·
·

Elbåtar, framtiden är redan här.

Fördelar med elbåt Elbåtar är inte längre en dröm för framtiden, de är redan här och är en starkt växande marknad. Mycket har hänt på produktutvecklings sidan de senaste åren som gör att en elbåt är ett utmärkt alternativ till en traditionell motorbåt. Tidigare har bl.a. batteriets kapacitet och hållbarhet varit en begränsande faktor, men […]

Share

Fördelar med elbåt

Elbåtar är inte längre en dröm för framtiden, de är redan här och är en starkt växande marknad. Mycket har hänt på produktutvecklings sidan de senaste åren som gör att en elbåt är ett utmärkt alternativ till en traditionell motorbåt. Tidigare har bl.a. batteriets kapacitet och hållbarhet varit en begränsande faktor, men tekniken och utvecklingen går snabbt framåt. 

Det finns många fördelar med en elbåt, självklart är det bättre för miljön, men de låter även mindre, vilket är positivt för människor och djur och de tysta motorerna uppskattas i välbesökta gästhamnar och naturhamnar. Många har upptäckt fördelen med mindre elmotorer till gummibåtar, även om motorn är dyr i inköp så är laddningen mycket billigare än att tanka bensin. Man kan ladda med landström eller med solceller. 

Copyright: Boesch. Framtidens elbåtar är redan här

6 anledningar att skaffa elbåt

Energi och klimatrådgivaren Pål Kindblom listar 6 anledningar till att skaffa en elbåt

  • Fossilfritt, förnybar energi
  • Tystnaden och lugnet
  • Frisk luft, inga avgaser, minder föroreningar i haven/sjöarna
  • Låga driftkostnader
  • Låga servicekostnader
  • “… och sen år det ju coolt med en elbåt!”

Quark, kanske ett alternativ för elbåtar i framtiden?

Copyright: Koenigsegg. Quark elmotor

En riktigt spännande nyhet är att den svenska superbilstillverkaren Koenigseggs elmotor kan bli ett alternativ även för båtar i framtiden. Koenigsegg har utvecklat en egen elmotor kallad Quark. Elmotorns fördelar med låg vikt och ett extremt högt vridmoment känns igen. Men Koenigseggs elmotor väger endast cirka 30 kg och har en diameter på 30 cm. Enbart motorenheten utan drivlina väger under 28,5 kg. Därmed kan man kanske använda flera stycken i en bil – eller i en båt… Många båtutvecklare menar att något slags hybriddrift kan bli en lösning för planande båtar. Det vill säga båtar som har en kraftkälla för att plana upp i fart och sedan en elmotor som driver vidare i marschfart. Med Koenigseggs teknik kanske detta inte behövs utan båten kan klara sig med 100 procent eldrift.

Årets elbåtar

Om du vill läsa mer om de senaste elbåtarna kolla in den här listan med årets elbåtar 2022. Och är du sugen på att testa en riktigt cool båt, nämligen den foilade elbåten Candela C-8, så finns det möjlighet att hyra i Stockholm! Som sagt, elbåtar är framtiden och den ser sp

Copyright: Alfastreet. Framtidens Elbåt är redan här

Och glöm inte att packa med dig några paket Prephaven ReadyHour i din båt när det är dags att ge sig ut på sjön!

Readyhour lufttorkad mat med på båten

Taggar:

lufttorkad mat

mat med lång hållbarhet

framtid

elbåt

äventyr

båtliv

Share