FLERA INLÄGG I

Viktig information

Artiklar

Mat vid kris, vad ska man ha hemma?

Det är viktigt att vara förberedd för en eventuell kris. Det finns olika råd och rekommendationer, här har vi samlat några av dem för att du ska kunna få en enkel översikt över vad man ska ha för mat hemma vid en kris.

Matförråd vid kris, vad ska man ha hemma

MSB

MSB rekommenderar att du och de du bor med ska kunna klara er under minst en vecka utan att handla. Ju fler som kan klara sig själva, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa exempelvis äldre eller sjuka personer. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Med någon dunk, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Behovet av vatten för dryck är två-tre liter per person och dag. Vid fysisk ansträngning eller graviditet/amning kan behovet vara det dubbla.

Man rekommenderar att maten man har i sitt krisförråd:

  • kan tillagas snabbt
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan ätas utan tillagning
  • kan förvaras i rumstemperatur
Vatten i beredskap. Foto: Amritanshu Sikda

Civilförsvarsförbundet

Hos Civilförsvarsförbundet står att läsa att det vid en krissituation gäller att få i sig tillräckligt med energi för att orka, samtidigt som man ibland behöver tillaga maten utan tillgång till elspis. En kris eller elavbrott kommer plötsligt och då är det bra att ha ett matförråd med matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma.

I reservförrådet passar också torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan
till och med ätas kalla. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Matlagning vid kris. Foto: beprepared pressbild

Livsmedelsverket

Även på Livsmedelsverkets hemsida får man tips om hur man kan förbereda sig för att ha en veckas mat hemma.

Plötsliga händelser som en snöstorm, strömavbrott eller vattenbrist kan snabbt påverka det dagliga livet. Hela livsmedelskedjan är beroende av att bland annat el, vatten, IT och transporter fungerar. Utan dagliga leveranser blir det snart glest i butikshyllorna. Detsamma gäller om många plötsligt handlar samma varor eller mer än vanligt. Livsmedelsbutikernas lager är inte anpassade för en oväntad stor efterfrågan av varor. 

De tipsar även om fördjupande information hos Försvarsutbildarna och Svenska Lottakåren.

Sammanfattning

För att sammanfatta:

  • man bör ha mat och vatten hemma för minst en vecka till sig själv och sin familj.
  • maten ska innehålla tillräckligt med kalorier, vitaminer, mineraler och näringsämnen för att man ska klara sig under en kris
  • den ska vara enkel och snabb att laga utan att det krävs mycket vatten
  • det är en fördel om den har lång hållbarhet så att man inte ständigt behöver kontrollera sitt matförråd
  • den bör kunna förvaras i rumstemperatur
  • det är även bra att ha mat som kan ätas utan tillagning
Man ska ha mat hemma för en vecka

ReadyHour

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap. Under en kris är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. 

Måltiderna från ReadyHour är lufttorkade. En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel så detta har våra torkade rätter en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Produkterna har en QSS-certifiering (Quality Survival Standards™) vilket är branschens främsta beteckning för
överlevnadsnäring.

Alla ReadyHour produkter kommer paketerade i slitstarka återförslutningsbara påsar. Det betyder att du kan använda det du behöver för en måltid och spara resten. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp. Upp till 25 års hållbarhet i oöppnad förpackning.

Maten är enkel att tillaga och kräver inte mycket vatten.

72-timmars paket från ReadyHour

Tips vid strömavbrott

Elavbrott är vanliga och kan inträffa året om. De flesta elavbrotten orsakas av extremt väder, till exempel storm, åska eller kraftigt snöfall. Det kan också orsakas av tekniska fel i exempelvis ett ställverk eller effektbrist, enligt Krisinformation. Här kommer några praktiska tips vid strömavbrott.

Tips 1: Ljus

Först och främst, håll reda på var dina reservljus finns (ficklampor, nödljus, värmeljus etc.) och förvara dem på en lättåtkomlig plats. På så sätt kommer du att kunna få ljust snabbt, utan att behöva snubbla i mörkret och leta. När du använder ljus är det viktigt att vara försiktig och tänka på eldsäkerheten. Glöm inte att ha tändstickor eller tändare hemma samt extra batterier till ficklampan.

