FLERA INLÄGG I

Viktig information

Artiklar

Tips för att bevara mat vid strömavbrott

Vad man kan göra vid strömavbrott

En av de värsta känslorna i världen är att behöva slänga mat i ett kylskåp för att strömmen gick! Oavsett om du råkar ut för en naturkatastrof, ett strömavbrott orsakat av te.x. blixtnedslag eller att hela nätet går ner pg.a. elbrist – maten i ditt kylskåp riskerar att bli dålig. Som med andra potentiella nödsituationer är det viktigt att vara ordentligt förberedd för att bäst kunna bevara mat vid strömavbrott.

Här kommer några tips för att bevara maten i ditt kylskåp om strömmen skulle gå.

Frys in kylda matvaror

Använd din frys väl. Placera kylda matvaror som mjölk, färskt kött, fågel och matrester i frysen. Dessa föremål har då en bättre chans att hålla länge om du är med om ett längre strömavbrott

Investera i kylväska och ispack

Om du har ett längre strömavbrott, lägg din kylda mat, såsom mjölk, mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg och matrester, i en kylväska med ispacken.

Ha is till hands

Förutom ispack är det också klokt att ha is till hands.

Om du har en ismaskin, fyll en Ziploc-påse med is och förvara den i frysen. Fyll behållare och vattenkannor med vatten och frys in dem.

Dessa kommer inte bara att visa sig användbara för att hålla föremål svala i en kylväska, utan ju mer is du har i frysen när strömmen går, desto längre förblir frysen kall.

En fullpackad frys kan hålla sin temperatur i 48 timmar. Om den bara är halvfull kommer den bara att hålla sin temperatur i 24 timmar.

TIPS – Att förvara en påse med isbitar i frysen är ett bra sätt att avgöra om frysen har tinat. Om du öppnar frysen efter strömavbrottet och upptäcker att isen i påsen har smält och återfryst som ett fast isblock, betyder det att din frys har tinat och att maten inte är helt säker att äta.

Använd färska ägg

Färska ägg kan hålla sig i veckor utanför ett kylskåp – så länge du inte tvättar dem och förvarar dem på en sval, mörk plats.

Stäng dörrarna

Det kan vara frestande att fortsätta kontrollera temperaturen i kylen och frysen när strömmen gått men ge inte efter för denna frestelse utan håll dörrarna stängda så mycket det går.

Ta reda på vad som är säkert och osäkert att äta

Det är också viktigt att ha en uppfattning om vilken mat som säkert kan ätas och vad som bör kasseras efter ett strömavbrott i kylskåpet.

Halvtinade varor

Halvtinade varor kan återinfrysas. Om varorna har tinat men håller en temperatur som inte är högre än kylskåpstemperatur kan man välja att frysa in dem igen eller att tillaga dem direkt. Kvalitén hos råvaror som tinat delvis kan försämras, men säkerheten påverkas inte.

Känsliga varor

Känsliga varor  som exempelvis kött, fisk eller kyckling  som utsatts för temperaturer över 8 °C under längre tid än ett par timmar kan börja lukta och smaka illa och bör då slängas.

Källa: Livsmedelsverket

Det grundläggande mottot är: ”Om du är osäker, kasta ut den!”

Det finns dock vissa livsmedel som är säkra efter ens ett par dagar, som smör, hårdostar och öppnade burkar med smaktillsatser som senap och ketchup.

Däremot finns det vissa livsmedel som bör kasseras omedelbart om de har gått utan kylning i ett par timmar eller mer. Dessa inkluderar:

Rått eller tillagat kött, fågel och skaldjur

Livsmedel som innehåller köttprodukter

Mjölk/grädde, yoghurt eller mjukost

Majonnäs, tartarsås eller krämiga dressingar

Pasta, ris och sallader tillagade av dessa typer av livsmedel.

