Bin, viktiga i naturen
Bin tillhör släktet steklar och är mycket viktiga i naturen. Släktet honungsbin (Apis) är de som främst används inom biodling. Det är från honungsbin vi får biprodukter så som honung, och de är dessa som pollinerar våra växter. Totalt finns det 20 000 arter och i Sverige runt 300, men många av dem är hotade. […]
Bin tillhör släktet steklar och är mycket viktiga i naturen. Släktet honungsbin (Apis) är de som främst används inom biodling. Det är från honungsbin vi får biprodukter så som honung, och de är dessa som pollinerar våra växter. Totalt finns det 20 000 arter och i Sverige runt 300, men många av dem är hotade. Man delar in bin i två grupper: sociala bin som bildar samhällen (honungsbin och humlor) och solitära bin som inte bildar samhällen.
Olika kategorier
Sociala
Honungsbin och de flesta humlor är sociala bin. De lever i kolonier med en drottning. Drottningen vaknar på våren och har då varit utan mat hela vintern. Därför är det viktigt att det finns många växter som blommar nära boet, så att drottningen inte måste flyga långt för att få mat. När hon ätit sig mätt lägger hon ägg, runt 20 stycken och väljer själv om de ska vara honor (arbetare) eller hanar.
När arbetarna kläckts tar de över arbetet med att samla nektar och pollen som de också matar drottningen med. Hon lägger nya ägg där hon stannar i boet. Hanarnas uppgift är att para sig med drottningen. Till hösten så dör drottningen och hanarna. Vissa av honlarverna som matats extra mycket blir nya drottningar. De lämnar boet för att para sig och letar efter en bra plats att övervintra. Honungsbin klarar sig inte själva i Sverige utan behöver hjälp av en biodlare.
Solitära
Solitära bin lever inte i en koloni utan ensamma. De är oftast mycket fredliga. De har visserligen en gadd men den är så liten att de inte kan sticka människor med den. Honan lägger varje ägg i ett eget rum med en egen matsäck av pollen, hon matar dem inte. På våren kryper bina ut ur sitt bo för att para sig. Efter parningen dör hanarna och honorna börjar bygga nya bon.
Produkter från bin
För oss människor är bin viktiga, inte bara som pollinatörer. Genom biodling kan vi tillgodogöra oss den honung som bin producerar. Men bina producerar också flera andra produkter som vi människor kan använda; vax, pollen, propolis, bigift och drottninggelé. Flera av dessa anses ha medicinska effekter och vara nyttiga för vår hälsa i förebyggande syfte.
Hälsoprofilen Alexandra De Paoli på uppdrag av Svenska Bin gjort en sammanställning av biprodukternas effekter. ”De senaste åren har jag läst alla vetenskapliga artiklar jag kunnat hitta om de läkande egenskaperna hos honung, propolis, pollen, bibröd, bivax och drottninggelé. Här har jag samlat det viktigaste i ett dokument på begriplig svenska.” förklarar De Paoli.
Munkens bi-produkter
På Prehaven är vi stolta över att sälja Munkens bi-produkter. Produkterna är grundade på traditionella klosterrecept med anor från Norden. Alla produkter är tillverkade av honung från Munkens egen bi-odling i närheten av Ramnäs. Produkterna tillverkas för hand i små volymer enligt traditionell och skonsam metod. Bi-odlingen är ekologisk och KRAV-certifierad och Munkens Bisalva är godkänd av läkemedelsverket.
Honung och bipollen
Vi är många om gläds åt att kunna njuta av binas honung. Honung är en naturprodukt som behandlar honungen varsamt vid tillverkningen. Allt för att vitaminer, mineraler och andra nyttigheter ska bevaras. All Munkens honung kommer från den egna ekologiska och KRAV-märkta bi-odling strax utanför Västerås. Honungen har en fruktig och lätt aromatisk smak. Konsistensen är läcker och har en gyllene färg som kan variera lite beroende på sort och säsong.
Hos oss på Prephaven kan du finna Naturell och honung med Ljung. Ljunghonung anses vara en dunderkur för hälsan och den antibakteriella effekten är välkänd. Den är bakteriehämmande och motverkar infektioner. Ljunghonungen är extra smakrik och aromatisk – en delikatess för alla honungsälskare.
Du finner även Munkens bipollen hos oss. ett av naturens mest kompletta livsmedel, fullproppade med protein, antioxidanter, mineraler och många andra viktiga näringsämnen. Smaken beskrivs som söt, blommig och nötig. Bipollen kan ätas som det är, men vi tycker att det passar bra i bland annat smoothies, chiapudding, gröt eller müsli. Det är mycket näringsrikt och därför behövs bara en liten mängd varje dag, ca 1 matsked. Vi rekommenderar att börja försiktigt med en mindre mängd för att sedan trappa upp succesivt. Undvik användning om du är allergisk mot pollen eller andra biprodukter.
Honung naturell Ljunghonung Bipollen