Ljus. Tips vid strömavbrott. Foto: David Tomaseti

Tips 2: Laddare

Nu när du har ljus är nästa steg att ge dig kunna ladda apparater som mobiltelefoner. Du kan förbereda dig genom att ha powerbanks och flera batterier som kan ladda dina mobiler eller iPads. På så sätt kommer din mobil vara laddad, ifall du skulle behöva ringa ett nödsamtal.

Tips 3: Håll dig säker

Om det är kallt ute, se till att försöka hålla värmen. Svep in dig i filtar och klä på dig varma kläder för att inte frysa. Alternativt, om det är riktigt varmt ute och du får strömavbrott, håll dig till källaren eller något annat svalt område. Bär även lätta, lösa kläder. Det är viktigt att reglera din kroppstemperatur under ett elavbrott. Om det är mörkt, försök inte gå runt i ditt hem utan ljus. Att ramla nerför trappor eller slå huvudet i ett öppet skåp kan göra saken mycket värre. Likaså, om strömmen är borta, kommer gatorna med största sannolikhet att vara mörka också, så det kan vara bäst att bara undvika att gå ut på natten om det är mörkt.

Tips 4: Skydda maten

Om det blir strömavbrott ska du hålla dörrarna till din kyl och frys stängda. Om strömavbrottet är långvarigt ska du försöka flytta dina varor till ett fungerande skåp hos någon som inte har elavbrott. Maten i ditt kylskåp håller sig kall i cirka 4 timmar, så länge du håller dörren stängd. En välfylld frys håller kylan flera dygn om du inte öppnar dörren. Är de frysta varorna fortfarande hårda efter strömbrottet kan du frysa om dem direkt. Om strömavbrottet varar längre bör du äta upp färdiglagad mat så snart som möjligt. Bröd och grönsaker håller ett par dagar. Se bara till att maten luktar gott och ser färsk ut.

Tips 5: Vädra

Ett annat viktigt tips vid strömavbrott är att vädra. Även om det är kallt ut så se till att då och då släppa in frisk luft. Speciellt om du har många ljus tända eller eldar i braskaminen.

Tips 6: Alternativt boende

Ibland är det bästa att erkänna sig besegrad. Om elavbrottet kommer att pågå längre än du är beredd på kan du behöva checka in på ett hotell eller bo hos en familjemedlem i närheten. Om du har problem med att laga mat, hålla dig varm eller hålla dig sval, kan det vara ett klokt drag att byta ta sig till en annan plats för att tillbringa natten eller de närmaste dagarna.

Tips vid strömavbrott. Foto: Ehmitrich

Prepping för det nya året

Nu när julen har kommit och gått är det dags att förbereda sig för det 2023. Här följer några praktiska tips för prepping för det nya året.

Foto: Skye Sagisi. Nyår

Om du bestämt dig för att preppa så finns det mycket bra beredskapsinformation på olika sajter. Det finns mycket kunskap att hämta och mycket arbete att göra. Om du startar från grunden, så kan det kännas som väldigt mycket. Du behöver inte bara köpa och sätta ihop ett kit för varje familjemedlem, plus anpassa dem för dina individuella behov, plus rotera innehållet var sjätte månad; det finns också matförvaring att tänka på. Om du tar en titt på allt som behöver göras och sedan skjuter det på framtiden så är det fullt förståeligt. Du skulle inte vara den första.

Prepping som nyårslöfte?