Ha ett lager med hållbara livsmedel för nödsituationer

Ett av de bästa sätten att förbereda sig för ett strömavbrott som påverkar ditt kylskåp är att fylla på med lagringsstabil mat. Exempelvis torkad mat från ReadyHours eller BePrepared. Denna mat kräver ingen kylning och behöver bara vatten för att tillagas. Dessutom har de runt 25 års hållbarhet!

30-dagars paket

Tuffa tider

Skenande kostnader

Ett av de stora samtalsämnena nu är hur mycket våra kostnader ökar och i vilken snabb takt de gör det. Vi möts dagligen av tidningsrubriker och artiklar som berättar om tuffa tider, stigande matpriser, höjda bränslekostnader och skenande elpriser. Vi ser en historiskt hög inflation, inte bara i Sverige utan i resten av världen talas om recession och t.o.m. stagflation.

Sedan sommaren 2020 har priserna på råvaror, tex sojabönor, vete och majs stigit kraftigt. Orsakerna är många, bl.a. ett globalt logistik- och transporthaveri på grund av pandemin, extremväder, krig i Ukraina mm. När kostnaderna för insatsvaror som gödsel ökar kraftigt leder det i sin tur till högre matpriser till oss konsumenter. Priserna ökar i hela livsmedelskedjan. Enligt SCB ser vi just nu den högsta inflationstakten sedan 1991, där framför allt livsmedelsområdet är drivande.

Men inte nog med det, bränslepriserna har ökat kraftigt. Under 2000-talet har bensinen blivit 70 procent dyrare och vi ser många som byter till el- eller hybridbilar. Även biljettpriserna i lokaltrafiken har stigit kraftigt. Kriget i Ukraina har gjort att oljepriset rusat på grund av sanktioner och en allmän oro på världsmarknaden.

Foto: Dawn Mcdonald. Höga bensinpriser och tuffa tider.

Historiskt höga elpriser

Även på elmarknaden ser vi historiskt höga priser och dessa spås öka kraftigt under det kommande vinterhalvåret. Det är mest södra Sverige som hittills påverkats men nu ser vi att priserna ökar i hela Sverige.  De europeiska gaspriserna driver upp priset, mest på grund av kriget i Ukraina.

– Nu fyller man på de tyska gaslagren och ambitionen är att de ska vara uppe i 95 procent i oktober. Men skulle Ryssland stänga av gasexporten helt kan elpriset mycket väl fördubblas även i södra och mellersta Sverige, kanske 1-2 kronor extra per kWh, säger Henrik Almström, analytiker på Modity.

Även räntorna har börjat stiga. Flera analytiker tror att Riksbanken underskattar inflationen och att fler räntehöjningar är att vänta.

Högre bolåneräntor ger tuffa tider för många

-Riksbankens framfart gör att vi reviderar upp vår prognos för de rörliga bolåneräntorna något. Vi räknar med att den rörliga räntan når 3,1 procent redan i december. Det innebär att räntan mer än fördubblas under loppet av det här året, säger Andreas Wallström prognoschef på Swedbank.

Tänk smart, sänk kostnader

Allt detta gör sammantaget att hushållen nu står inför tuffa tider ekonomiskt. Man behöver tänka smart för att minska sina kostnader. Ett sätt kan vara att ta fördel av den låga kostnaden per portion i Prephavens Readyhour 30-dagarspaket. I paketet finns lunch, middag, efterrätter och smårätter för 30-dagar till en kostnad av ca 25kr per portion. Att kombinera detta med den vanliga maten du lagar, kan hjälpa till att sänka dina matinköpskostnader.

30-dagars paket

Vilken typ av näring behöver du?

Vilken typ av näring behöver du? Näringsämnen Näringsämnen är ämnen som tas upp av kroppen och är bra för tillväxt och utveckling. Dessutom hjälper de till att bibehålla kroppens normala funktioner. Det finns två olika grupper av näringsämnen: Energigivande näringsämnen: som fett, proteiner och kolhydrater.  Icke-energigivande näringsämnen: dessa inkluderar vitaminer, mineraler och spårämnen. Förutom dessa […]

Vilken typ av näring behöver du?

