FLERA INLÄGG I

Recept

Artiklar

Vardagstips för lufttorkad mat

Dryga ut dina måltider och sänk din maträkning med lufttorkad mat och konserver från ditt matförråd. ReadyHours färdiga måltider har en hållbarhet på upp till 25 år, men visste du att ditt matförråd också kan användas för att dryga ur de måltider du gör dagligen? Här kommer lite vardagstips för hur du kan använda dina skafferivaror för att dryga ut, förbättra smaken och lägga till mer näring, samt sänka din matkostnad på köpet.

Vardagstips för lufttorkad mat. Foto: Becca Tapert

South West Ris

South West Ris. Vardagstips för lufttorkad mat

Ris är en av de bästa måltidstillbehören, det är billigt och räcker långt.

Ta South West ris till exempel. Med ett paket ReadyHour South West ris får du tillräckligt med ris för 8 portioner och den har en hållbarhet på upp till 25 år.

Att ha South West ris till hands gör det enkelt att snabbt laga ihop en läcker grönsaksrisotto, asiatiskt fried rice eller som tillbehör till en fiskgryta.

Svarta Bönor Burgare

Black bean burger. Vardagstips för lufttorkad mat

Bönor är en annan favorit för att dryga ut måltider – särskilt svarta bönor.

Svarta bönor kan användas som tillbehör eller till sallader och soppor, samt som ett substitut för andra ingredienser. Detta är särskilt användbart om du är i behov av protein, fiber eller järn.

Använd svarta bönor för att göra vegetariska hamburgare med svarta bönor eller som förtjockningsmedel i soppa istället för mjöl. Ett paket ReadyHour Svarta Bönor Burgare innehåller 6 portioner. Mixen består av svarta bönor och kryddor. Allt man behöver göra själv är att lägga till vatten och sedan forma sina burgare. Detta är en perfekt måltid för dig som är vegetarian, vegan eller dig som är sugen på att pröva ett annat alternativ till vanliga burgare. 

Alla ReadyHour produkter kommer paketerade i slitstarka återförslutningsbara påsar. Det betyder att du kan använda det som behövs för en måltid och spara resten. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp.

Linser

Linser är en annan typ av baljväxter som fungerar bra att dryga ut måltider med.

Deras konsistens och smak gör det möjligt att addera till måltider som traditionellt är köttbaserade. Till exempel, genom att lägga till linser till köttet i din köttfärslimpa eller bolognaise, kommer dina måltider att räcka längre.

Havregryn

Havre är ett annat enkelt tillskott till dina måltider.

Havregryn kan användas till gröt, flingor, overnight oats mm, men de kan också läggas till kakor, bröd och andra bakverk. Som ett substitut betyder det att dina andra ingredienser räcker längre.

Dessutom fungerar havre också som en proteinersättning för kött (vilket är bra att när köttpriserna stiger i höjden), så lägg gärna till havre när du gör köttbullar eller hamburgare.

Chili Mac

Chili mac

Ett annat vardagstips för lufttorkad mat är Chili Mac från ReadyHour som kan användas på flera sätt. Använd te.x. till en vegetarisk pastagratäng med grönsaker och linser. Eller med falukorv och tomater för en uppdaterad klassiker. Eller varför inte om tillbehör till grillad kyckling för en smakrik kick. En värmande pasta är alltid populär och går hem i alla läger, så den är perfekt att ha i sitt skafferi. Ett paket innehåller 8 portioner och har en hållbarhet på upp till 25 år. En öppnad förpackning kan åter-förslutas och håller då i ett år.

Midsommarmeny

Äntligen är den här, den härliga midsommarhelgen! Vi firar sedan länge årets längsta dag med god mat sång och dans. Midsommar är inte bara en av de mest firade högtiderna i Sverige, det är också en av de traditioner som är mest förknippad med Sverige internationellt. Här har vi tagit fram ett förslag på midsommarmeny, hoppas du får en trevlig fest!

Traditionell mat på buffén

Som med många traditioner och högtider är mat och dryck en väsentlig del av svensk midsommar, och inget midsommarfirande är komplett utan några nyckelrätter.