Som med vilket nyårslöfte som helst räcker det inte att bara säga: ”Jag ska göra prepping för det nya året och köpa och organisera all min matförvaring nu!”. Det kommer inte att vara effektivt. Det är frestande att lägga en stor summa pengar på dina förnödenheter och sedan aldrig tänka på det igen. Men man känner sig nöjd med att man har uppnått ditt mål. Gör det inte. Om du t.e.x. köpte din matförvaring för ett år sedan eller för tio år sedan och aldrig tänkt på den igen, kan du mycket väl behöva börja om. Fokusera istället på små, nåbara beredskapsmål som ger konkreta resultat. Här är några exempel:

Tips på nåbara beredskapsmål:

  1. Avsätt x kronor varje månad, öronmärkta för att läggas på matförvaring eller förnödenheter för ditt beredskapslager.
  2. Om du redan har ett beredskapslager, gå igenom det två gånger per år för att rotera ut sådant som blivit gammalt. Det är också bra att byta kläder efter säsong.
  3. En gång i månaden, utvärdera din matförvaring, bestäm vad som ska roteras omedelbart och se till att ersätta saker du ätit.
  4. Åk och campa någon gånger under sommaren för att bli bekant med utrustningen i ditt beredskapslager.
Chili mac

Om du håller fast vid dessa mål kommer du att vara på god väg, även om du inte har allt färdigt och iordning i slutet av 2023. Ännu viktigare är att du har skapat en vana att göra krisberedskap till en del av ditt liv. Du kommer att ha lärt dig nya färdigheter och du kommer att bli mer bekant med dina och din familjs beredskapsbehov. Detta kommer att bli mycket mer effektivt på lång sikt.

Lycka till med din prepping för det nya året!

P.S. Måltider ReadyHour har en hållbarhet upp till 25 år. Mycket praktiskt då du slipper rotera ditt matlager och kan vara lugn i vetskapen att du har god & näringsrik mat i beredskap som håller mycket länge.

Vatten, viktigt att ha i beredskap

Vatten är livsviktig att ha i beredskap

När vi pratar om förberedelser för nödsituationer, eller prepping, tänker vi på mat och utrustning och alla andra saker som kommer att få våra liv att kännas så normala som möjligt. Det finns dock en resurs som du kommer att vilja säkra så snart du befinner dig i en nödsituation. Den resursen är vatten som är mycket viktig att ha i beredskap. Man brukar säga att en människa klarar sig:

Tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat.

Även om vi som människor klarar oss i tre veckor utan mat, så klarar vi oss bara tre dagar utan vatten. Trots det glömmer vi ibland det viktiga vattnet när vi ordnar vårt beredskapslager. I själva verket bör vattenförvaring och dess förberedelser vara det första man börjar med. Vatten är en viktig del av alla beredskapsplaner. Här är tre skäl till varför vatten är viktigt att ha i beredskap.

Vatten att dricka

Livsmedelsverket rekommenderar att man dricker minst en liter vatten per dag förutom det man får i sig via maten. Kroppen består av cirka 60 % vatten, så när en nödsituation inträffar vill du hålla den frisk och stark för att orka med. Med det sagt kan barn, ammande mammor och sjuka behöva mer vatten. Glöm inte heller husdjur. Precis som människor behöver de också tillräckligt med vatten.

Vatten för hygien

För hygienens skull kommer du att vilja ha mer vatten än bara en liter. Man brukar rekommendera att man ska ha ytterligare fyra liter vatten för personlig hygien.

Vatten för hälsa och välmående

När vi blir uttorkade försöker vår kropp varna oss för att vi behöver dricka mer vatten genom att ge oss varningssignaler i form av obehag: huvudvärk, irritabilitet, yrsel, svaghet, desorientering, törst, torr hud och slöhet. Om du upplever något av dessa symtom är chansen stor att din kropp talar om för dig att dricka mer vatten.

Även om det är bra att vara förberedd med mat och redskap, bör vatten vara högsta prioritet. Lyckligtvis behöver det inte vara svårt att börja fylla på med vatten för att ha i beredskap. Börja med en liter här och där.