Näringsämnen är ämnen som tas upp av kroppen och är bra för tillväxt och utveckling. Dessutom hjälper de till att bibehålla kroppens normala funktioner.

Det finns två olika grupper av näringsämnen:

  • Energigivande näringsämnen: som fett, proteiner och kolhydrater. 
  • Icke-energigivande näringsämnen: dessa inkluderar vitaminer, mineraler och spårämnen.

Förutom dessa räknas även vatten och syre till kroppens allra viktigaste näringsämnen. Vatten är bland annat viktigt för transport av näringsämnen i kroppen.

Bra att veta

Kroppen behöver en blandning av olika näringsämnen varje dag för att du ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Om du äter en varierad kost så får du i dig det du behöver.  Alla behöver få i sig energi och näring, men olika personer behöver äta olika mycket beroende på hur mycket man rör sig samt andra omständigheter. 

Kolhydrater: Kolhydrater är kroppens främsta energikälla. De finns i maten i olika former som; tex. fibrer som finns i frukt, grönsaker, rotfrukter, fullkornsprodukter, flingor och gryn. Stärkelse som finns i till exempel potatis och pasta. Socker som finns i till exempel frukt, grönsaker och mjölkprodukter, men även i läsk, saft, kakor och bullar.

Proteiner: Protein är kroppens byggmaterial. Det finns i vävnader, hormoner och enzymer. Proteiner transporterar också järn och syre i blodet och är viktiga för till exempel hud, hår, ögon och naglar. Bra källor till protein är bland annat fisk, kött, mjölk, ost, ägg och spannmål.

Fett: Fett delas in i mättat och omättat fett. Mättat fett finns bland annat i smör, mjölk, ost och rött kött. Omättat fett finns bland annat i fisk, olivolja, nötter och avokado. För att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar bör man inte få i sig för mycket mättat fett eftersom detta ökar kolesterolnivån i kroppen. Omättat fett fungerar däremot positivt genom att sänka kolesterolet.

Vitaminer

Vitaminer behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta till vara och använda andra näringsämnen i maten.

A-vitamin: Nödvändigt för ögats funktion, men också för tillväxt, utveckling och för att stärka immunförsvaret. A-vitamin hittar du i bland annat fet fisk, morötter och andra grönsaker.

B-vitamin: B-vitamin omfattar åtta olika sorters B-vitamin och de är viktiga för förbränning, koncentrationsförmåga, hår och naglar och för förbränningen av kolhydrater, fett och proteiner. B-vitamin finns i mjölk, fullkornsprodukter, fisk, ägg, gröna grönsaker och kött.

C-vitamin: Hjälper kroppens celler och vävnad och för upptag av järn. C-vitamin finns i citrusfrukter, frukt, bär, grönsaker och potatis.

D-vitamin: Skelett och tänder behöver D-vitamin. Kroppen behöver också D-vitamin för att kunna utnyttja kalcium. D-vitamin finns i fet fisk, mjölk och margarin.

Mineraler

Mineraler är till exempel viktiga för skelettet, tänderna, blodet och musklernas reflexer. De reglerar också vattenmängden och pH-värdet i kroppen.

Mineraler: Kalcium, järn, jod, fosfor/fosfat, selen och zink är viktiga mineraler som inte bildas i kroppen utan fås via kosten. Viktiga källor till nödvändiga mineraler är mjölk, kött, fisk, ägg, frukt, bär, grönsaker och nötter.

All mat och dryck bortsett från vatten, innehåller energi i olika mängder. Men all mat innehåller inte de näringsämnen som hjärnan och kroppen behöver för att fungera optimalt.

