·
·

Tuffa tider

Skenande kostnader Ett av de stora samtalsämnena nu är hur mycket våra kostnader ökar och i vilken snabb takt de gör det. Vi möts dagligen av tidningsrubriker och artiklar som berättar om tuffa tider, stigande matpriser, höjda bränslekostnader och skenande elpriser. Vi ser en historiskt hög inflation, inte bara i Sverige utan i resten av […]

Share

Skenande kostnader

Ett av de stora samtalsämnena nu är hur mycket våra kostnader ökar och i vilken snabb takt de gör det. Vi möts dagligen av tidningsrubriker och artiklar som berättar om tuffa tider, stigande matpriser, höjda bränslekostnader och skenande elpriser. Vi ser en historiskt hög inflation, inte bara i Sverige utan i resten av världen talas om recession och t.o.m. stagflation.

Sedan sommaren 2020 har priserna på råvaror, tex sojabönor, vete och majs stigit kraftigt. Orsakerna är många, bl.a. ett globalt logistik- och transporthaveri på grund av pandemin, extremväder, krig i Ukraina mm. När kostnaderna för insatsvaror som gödsel ökar kraftigt leder det i sin tur till högre matpriser till oss konsumenter. Priserna ökar i hela livsmedelskedjan. Enligt SCB ser vi just nu den högsta inflationstakten sedan 1991, där framför allt livsmedelsområdet är drivande.

Men inte nog med det, bränslepriserna har ökat kraftigt. Under 2000-talet har bensinen blivit 70 procent dyrare och vi ser många som byter till el- eller hybridbilar. Även biljettpriserna i lokaltrafiken har stigit kraftigt. Kriget i Ukraina har gjort att oljepriset rusat på grund av sanktioner och en allmän oro på världsmarknaden.

Foto: Dawn Mcdonald. Höga bensinpriser och tuffa tider.

Historiskt höga elpriser

Även på elmarknaden ser vi historiskt höga priser och dessa spås öka kraftigt under det kommande vinterhalvåret. Det är mest södra Sverige som hittills påverkats men nu ser vi att priserna ökar i hela Sverige.  De europeiska gaspriserna driver upp priset, mest på grund av kriget i Ukraina.

– Nu fyller man på de tyska gaslagren och ambitionen är att de ska vara uppe i 95 procent i oktober. Men skulle Ryssland stänga av gasexporten helt kan elpriset mycket väl fördubblas även i södra och mellersta Sverige, kanske 1-2 kronor extra per kWh, säger Henrik Almström, analytiker på Modity.

Även räntorna har börjat stiga. Flera analytiker tror att Riksbanken underskattar inflationen och att fler räntehöjningar är att vänta.

Högre bolåneräntor ger tuffa tider för många

-Riksbankens framfart gör att vi reviderar upp vår prognos för de rörliga bolåneräntorna något. Vi räknar med att den rörliga räntan når 3,1 procent redan i december. Det innebär att räntan mer än fördubblas under loppet av det här året, säger Andreas Wallström prognoschef på Swedbank.

Tänk smart, sänk kostnader

Allt detta gör sammantaget att hushållen nu står inför tuffa tider ekonomiskt. Man behöver tänka smart för att minska sina kostnader. Ett sätt kan vara att ta fördel av den låga kostnaden per portion i Prephavens Readyhour 30-dagarspaket. I paketet finns lunch, middag, efterrätter och smårätter för 30-dagar till en kostnad av ca 25kr per portion. Att kombinera detta med den vanliga maten du lagar, kan hjälpa till att sänka dina matinköpskostnader.

30-dagars paket

Taggar:

höga kostnader

inflation

höga matpriser

billig mat

prepping

mat lång hållbarhet

Share