Foto: Mrjn Photography. Vatten för hygien

Förvara vatten för beredskap

Krisinformation tipsar om följande: Förvara extra dricksvatten i dunkar eller flaskor så att du är förberedd om det blir strömavbrott.
Frys in vatten i PET-flaskor, då fungerar flaskorna både som kylklampar och extra dricksvatten. Men fyll inte flaskorna helt, de kan spricka när de fryser till is.
Ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe.
Koka vattnet om det kan vara förorenat. Vattnet ska koka tills det bubblar kraftigt med stora bubblor.

Foto: Noppadon Manadee. Vattenförvaring

Hållbarheten beror bland annat på hur rent vattnet är från början. Det är därför svårt att ge ett exakt svar på hur länge man kan förvara vatten. Tänk på att förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur, då håller det längre. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller kraftigt färgat. 

Följ Livsmedelsverkets råd så håller sig dricksvattnet fräscht under minst en vecka: 

  • Använd  väl rengjorda flaskor eller dunkar.
  • Fyll på med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten.
  • Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.

Tips för att bevara mat vid strömavbrott

Vad man kan göra vid strömavbrott

En av de värsta känslorna i världen är att behöva slänga mat i ett kylskåp för att strömmen gick! Oavsett om du råkar ut för en naturkatastrof, ett strömavbrott orsakat av te.x. blixtnedslag eller att hela nätet går ner pg.a. elbrist – maten i ditt kylskåp riskerar att bli dålig. Som med andra potentiella nödsituationer är det viktigt att vara ordentligt förberedd för att bäst kunna bevara mat vid strömavbrott.

Här kommer några tips för att bevara maten i ditt kylskåp om strömmen skulle gå.

Frys in kylda matvaror

Använd din frys väl. Placera kylda matvaror som mjölk, färskt kött, fågel och matrester i frysen. Dessa föremål har då en bättre chans att hålla länge om du är med om ett längre strömavbrott

Investera i kylväska och ispack

Om du har ett längre strömavbrott, lägg din kylda mat, såsom mjölk, mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg och matrester, i en kylväska med ispacken.

Ha is till hands

Förutom ispack är det också klokt att ha is till hands.

Om du har en ismaskin, fyll en Ziploc-påse med is och förvara den i frysen. Fyll behållare och vattenkannor med vatten och frys in dem.

Dessa kommer inte bara att visa sig användbara för att hålla föremål svala i en kylväska, utan ju mer is du har i frysen när strömmen går, desto längre förblir frysen kall.

En fullpackad frys kan hålla sin temperatur i 48 timmar. Om den bara är halvfull kommer den bara att hålla sin temperatur i 24 timmar.

TIPS – Att förvara en påse med isbitar i frysen är ett bra sätt att avgöra om frysen har tinat. Om du öppnar frysen efter strömavbrottet och upptäcker att isen i påsen har smält och återfryst som ett fast isblock, betyder det att din frys har tinat och att maten inte är helt säker att äta.

Använd färska ägg

Färska ägg kan hålla sig i veckor utanför ett kylskåp – så länge du inte tvättar dem och förvarar dem på en sval, mörk plats.

Stäng dörrarna

Det kan vara frestande att fortsätta kontrollera temperaturen i kylen och frysen när strömmen gått men ge inte efter för denna frestelse utan håll dörrarna stängda så mycket det går.

Ta reda på vad som är säkert och osäkert att äta

Det är också viktigt att ha en uppfattning om vilken mat som säkert kan ätas och vad som bör kasseras efter ett strömavbrott i kylskåpet.

Halvtinade varor

Halvtinade varor kan återinfrysas. Om varorna har tinat men håller en temperatur som inte är högre än kylskåpstemperatur kan man välja att frysa in dem igen eller att tillaga dem direkt. Kvalitén hos råvaror som tinat delvis kan försämras, men säkerheten påverkas inte.

Känsliga varor

Känsliga varor  som exempelvis kött, fisk eller kyckling  som utsatts för temperaturer över 8 °C under längre tid än ett par timmar kan börja lukta och smaka illa och bör då slängas.

Källa: Livsmedelsverket

Det grundläggande mottot är: ”Om du är osäker, kasta ut den!”