Det finns ingen enskild mat som innehåller alla näringsämnen du behöver. Därför behöver du äta en varierad kost. Försök att äta frukt och grönsaker, fett, kolhydrater, och proteiner varje dag.

Fjällvandring – Vad ska jag packa?

När du ska ut och vandra är det enkelt att packa för mycket och för tungt. Det är viktigt att tänka på exakt vad som behövs och hur mycket beroende på hur lång tid du ska spendera ute i naturen. Oavsett om det är en flerdagstur eller en dagsutflykt så är det viktigt att packa enkelt och smart. Här delar vi med oss vad som kan behövas. 

  • Underkläder i ull/syntet att ha närmast kroppen.
  • Skaljacka. (Välj en ordentlig skaljacka som står emot både regn och vind)
  • Vandringsskor. (Viktigt att gå in kängorna ordentligt hemma innan du ger dig ut, så slipper du skav på vandringen)
  • Extra sockor. Använd dubbla lager för att undvika skav. (Satsa på ullsockor som isolerar väl och transporterar bort fukten)
  • Mössa & vantar. (Det kan bli kallt även på sommaren, speciellt på kvällarna/nätterna)
  • Mellanlager (Mellanlager kan vara en fleecejacka, en tjockare tröja eller en tunn dunjacka)
  • Rena och bekväma kläder att byta om till, samt extra underställ.
  • Tvål som fungerar för tvätt, städ och disk.
  • Plastpåse för skräp.
  • Sitt- eller liggunderlag för pausen.
  • Reseapotek och första förband, inklusive skavsårsplåster.
  • Solglasögon, solkräm och keps. (Se till att solglasögonen är CE-märkta vilket är en garanti på att de ger ett stort UV-skydd)
  • Myggmedel.
  • Fjällkarta och kompass.
  • Toalettpapper + trädgårdsspade.
  • Ficklampa, pannlampa.
  • Kikare.

En viktig del av en vandringstur är matlagningen. Det kan göra skillnaden på om man orkar fysiskt, har energin för att stå ut med klimatet och det har en stor påverkan på ens humör. Viktigt att tänka på angående mat är vikt, paketering och näring. Måltiderna måste ge en energi samt vara enkla och bära. Frystorkad mat är ett av dom bättre exemplaren som finns, enkelt att laga, lätt att bära på och hållbart. Rekommenderas att ta med sig snacks utöver sina planerade måltider också. 

Utöver maten så är utrustningen lika viktigt, som förut så måste det inte vara för tungt men också hållbart. Dom mest populära stormkök är gaskök, spritkök och flerbränslekök. Mängden bränsle beror på hur länge man ska vandra och hur många det är i ett sällskap. Oavsett vilket kök man använder bör man alltid ha köket på en plan yta och se till att man har med sig ett underlag och ett vindskydd. 

Här är en till lista med allt man behöver för matlagningen utöver själva maten och stormköket:

  • Tallrik 
  • Bestick 
  • Fickkniv
  • Vattenflaskor
  • Termos 
  • Kåsa/Mugg
  • Tändare/Tändstål 

Beroende på om man ska tälta, bo i fjällstuga eller bara ut på en dagsutflykt så kan ens behov skilja sig. Men allt som är inkluderat här är nödvändigt för att man ska vara förberedd och kunna njuta av sin tid i naturen. 

När Krisen Kommer!

När Krisen Kommer!

Om Krisen Kommer är en Broschyr som skickades ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige i samband med kampanjen Krisberedskapsveckan (2018). Informationen delades ut för att svenska folket ska bli bättre förberedda på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. Tyngdpunkten i innehållet ligger på hur människor kan förbereda sig för att kunna se till grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället inte fungerar som vanligt. När en kris inträffar är det rekommenderat att vara förbered med mat och vatten i minst 3 dagar som privat person.

Vi har alla ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, men man har också ett personligt ansvar. Det offentliga ska se till att bland annat el- och telekommunikationer, vattenförsörjning, transporter och sjukvård fungerar. 

