som finns. Med en bensintank och ett fungerande batteri kan den ladda flera telefoner eller bärbara datorer utan problem.

Radio – Information från en radio är förmodligen den mest underskattade resursen i en nödsituation. Vissa experter säger att det är viktigare än mat och vatten. Använd bilens kraftfulla, inbyggda radio för att övervaka katastrofförhållanden och räddningsinsatser.

Foto: Yuliya Pankevich. Bekanta dig med hotellets evakureingsplan

Bekanta dig med hotellets evakueringsplan

De flesta hotell har rutiner och planer för nödsituationer. Dessa kan inkludera:

Utrymningsplaner för brand/gasläckor – Nästan alla hotell har en utrymningsplan för brand och gasläckor. De bör också ha särskilda evakueringsboenden för barn, äldre och personer med funktionsnedsättning.

Många anläggningar har en evakueringskarta nära dörren till varje rum. Anteckna detta. Ett tips är att ta en bild av den.

Dela dina resplaner och platsuppgifter med minst en annan person

Håll kontakten med minst en person du litar på. Välj någon som du ändå skulle dela foton och nyheter med – ett barn eller en granne till exempel. Låt dem veta:

Din resplan
De platser du planerar att besöka, och ungefär när du planerar att vara där
Platserna du ska bo
När du har kommit säkert fram till avlägsna destinationer
Utöver detta, se till att låta dem veta när planerna ändras.

Dela din platsinformation under semestern

Var smart på resan

Fler bra tips för semesterresan:

Ha med en extra mobilladdare – När man är ute på resa kan telefonen vara en livlina för. Ta med en laddare vart du än går. Ha en extra i handskfacket på bilen också.

Flytta plånböcker till framfickan – Ficktjuvar är ett stort problem, särskilt i stora städer och främmande länder. Att vara strandsatt utan plånbok är inte bara ett enormt krångel, det utsätter en också för fara om det inträffar en nödsituation. Det är därför man rekommenderar att ha plånboken i framfickan på semestern.

Fresta inte tjuvar. Förvara inte solglasögon, telefoner, väskor eller andra värdesaker i bilen.

Krislåda, gör det enkelt att evakuera

Mat och vatten kan vara första prioritet när man packar förnödenheter, men det kan vara svårt att föreställa sig hur störande te.x. ett lång strömavbrott kan vara. Man förlorar kontrollen över ljus och värme. Det går inte att kan inte förvara mat i kylskåp eller laga mat på elspisen. Man kan till och med bli av med rinnande färskvatten. Men, det positiva är att om man förbereder sig för ett eventuellt krisläge så kan man klara sig riktigt bra med små medel. Här går vi igenom en bra grund för hur man gör en krislåda för att enkelt kunna evakuera.

Krislådan kan få plats i en ryggsäck

Tänk igenom vad som kan få plats i en vanlig ryggsäck. Ett tips är att man fyller sin krislåda så att innehållet passar en ryggsäcks dimensioner. På så sätt kan man enkelt få plats med det viktigaste om man behöver lämna sitt hem.

Även med en bra plan är man fortfarande utlämnad till katastrofförhållanden. Man kan aldrig vara helt säker på vad som ska hända – om man kan stanna hemma eller om man behöver evakueras, te.x. vid en skogsbrand eller kraftig storm. Genom att få plats med allt man behöver i te.x. en ryggsäck så kan en krislåda enkelt bäras med ett ögonblicks varsel om man måste evakuera.

en ryggsäck kan fungera som en krislåda vid evakuering

Planera för evakuering

För att kunna klara en evakuering så kommer här tips på hur man kan planera:

Ström – Att resa med en generator är inte det smidigaste, men man bör se till att man har minst en enhet som kan ladda en telefon eller en radio.

Man bör inte enbart ha batterier i krislådan. De tar värdefull plats och har en begränsad hållbarhet. Där det är möjligt komplettera den batteridrivna utrustningen med solenergiutrustning. Många solenergienheter laddas (om än långsammare) också på en molnig dag.

Om man kan hitta handvevade enheter, som en radio, är det också ett bra alternativ till batterier.

Goodbay powerbank solcellsladdare för krislådan

Ljus – När strömmen gått är en ficklampa en enkel lösning för att få ljus. Vi rekommenderar att ha minst en vattentät LED-ficklampa med flera alternativ för ström: som solenergi, batteri eller handvev. Om man också kan få plats med en extra hänglampa i din packningen, desto bättre. Det finns lampor som har en stroboskopfunktion för signalering.

Kylning – på resande fot kan det vara enklast att klara sig utan kylning. Man kan visserligen dra runt med en kylväska, men att hitta plats för den och hålla den fylld med is kommer att ta dyrbar energi och tid.

Packa istället mat som inte behöver kylas. Lufttorkade färdiga måltider, bars, russin och nötter som exempel. De passar även perfekt i en ryggsäck.

Temperaturreglering – man böra planera för att under åtminstone de första tre dagarna att hålla sig varm eller sval genom att planera sin garderob och fokusera på skydd. För kallare temperaturer är lager på lager-kläder ett måste. Man bör också ha räddningstäcken (som kan fungera som skydd) och en sovsäck som är lätt att bära. Ta mycket vatten och packa gärna en liten fläkt.