Det finns dock vissa livsmedel som är säkra efter ens ett par dagar, som smör, hårdostar och öppnade burkar med smaktillsatser som senap och ketchup.

Däremot finns det vissa livsmedel som bör kasseras omedelbart om de har gått utan kylning i ett par timmar eller mer. Dessa inkluderar:

Rått eller tillagat kött, fågel och skaldjur

Livsmedel som innehåller köttprodukter

Mjölk/grädde, yoghurt eller mjukost

Majonnäs, tartarsås eller krämiga dressingar

Pasta, ris och sallader tillagade av dessa typer av livsmedel.

Ha ett lager med hållbara livsmedel för nödsituationer

Ett av de bästa sätten att förbereda sig för ett strömavbrott som påverkar ditt kylskåp är att ha ett lager med torkad mat som inte behöver kylas. Exempelvis lufttorkade måltider från ReadyHours som bara behöver vatten för att tillagas. Dessutom har den 25 års hållbarhet!

30-dagars paket

Tuffa tider

Skenande kostnader

Ett av de stora samtalsämnena nu är hur mycket våra kostnader ökar och i vilken snabb takt de gör det. Vi möts dagligen av tidningsrubriker och artiklar som berättar om tuffa tider, stigande matpriser, höjda bränslekostnader och skenande elpriser. Vi ser en historiskt hög inflation, inte bara i Sverige utan i resten av världen talas om recession och t.o.m. stagflation.

Sedan sommaren 2020 har priserna på råvaror, tex sojabönor, vete och majs stigit kraftigt. Orsakerna är många, bl.a. ett globalt logistik- och transporthaveri på grund av pandemin, extremväder, krig i Ukraina mm. När kostnaderna för insatsvaror som gödsel ökar kraftigt leder det i sin tur till högre matpriser till oss konsumenter. Priserna ökar i hela livsmedelskedjan. Enligt SCB ser vi just nu den högsta inflationstakten sedan 1991, där framför allt livsmedelsområdet är drivande.

Men inte nog med det, bränslepriserna har ökat kraftigt. Under 2000-talet har bensinen blivit 70 procent dyrare och vi ser många som byter till el- eller hybridbilar. Även biljettpriserna i lokaltrafiken har stigit kraftigt. Kriget i Ukraina har gjort att oljepriset rusat på grund av sanktioner och en allmän oro på världsmarknaden.

Foto: Dawn Mcdonald. Höga bensinpriser och tuffa tider.

Historiskt höga elpriser

Även på elmarknaden ser vi historiskt höga priser och dessa spås öka kraftigt under det kommande vinterhalvåret. Det är mest södra Sverige som hittills påverkats men nu ser vi att priserna ökar i hela Sverige.  De europeiska gaspriserna driver upp priset, mest på grund av kriget i Ukraina.

– Nu fyller man på de tyska gaslagren och ambitionen är att de ska vara uppe i 95 procent i oktober. Men skulle Ryssland stänga av gasexporten helt kan elpriset mycket väl fördubblas även i södra och mellersta Sverige, kanske 1-2 kronor extra per kWh, säger Henrik Almström, analytiker på Modity.

Även räntorna har börjat stiga. Flera analytiker tror att Riksbanken underskattar inflationen och att fler räntehöjningar är att vänta.

Högre bolåneräntor ger tuffa tider för många

-Riksbankens framfart gör att vi reviderar upp vår prognos för de rörliga bolåneräntorna något. Vi räknar med att den rörliga räntan når 3,1 procent redan i december. Det innebär att räntan mer än fördubblas under loppet av det här året, säger Andreas Wallström prognoschef på Swedbank.

Tänk smart, sänk kostnader

Allt detta gör sammantaget att hushållen nu står inför tuffa tider ekonomiskt. Man behöver tänka smart för att minska sina kostnader. Ett sätt kan vara att ta fördel av den låga kostnaden per portion i Prephavens Readyhour 30-dagarspaket. I paketet finns lunch, middag, efterrätter och smårätter för 30-dagar till en kostnad av ca 25kr per portion. Att kombinera detta med den vanliga maten du lagar, kan hjälpa till att sänka dina matinköpskostnader.