När något allvarligt inträffar har alla som befinner sig i närheten skyldighet att larma, varna och att hjälpa till. Naturligtvis kan man aldrig vara helt förberedd på en kris eftersom vi inte säkert kan veta hur och när den kommer att uppstå eller vad som följer. Men det går att förbereda sig.

För att detta ska ske är det mycket man ska tänkta på, mycket man inte behöver tänker på i vanliga livet. Här finner du en lista med vad som är viktigt att ha förberett sig innan krisen kommer. 

Mat och vatten:

  • Fyllda 5–10 liters vattendunkar, beräkna 3–5 liter vatten per person och dag. Ställ vattnet mörkt och svalt.
  • Vattenreningstabletter
  • Stormkök och T-röd (bränsle).
  • Termos
  • Tändstickor eller tändare.
  • Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat.

Skydd och värme:

  • Filtar i hushållet, gärna yllefilt alternativt sovsäck.
  • Varma kläder.

Belysning:

  • Ficklampa, batteridriven eller med dynamo/vev så att du inte är beroende av batterier.
  • Pannlampa
  • Värmeljus och/eller blockljus.
  • Gravljus för inomhusbruk.

Sjukvårdsutrustning och hygien:

  • Första hjälpen-väska.
  • Tandborste och tandkräm.
  • Intimhygien, till exempel bindor, tamponger, blöjor.
  • Toalettpapper
  • Alcogel
  • Torrschampo
  • Våtservetter

Personligt:

  • Kontanter – om andra betalningssystem inte fungerar.
  • Identitetshandling, körkort eller pass.
  • Husapotek, till exempel: värktabletter, koltabletter, vätskeersättning och egen medicin.

Övrigt:

  • Multiverktyg
  • Radio, batteridriven eller med dynamo/vev så att du inte är beroende av batterier.
  • Batterier
  • Powerbankladdare till mobilen eller laddare med vev.
  • Konservöppnare
  • Spel (kortlek, yatzy eller några andra spel).
  • Viktiga telefonnummer och adresser nedskrivet på papper.
  • Plastpåsar i olika storlekar (för att exempelvis vatten-/fuktisolera viktiga papper och tändstickor med mera. Plastpåsarna kan också användas vid toalettbesök när toaletten slutar fungera).

Tänk på att:

  • Var försiktig när du hanterar bränsle och öppna lågor inomhus.
  • Låt inte kaminer eller levande ljus brinna när du sover.
  • Placera levande ljus långt bort från brännbara material som gardiner.
  • Ställ värmeljus glest i en ljusstake som inte kan börja brinna.
  • Placera inte stormkök eller campingkök på en bänk med överskåp, eller i närheten av köksfläkten.
  • Öppna fönster och vädra ibland. Om du eldar går det åt mycket syre.
  • Om du bor trångt och har svårt att förvara t ex vattendunkar, stäm av med dina grannar om ni kan ha ett gemensamt lager av bland annat vatten och filtar.
  • Om du inte har möjlighet alls att ha beredskap i ditt eget hem, se till att du har en plan för att transportera dig till en vän eller släkting som har beredskap hemma.

Varför är den här informationen viktig? Informationen är ett verktyg för att du ska kunna ta ditt ansvar. Är du välinformerad och förberedd kan du agera och hjälpa andra om något händer. Ansvaret för Sveriges säkerhet och beredskap är gemensamt för alla som bor här. Men till skillnad från många andra länder så är svenska staten inte lika förberedd på at hjälpa befolkningen i kristid. Om en kris inträffar är det rekommenderat att vara förbered med mat och vatten i minst 3 dagar som privatperson, men beroende på krisen och allt som sker under den tiden kan det dröja längre innan staten kan hjälpa befolkningen. Man får vara bered på att el, vatten och kommunikation går ner för alla. Då ska man inte bara vara bered för sig själv men andra i ens närvaro.