Liksom mycket skandinavisk matlagning är de traditionella midsommarrätterna gjorda för att dra nytta av säsongens råvaror. Vid den här tiden på året finns det gott om jordgubbar, färsk gräslök spirar i örtagården och små, färskpotatisar plockas direkt från jorden.

Inget midsommarbord är komplett utan:

  • Sill
  • Färskpotatis
  • Gravlax
  • Knäckebröd
  • Köttbullar
  • Jordgubbar
  • Snaps
Foto: Sofia Holmberg. Midsommarkrans

Midsommarmeny

En bra rätt att bjuda på till välkomstminglet är är klassisk gubbröra som man enkelt kan förbereda dagen innan. Servera den på kavring eller i snapsglas med smulad stekt kavring över.

RECEPT GUBBRÖRA 8 personer:

  • 8 kokta färskpotatisar
  • 4 kokta ägg
  • 1 dl finhackad färsk dill
  • 1 dl finhackad färsk gräslök
  • 250g ansjovis
  • 1 hackad rödlök
  • 1dl gräddfil
  • 1,5 dl majonäs
  • salt och peppar

Hacka potatis, ägg och ansjovis i små bitar. Blanda med den hackade löken, dillen och gräslöken. Blanda sedan allt med gräddfil och majonäs. Salta, peppra och smaka av.

Foto: Christian Widell. Midsommarkrans

Till midsommarmenyn hör goda sillar, te.x. löksill, senapssill, skärgårdssill eller de nyare sorterna som västkustmajo eller chili&aioli för den modige.

Rökt och gravad lax med gravlaxsås är en självklarhet. En annan populär rätt är en västerbottenpaj som kan serveras med lite gräddfil.

Förutom klassisk kokt färskpotatis är det gott att servera dem som munsbitar. Dela potatisen i två delar, toppa varje del med lite skagenröra och löjrom eller stenbitsrom.

Köttbullar och prinskorv är populärt bland barnen som kanske inte alltid är så förtjusta i sill.

Till sist en riktigt god midsommartårta är alltid en härlig avslutning på midsommarfesten

RECEPT MIDSOMMARTÅRTA

  • 1 kg jordgubbar
  • 1 l grädde
  • 200g socker
  • 1 gelatinblad
  • Till botten behövs: 10 digestivekex och 100g osaltat smör
  • Till fyllningen behövs: 300g jordgubbar och 50g socker
  1. Börja med fyllningen. Grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en skål. Tillsätt sockret och rör om. Låt stå och safta till sig i rumstemperatur ett par timmar.
  2. Till bottnen, smula sönder digestivekexen, gärna i en matberedare med knivtillsats. Värm smöret tills det är riktigt mjukt. Blanda kexsmulorna med smöret, använd fingrarna eller en gaffel. Bottna en form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, med kexmassan. Försök få till ett så jämnt lager som möjligt. Ställ formen i kylen.
  3. Blötlägg gelatinbladen 5–6 minuter i en skål med kallt vatten.
  4. Sila jordgubbarna till fyllningen (se steg 1) och ta tillvara på vätskan. Blanda vätskan med en deciliter grädde och häll blandningen i en liten kastrull. Värm upp vätskan, men låt den inte koka upp. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen. Rör om tills de är upplösta. Ta kastrullen av värmen.
  5. Häll grädde (resterande 9 dl) och socker i en stor skål och vispa tills grädden är fast, gärna med en elvisp.
  6. Blanda jordgubbarna (från steg 1, de som har dränerats på vätska) med gelatinvätskan. Blanda sedan försiktigt ihop den vispade grädden med jordgubbarna/ gelatinet. Ta ut bottnen ur kylen och häll över blandningen. Ställ in formen i kylen igen och låt stå minst 3–4 timmar, gärna över natt.
  7. Ansa jordgubbarna (cirka 1 kg) och ta bort fnaset. Skär hälften till skivor att dekorera tårtans sida med. Den andra hälften kan behållas som den är, men det går så- klart utmärkt att dela stora bär på mitten.
  8. Ta ut formen ur kylen. Lossa tårtan försiktigt från kanterna, använd en kniv om det behövs. Dekorera kanterna på tårtan med skivade jordgubbar och toppa med hela jordgubbar och några blad citronmeliss. (recept: Godare)

Och till sist, med tanke på det ostadiga svenska vädret, glöm inte ta med en regnponcho ut på midsommarfirandet!