30-dagars paket

Vilken typ av näring behöver du?

Vilken typ av näring behöver du? Näringsämnen Näringsämnen är ämnen som tas upp av kroppen och är bra för tillväxt och utveckling. Dessutom hjälper de till att bibehålla kroppens normala funktioner. Det finns två olika grupper av näringsämnen: Energigivande näringsämnen: som fett, proteiner och kolhydrater.  Icke-energigivande näringsämnen: dessa inkluderar vitaminer, mineraler och spårämnen. Förutom dessa […]

Vilken typ av näring behöver du?

Näringsämnen är ämnen som tas upp av kroppen och är bra för tillväxt och utveckling. Dessutom hjälper de till att bibehålla kroppens normala funktioner.

Det finns två olika grupper av näringsämnen:

  • Energigivande näringsämnen: som fett, proteiner och kolhydrater. 
  • Icke-energigivande näringsämnen: dessa inkluderar vitaminer, mineraler och spårämnen.

Förutom dessa räknas även vatten och syre till kroppens allra viktigaste näringsämnen. Vatten är bland annat viktigt för transport av näringsämnen i kroppen.

Bra att veta

Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att du ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Om du äter en varierad kost så får du i dig det du behöver.  Alla behöver få i sig energi och näring, men olika personer behöver äta olika mycket beroende på hur mycket man rör sig samt andra omständigheter. 

Kolhydrater: Kolhydrater är kroppens främsta energikälla. De finns i maten i olika former som; tex. fibrer som finns i frukt, grönsaker, rotfrukter, fullkornsprodukter, flingor och gryn. Stärkelse som finns i till exempel potatis och pasta. Socker som finns i till exempel frukt, grönsaker och mjölkprodukter, men även i läsk, saft, kakor och bullar.

Proteiner: Protein är kroppens byggmaterial. Det finns i vävnader, hormoner och enzymer. Proteiner transporterar också järn och syre i blodet och är viktiga för till exempel hud, hår, ögon och naglar. Bra källor till protein är bland annat fisk, kött, mjölk, ost, ägg och spannmål.

Fett: Fett delas in i mättat och omättat fett. Mättat fett finns bland annat i smör, mjölk, ost och rött kött. Omättat fett finns bland annat i fisk, olivolja, nötter och avokado. För att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar bör man inte få i sig för mycket mättat fett eftersom detta ökar kolesterolnivån i kroppen. Omättat fett fungerar däremot positivt genom att sänka kolesterolet.

Vitaminer

Vitaminer behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta till vara och använda andra näringsämnen i maten.

A-vitamin: Nödvändigt för ögats funktion, men också för tillväxt, utveckling och för att stärka immunförsvaret. A-vitamin hittar du i bland annat fet fisk, morötter och andra grönsaker.

B-vitamin: B-vitamin omfattar åtta olika sorters B-vitamin och de är viktiga för förbränning, koncentrationsförmåga, hår och naglar och för förbränningen av kolhydrater, fett och proteiner. B-vitamin finns i mjölk, fullkornsprodukter, fisk, ägg, gröna grönsaker och kött.

C-vitamin: Hjälper kroppens celler och vävnad och för upptag av järn. C-vitamin finns i citrusfrukter, frukt, bär, grönsaker och potatis.

D-vitamin: Skelett och tänder behöver D-vitamin. Kroppen behöver också D-vitamin för att kunna utnyttja kalcium. D-vitamin finns i fet fisk, mjölk och margarin.

Mineraler

Mineraler är till exempel viktiga för skelettet, tänderna, blodet och musklernas reflexer. De reglerar också vattenmängden och pH-värdet i kroppen.

Mineraler: Kalcium, järn, jod, fosfor/fosfat, selen och zink är viktiga mineraler som inte bildas i kroppen utan fås via kosten. Viktiga källor till nödvändiga mineraler är mjölk, kött, fisk, ägg, frukt, bär, grönsaker och nötter.