Näring – vid kortsiktiga krislägen är det viktigt med måltider som håller en mätt och pigg. För krislådan, packa livsmedel som uppfyller följande kriterier:

Många kalorier – De flesta av oss försöker minska på kalorier i vår kost, men när det kommer till krismat bör man packa så många kalorier man kan. En genomsnittlig vuxen behöver någonstans mellan 1 800 och 2 200 kalorier per dag.
Högt innehåll av makronäringsämnen – Ett användbart, enkelt sätt att planera den akuta matförsörjningen är att tänka i termer av makronäringsämnen (stora näringsämnen som krävs i stora mängder) och mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler som krävs i mindre mängder). Under de första tre dagarna, var noga uppmärksam på dina makronäringsämnen: kolhydrater, proteiner och fetter. Dessa är viktiga för energinivåer och organfunktion.

En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel på detta har torkade rätter från ReadyHour en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Vatten, viktigast av allt

Förpackat vatten – vatten finns i många olika förpackningar, det vanligaste är pet flaskor. Men plastflaskor spricker och går sänder med åren.

Ett bättre alternativ är konserverat vatten. Dessa förpackningar är mer tåliga och har mycket längre hållbarhet. Packa ner att du har två eller fler av dessa i varje krislåda.

Vattenfilter – Vattenfilter är fantastiska. Kvalitetsfilter kan rensa upp till 99 % av virus, bakterier och andra föroreningar. Deras enda verkliga svaghet är att de kräver en extern vattenkälla som inte alltid kan vara lätt att få tag på.

Vattenrenare – Som backup föreslår vi även vattenreningstabletter. De dödar främst mikrober som bakterier, virus och parasiter.

Mat vid kris, vad ska man ha hemma?

Det är viktigt att vara förberedd för en eventuell kris. Det finns olika råd och rekommendationer, här har vi samlat några av dem för att du ska kunna få en enkel översikt över vad man ska ha för mat hemma vid en kris.

Matförråd vid kris, vad ska man ha hemma

MSB

MSB rekommenderar att du och de du bor med ska kunna klara er under minst en vecka utan att handla. Ju fler som kan klara sig själva, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa exempelvis äldre eller sjuka personer. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Med någon dunk, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Behovet av vatten för dryck är två-tre liter per person och dag. Vid fysisk ansträngning eller graviditet/amning kan behovet vara det dubbla.

Man rekommenderar att maten man har i sitt krisförråd:

  • kan tillagas snabbt
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan ätas utan tillagning
  • kan förvaras i rumstemperatur
Vatten i beredskap. Foto: Amritanshu Sikda

Civilförsvarsförbundet

Hos Civilförsvarsförbundet står att läsa att det vid en krissituation gäller att få i sig tillräckligt med energi för att orka, samtidigt som man ibland behöver tillaga maten utan tillgång till elspis. En kris eller elavbrott kommer plötsligt och då är det bra att ha ett matförråd med matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma.

I reservförrådet passar också torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan
till och med ätas kalla. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Matlagning vid kris. Foto: beprepared pressbild

Livsmedelsverket

Även på Livsmedelsverkets hemsida får man tips om hur man kan förbereda sig för att ha en veckas mat hemma.

Plötsliga händelser som en snöstorm, strömavbrott eller vattenbrist kan snabbt påverka det dagliga livet. Hela livsmedelskedjan är beroende av att bland annat el, vatten, IT och transporter fungerar. Utan dagliga leveranser blir det snart glest i butikshyllorna. Detsamma gäller om många plötsligt handlar samma varor eller mer än vanligt. Livsmedelsbutikernas lager är inte anpassade för en oväntad stor efterfrågan av varor. 

De tipsar även om fördjupande information hos Försvarsutbildarna och Svenska Lottakåren.

Sammanfattning

För att sammanfatta:

  • man bör ha mat och vatten hemma för minst en vecka till sig själv och sin familj.
  • maten ska innehålla tillräckligt med kalorier, vitaminer, mineraler och näringsämnen för att man ska klara sig under en kris
  • den ska vara enkel och snabb att laga utan att det krävs mycket vatten
  • det är en fördel om den har lång hållbarhet så att man inte ständigt behöver kontrollera sitt matförråd
  • den bör kunna förvaras i rumstemperatur
  • det är även bra att ha mat som kan ätas utan tillagning
Man ska ha mat hemma för en vecka

ReadyHour

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap. Under en kris är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. 

Måltiderna från ReadyHour är lufttorkade. En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel så detta har våra torkade rätter en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Produkterna har en QSS-certifiering (Quality Survival Standards™) vilket är branschens främsta beteckning för
överlevnadsnäring.

Alla ReadyHour produkter kommer paketerade i slitstarka återförslutningsbara påsar. Det betyder att du kan använda det du behöver för en måltid och spara resten. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp. Upp till 25 års hållbarhet i oöppnad förpackning.

Maten är enkel att tillaga och kräver inte mycket vatten.

72-timmars paket från ReadyHour