Midsommarfirande

Tips för bättre hälsa på jobbet

För många av oss innebär arbete att sitta vid ett skrivbord under större delen av dagen och stirra intensivt på en datorskärm. Med så många timmar tillbringade på det här sättet kan arbetet verkligen bli en seg historia. Förutom dålig hållning finns det andra saker som kan påverka vår hälsa när vi är på jobbet. Låt oss ta en titt på några saker du kan göra när du är på jobbet för att hålla dig friskare och därigenom må bättre och bli mer effektiv. Här kommer sju tips för bättre hälsa på jobbet.

Tips 1: stå vid skrivbordet

7 tips för bättre hälsa på jobbet. Foto: Linkedin sales solutions

Många människor tillbringar nästan 6 timmar om dagen i genomsnitt sittande vid sitt skrivbord. Det är en väldigt lång tid. Forskare har funnit fördelar med att stå på jobbet, inklusive mindre risk för fetma samt lägre risk för dödlighet på lång sikt. Om du har ett höj och sänkbart skrivbord så försök att stå och jobba ibland. Fördelarna med att variera sig och att stå upp och jobba under delar av dagen är många. Blodcirkulationen ökar, du blir piggare och mer produktiv och dessutom får du bättre hållning. Några tips för att komma igång med att stå är att börja dagen stående, höj ditt bord det sista du gör när du går för dagen. Om ett stående skrivbord inte är ett alternativ, se till att du tar dig tid att stå upp då och då. Även det är bättre än att sitta still hela dagen.

Tips 2: gör rent vid ditt skrivbord

Något man kanske inte alltid tänker på är att är damm och bakterier hopar sig vid skrivbordet. Även om man har städning på kontoret så kan det vara värt att torka rent med jämna mellanrum. Att ha en ren arbetsmiljö kan också hjälpa till att skapa harmoni, vilket gör det lättare att utföra uppgifter och få saker gjorda.

Tips 3: motion under lunchen

Lunchpass är ett utmärkt val om du har svårt att klämma in träningspass i ditt fullspäckade schema. Du får ett bra träningspass på kort tid och du kommer att få förnyad energi för resten av dagen. det finns många fördelar med att träna under lunchen:

Förbättra ditt humör och din energinivå. Du kanske känner ett dipp i energireserverna efter lunch, men ett kort träningspass kan ge dig mer energi för resten av din arbetsdag.
Ger dig mer fritid. Att träna på din lunchtimme innebär att du är ledig för andra aktiviteter före och efter jobbet.
Rensa dina tankar. Att komma bort från datorn och röra på kroppen kan rensa dina tankar och hjälpa dig att fokusera om resten av dagen.
Spara pengar och kalorier. Att träna vid lunch innebär att du kanske inte äter ute så ofta, vilket kan spara både pengar och extra kalorier.
Minska stressen. Träning är ett beprövat sätt att minska stress och är mycket bättre för dig än det andra alternativet: Att gömma sig i lunchrummet och äta överbliven födelsedagstårta, till exempel.
Dags att reflektera. En rask promenad eller joggingtur är ett bra sätt att rensa tankar, lösa problem eller komma på nya idéer för dina projekt.

Tips 4: drick vatten

Att dricka ordentligt med vatten ger många hälsofördelar. Det hjälper till att stärka dina kognitiva funktioner, inklusive ditt minne. Naturligtvis finns det många fler fördelar med att dricka ordentligt med vatten, te.x.att förbättra ditt humör och hjälpa till att bli av med huvudvärk. Om du vill förhindra uttorkning är det enkelt att öka mängden vatten och vattenrik mat i din kost. Åtta glas om dagen är en enkel regel att komma ihåg och ett bra allmänt mål. Ett tips är att ha en karaff med vatten på skrivbordet så att man inte glömmer bort att dricka under dagen. Glöm inte att kaffe är vätskedrivande så byt gärna ut en kopp mot te.x. ett örtte med honung för att få i dig mer vätska.