All mat och dryck bortsett från vatten, innehåller energi i olika mängder. Men all mat innehåller inte de näringsämnen som hjärnan och kroppen behöver för att fungera optimalt.

Det finns ingen enskild mat som innehåller alla näringsämnen du behöver. Därför behöver du äta en varierad kost. Försök att äta frukt och grönsaker, fett, kolhydrater, och proteiner varje dag.

Fjällvandring – Vad ska jag packa?

När du ska ut och vandra är det enkelt att packa för mycket och för tungt. Det är viktigt att tänka på exakt vad som behövs och hur mycket beroende på hur lång tid du ska spendera ute i naturen. Oavsett om det är en flerdagstur eller en dagsutflykt så är det viktigt att packa enkelt och smart. Här delar vi med oss vad som kan behövas. 

  • Underkläder i ull/syntet att ha närmast kroppen.
  • Skaljacka. (Välj en ordentlig skaljacka som står emot både regn och vind)
  • Vandringsskor. (Viktigt att gå in kängorna ordentligt hemma innan du ger dig ut, så slipper du skav på vandringen)
  • Extra sockor. Använd dubbla lager för att undvika skav. (Satsa på ullsockor som isolerar väl och transporterar bort fukten)
  • Mössa & vantar. (Det kan bli kallt även på sommaren, speciellt på kvällarna/nätterna)
  • Mellanlager (Mellanlager kan vara en fleecejacka, en tjockare tröja eller en tunn dunjacka)
  • Rena och bekväma kläder att byta om till, samt extra underställ.
  • Tvål som fungerar för tvätt, städ och disk.
  • Plastpåse för skräp.
  • Sitt- eller liggunderlag för pausen.
  • Reseapotek och första förband, inklusive skavsårsplåster.
  • Solglasögon, solkräm och keps. (Se till att solglasögonen är CE-märkta vilket är en garanti på att de ger ett stort UV-skydd)
  • Myggmedel.
  • Fjällkarta och kompass.
  • Toalettpapper + trädgårdsspade.
  • Ficklampa, pannlampa.
  • Kikare.

En viktig del av en vandringstur är matlagningen. Det kan göra skillnaden på om man orkar fysiskt, har energin för att stå ut med klimatet och det har en stor påverkan på ens humör. Viktigt att tänka på angående mat är vikt, paketering och näring. Måltiderna måste ge en energi samt vara enkla och bära. Frystorkad mat är ett av dom bättre exemplaren som finns, enkelt att laga, lätt att bära på och hållbart. Rekommenderas att ta med sig snacks utöver sina planerade måltider också. 

Utöver maten så är utrustningen lika viktigt, som förut så måste det inte vara för tungt men också hållbart. Dom mest populära stormkök är gaskök, spritkök och flerbränslekök. Mängden bränsle beror på hur länge man ska vandra och hur många det är i ett sällskap. Oavsett vilket kök man använder bör man alltid ha köket på en plan yta och se till att man har med sig ett underlag och ett vindskydd. 

Här är en till lista med allt man behöver för matlagningen utöver själva maten och stormköket:

  • Tallrik 
  • Bestick 
  • Fickkniv
  • Vattenflaskor
  • Termos 
  • Kåsa/Mugg
  • Tändare/Tändstål 

Beroende på om man ska tälta, bo i fjällstuga eller bara ut på en dagsutflykt så kan ens behov skilja sig. Men allt som är inkluderat här är nödvändigt för att man ska vara förberedd och kunna njuta av sin tid i naturen. 

När Krisen Kommer!

När Krisen Kommer!

Om Krisen Kommer är en Broschyr som skickades ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige i samband med kampanjen Krisberedskapsveckan (2018). Informationen delades ut för att svenska folket ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Tyngdpunkten i innehållet ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna se till grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället inte fungerar som vanligt. När en kris inträffar är det rekommenderat att vara förbered med mat och vatten i minst 3 dagar som privat person.

Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, men man har också ett personligt ansvar. Det offentliga ska se till att bland annat el- och telekommunikationer, vattenförsörjning, transporter och sjukvård fungerar. 

När något allvarligt inträffar har alla som befinner sig i närheten skyldighet att larma, varna och att hjälpa till. Naturligtvis kan man aldrig vara helt förberedd på en kris eftersom vi inte säkert kan veta hur och när den kommer att uppstå eller vad som följer. Men det går att förbereda sig.

För att detta ska ske är det mycket man ska tänkta på, mycket man inte behöver tänker på i vanliga livet. Här finner du en lista med vad som är viktigt att ha förberett sig innan krisen kommer. 

Mat och vatten:

  • Fyllda 5–10 liters vattendunkar, beräkna 3–5 liter vatten per person och dag. Ställ vattnet mörkt och svalt.
  • Vattenreningstabletter
  • Stormkök och T-röd (bränsle).
  • Termos
  • Tändstickor eller tändare.
  • Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat.

Skydd och värme:

  • Filtar i hushållet, gärna yllefilt alternativt sovsäck.
  • Varma kläder.

Belysning:

  • Ficklampa, batteridriven eller med dynamo/vev så att du inte är beroende av batterier.
  • Pannlampa
  • Värmeljus och/eller blockljus.
  • Gravljus för inomhusbruk.

Sjukvårdsutrustning och hygien:

  • Första hjälpen-väska.
  • Tandborste och tandkräm.
  • Intimhygien, till exempel bindor, tamponger, blöjor.
  • Toalettpapper
  • Alcogel
  • Torrschampo
  • Våtservetter

Personligt:

  • Kontanter – om andra betalningssystem inte fungerar.
  • Identitetshandling, körkort eller pass.
  • Husapotek, till exempel: värktabletter, koltabletter, vätskeersättning och egen medicin.

Övrigt:

  • Multiverktyg
  • Radio, batteridriven eller med dynamo/vev så att du inte är beroende av batterier.
  • Batterier
  • Powerbankladdare till mobilen eller laddare med vev.
  • Konservöppnare
  • Spel (kortlek, yatzy eller några andra spel).
  • Viktiga telefonnummer och adresser nedskrivet på papper.
  • Plastpåsar i olika storlekar (för att exempelvis vatten-/fuktisolera viktiga papper och tändstickor med mera. Plastpåsarna kan också användas vid toalettbesök när toaletten slutar fungera).

Tänk på att:

  • Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus.
  • Låt inte kaminer eller levande ljus brinna när du sover.
  • Placera levande ljus långt bort från brännbara material som gardiner.
  • Ställ värmeljus glest i en ljusstake som inte kan börja brinna.
  • Placera inte stormkök eller campingkök på en bänk med överskåp, eller i närheten av köksfläkten.
  • Öppna fönster och vädra ibland. Om du eldar går det åt mycket syre.
  • Om du bor trångt och har svårt att förvara t ex vattendunkar, stäm av med dina grannar om ni kan ha ett gemensamt lager av bland annat vatten och filtar.
  • Om du inte har möjlighet alls att ha beredskap i ditt eget hem, se till att du har en plan för att transportera dig till en vän eller släkting som har beredskap hemma.

Varför är den här informationen viktig? Informationen är ett verktyg för att du ska kunna ta ditt ansvar. Är du välinformerad och förberedd kan du agera och hjälpa andra om något händer. Ansvaret för Sveriges säkerhet och beredskap är gemensamt för alla som bor här. Men till skillnad från många andra länder så är svenska staten inte lika förberedd på at hjälpa befolkningen i kristid. Om en kris inträffar är det rekommenderat att vara förbered med mat och vatten i minst 3 dagar som privatperson, men beroende på krisen och allt som sker under den tiden kan det dröja längre innan staten kan hjälpa befolkningen. Man får vara bered på att el, vatten och kommunikation går ner för alla. Då ska man inte bara vara bered för sig själv men andra i ens närvaro.