Tips 5: ta en promenad

lunchpromenad. Foto: Etienne Giradet

Att ta en trevlig liten promenad på lunchen kan ha fantastiska fördelar inte bara för din hälsa, utan även för din förmåga att fokusera på jobbet. Vi är alla medvetna om att promenader är ett hälsosamt tidsfördriv, men det kan också förbättra humöret och hjälpa oss att hantera stress på jobbet.

Förutom de uppenbara arbetsfördelarna, kommer en lugn 30-minutersutflykt att hjälpa till att öka din kondition, samtidigt som du får tid att äta lunch. Det kan också vara väldigt socialt, ta med dina kollegor eller träffa andra som arbetar nära dig för att göra din promenad rolig. Att regelbundet träffa vänner kan öka välmåendet, minska stressen och förbättra självförtroendet. Om du inte har så lång tid på lunchen kan du alltid resa dig från skrivbordet och ta en kort promenad på kontoret, te.x. leverera ett meddelande till en kollega istället för att maila dem.

Tips 6: ät hälsosamma snacks

7 tips för bättre hälsa på jobbet. Foto: Victoria Alexandrova

Ett mellanmål ett sätt att hålla sig mätt och balansera blodsockernivån, bland annat. Men det är viktigt att dessa mellanmål innehåller rätt näringsämnen. Protein är ett utmärkt sätt att hjälpa till att hålla hungern borta, och nötter är en utmärkt källa till det.

Frukt, mörk choklad, yoghurt, pumpafrön, grönsaker, hummus, en grön smoothie och mager ost är andra tips på hälsosamma snacks, det är bara att njuta!

Tips 7: ta trapporna

ta trapporna. Foto: Lindsay Henwood

Om du jobbar på ett kontor med hiss, gör dig själv en tjänst och använd den inte. Att ta trappan istället är ett perfekt tillfälle att få in ett snabbt träningspass. Det kan vara bra för hjärtat, blodcirkulationen och till och med förlänga ditt liv. Det ger starkare ben och kan vara en viktig prioritet för att minska risken för skador från fall hos äldre. Att ta trappan kan hjälpa dig att uppnå och bibehålla en hälsosam vikt. Det kan hjälpa dig att bygga muskler och bibehålla friska leder. Att träna i allmänhet ger dig många hälsofördelar, så varför inte använda din tid på jobbet för att få några extra hälsoförmåner?

Följ gärna dessa 7 tips för bättre hälsa på jobbet för att lindra stress, bli mer vältränad och upprätthålla en hälsosam livsstil. Lycka till!

bättre hälsa på jobbet. foto: Husna Miskandar

Valentines meny

Alla hjärtans dag

Snart är Alla Hjärtans Dag, eller Valentines Day som vi också säger, här igen. Har du tänkt att bjuda på en romantisk middag så har vi tagit fram en Valentines meny som vi hoppas kan ge lite inspiration.

Förrätt, Sallad med getost och rostade rödbetor

Det finns mängder av goda förrätter att bjuda på allt från lyxiga ostron till enklare sallader. Här kommer ett recept på en favorit, sallad med getost och rostade rödbetor. Rätten kombinerar krämig getost, knaprigt äpple och rödbetor för en enkel sallad som är sprängfylld av smak och färg – och den ser imponerande ut på tallriken! Recept av Tom Kerridge.

Foto: Good Food. Valentines meny.
Förrätt, sallad med getost och rostade rödbetor

Du behöver:

2 medelstora rödbetor, tvättade
3 msk olivolja
100g getost
50 g crème fraîche med låg fetthalt (naturell yoghurt går också bra)
½ tsk timjanblad
tryffelolja (valfritt)
1 röd endive
1 Granny Smith äpple eller liknande sort
1 msk hackade rostade hasselnötter

Till dressingen:
4 msk olivolja
1 schalottenlök, finhackad
2 msk balsamvinäger

Gör så här:


Värm ugnen till 180C. I en liten ugnsform, rulla rödbetan i hälften av olivoljan, krydda, täck med folie och grädda i ca 1 timme – kontrollera att den är genomstekt genom att trycka in en kniv i rödbetan, den ska gå in lätt. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Vispa under tiden ihop alla ingredienserna till dressingen. När rödbetan är sval nog att hålla, skala, skär i klyftor och lägg i dressingen för att picklas lätt. (Dessa moment kan du förbereda upp till två dagar innan middagen).

Bryt getosten i små bitar i en skål, rör med en sked, tillsätt sedan crème fraîche, timjan, tryffelolja (valfritt), och lite malen svartpeppar, vispa sedan tills den blir ljus och fluffig. Ställ i kylen. Kan göras två dagar innan.

Dela endiven och ta bort mitten med en vass kniv, skiva sedan bladen. Lägg i skålen med rödbetan. Skiva äpplet fint. För att servera, lägg getosten i klickar på varje tallrik och lägg sedan över rödbeta och endive och skeda över dressingen, tillsätt sedan äpplet. Slutligen, strö över nötterna.

Huvudrätt, Lax i ugn med ingefära och vitlök

Efter denna läckra förrätt i din Valentines meny så kommer här ett recept på en lika enkel som god huvudrätt, lax i ugn med ingefära och vitlök.

Valentines meny. Lax i ugn
Huvudrätt, lax i ugn med ingefära och vitlök

Du behöver:

2-3 laxfiléer

Marinad:
1 bit färsk ingefära ca 4 cm, skalad och riven
2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
1,5 msk sojasås
0,5 msk ostronsås
1 msk honung
1 tsk sesamolja
salt och peppar

Gör så här:

Skölj laxen och torka den med hushållspapper. Gnugga försiktigt på laxen med vitlök och ingefära. Tillsätt resten av ingredienserna till laxen, rör om så att laxen blir täckt av alla ingredienser.
Ställ åt sidan för att marinera i minst 30 minuter eller helst i 2 timmar i kylen.

Värm ugnen till 190°C. Lägg en bit bakpapper i en form, lägg i laxen och grädda i 15 minuter i mitten av ugnen, eller tills ytan blir brun eller något bränd. Servera med ris och en grönsallad.

Efterrätt, Chokladdoppade jordgubbar

Foto: Jessica Johnston. Valentines meny. Jordgubbar med choklad.
Efterrätt, chokladdoppade jordgubbar

Bin är traditionellt en symbol för kärlek på grund av honungens sötma. Det är inte konstigt att honung också används för att fira alla hjärtans dag. Jordgubbars hjärtform gör jordgubbar till en perfekt frukt för att fira kärleken. Här kommer ett enkelt recept som kombinerar dem, Honungschoklad-doppade jordgubbar.

Du behöver:

1 dl honung
1 dl kokosolja
1 dl kakaopulver
1 tsk vaniljextrakt
En nypa havssalt
20 färska jordgubbar

Gör så här:

Tvätta jordgubbar med kallt vatten, torka och ställ åt sidan.
Mät upp honung i en liten skål och värm den genom att placera botten av skålen i varmt vatten.
Gör lika dant för att värma kokosoljan.
Blanda den varma honungen, kokosoljan, kakaopulver, vaniljextrakt, och havssalt i en skål.
Doppa jordgubbarna en och en i den smält chokladblandningen och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Täck över och ställ bakplåten i kylen i 20 minuter eller tills chokladen stelnat.
Ät och njut!

Tips om du har ont om tid

Har du inte tid att laga en hel Valentines meny så är vårt tips att bjuda på en god Chokladpudding. Om du har ett paket ReadyHour Chokladpudding i skafferiet så lagar du den på nolltid, tillsätt bara vatten. Dekorera med färska hallon eller jordgubbar, riv över lite choklad och du har en perfekt romantisk rätt att bjuda på!

chokladpudding
Chokladpudding