FLERA INLÄGG I

Prepping

Artiklar

Krislåda, gör det enkelt att evakuera

Mat och vatten kan vara första prioritet när man packar förnödenheter, men det kan vara svårt att föreställa sig hur störande te.x. ett lång strömavbrott kan vara. Man förlorar kontrollen över ljus och värme. Det går inte att kan inte förvara mat i kylskåp eller laga mat på elspisen. Man kan till och med bli av med rinnande färskvatten. Men, det positiva är att om man förbereder sig för ett eventuellt krisläge så kan man klara sig riktigt bra med små medel. Här går vi igenom en bra grund för hur man gör en krislåda för att enkelt kunna evakuera.

Krislådan kan få plats i en ryggsäck

Tänk igenom vad som kan få plats i en vanlig ryggsäck. Ett tips är att man fyller sin krislåda så att innehållet passar en ryggsäcks dimensioner. På så sätt kan man enkelt få plats med det viktigaste om man behöver lämna sitt hem.

Även med en bra plan är man fortfarande utlämnad till katastrofförhållanden. Man kan aldrig vara helt säker på vad som ska hända – om man kan stanna hemma eller om man behöver evakueras, te.x. vid en skogsbrand eller kraftig storm. Genom att få plats med allt man behöver i te.x. en ryggsäck så kan en krislåda enkelt bäras med ett ögonblicks varsel om man måste evakuera.

en ryggsäck kan fungera som en krislåda vid evakuering

Planera för evakuering

För att kunna klara en evakuering så kommer här tips på hur man kan planera:

Ström – Att resa med en generator är inte det smidigaste, men man bör se till att man har minst en enhet som kan ladda en telefon eller en radio.

Man bör inte enbart ha batterier i krislådan. De tar värdefull plats och har en begränsad hållbarhet. Där det är möjligt komplettera den batteridrivna utrustningen med solenergiutrustning. Många solenergienheter laddas (om än långsammare) också på en molnig dag.

Om man kan hitta handvevade enheter, som en radio, är det också ett bra alternativ till batterier.

Goodbay powerbank solcellsladdare för krislådan

Ljus – När strömmen gått är en ficklampa en enkel lösning för att få ljus. Vi rekommenderar att ha minst en vattentät LED-ficklampa med flera alternativ för ström: som solenergi, batteri eller handvev. Om man också kan få plats med en extra hänglampa i din packningen, desto bättre. Det finns lampor som har en stroboskopfunktion för signalering.

Kylning – på resande fot kan det vara enklast att klara sig utan kylning. Man kan visserligen dra runt med en kylväska, men att hitta plats för den och hålla den fylld med is kommer att ta dyrbar energi och tid.

Packa istället mat som inte behöver kylas. Lufttorkade färdiga måltider, bars, russin och nötter som exempel. De passar även perfekt i en ryggsäck.

Temperaturreglering – man böra planera för att under åtminstone de första tre dagarna att hålla sig varm eller sval genom att planera sin garderob och fokusera på skydd. För kallare temperaturer är lager på lager-kläder ett måste. Man bör också ha räddningstäcken (som kan fungera som skydd) och en sovsäck som är lätt att bära. Ta mycket vatten och packa gärna en liten fläkt.

Näring – vid kortsiktiga krislägen är det viktigt med måltider som håller en mätt och pigg. För krislådan, packa livsmedel som uppfyller följande kriterier:

Många kalorier – De flesta av oss försöker minska på kalorier i vår kost, men när det kommer till krismat bör man packa så många kalorier man kan. En genomsnittlig vuxen behöver någonstans mellan 1 800 och 2 200 kalorier per dag.
Högt innehåll av makronäringsämnen – Ett användbart, enkelt sätt att planera den akuta matförsörjningen är att tänka i termer av makronäringsämnen (stora näringsämnen som krävs i stora mängder) och mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler som krävs i mindre mängder). Under de första tre dagarna, var noga uppmärksam på dina makronäringsämnen: kolhydrater, proteiner och fetter. Dessa är viktiga för energinivåer och organfunktion.

En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel på detta har torkade rätter från ReadyHour en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Vatten, viktigast av allt

Förpackat vatten – vatten finns i många olika förpackningar, det vanligaste är pet flaskor. Men plastflaskor spricker och går sänder med åren.

Ett bättre alternativ är konserverat vatten. Dessa förpackningar är mer tåliga och har mycket längre hållbarhet. Packa ner att du har två eller fler av dessa i varje krislåda.

Vattenfilter – Vattenfilter är fantastiska. Kvalitetsfilter kan rensa upp till 99 % av virus, bakterier och andra föroreningar. Deras enda verkliga svaghet är att de kräver en extern vattenkälla som inte alltid kan vara lätt att få tag på.

Vattenrenare – Som backup föreslår vi även vattenreningstabletter. De dödar främst mikrober som bakterier, virus och parasiter.

Mat vid kris, vad ska man ha hemma?

Det är viktigt att vara förberedd för en eventuell kris. Det finns olika råd och rekommendationer, här har vi samlat några av dem för att du ska kunna få en enkel översikt över vad man ska ha för mat hemma vid en kris.

Matförråd vid kris, vad ska man ha hemma

MSB

MSB rekommenderar att du och de du bor med ska kunna klara er under minst en vecka utan att handla. Ju fler som kan klara sig själva, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa exempelvis äldre eller sjuka personer. På så sätt är du är en del av Sveriges beredskap.

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Ha därför alltid upptappat dricksvatten hemma. Med någon dunk, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt.

Behovet av vatten för dryck är två-tre liter per person och dag. Vid fysisk ansträngning eller graviditet/amning kan behovet vara det dubbla.

Man rekommenderar att maten man har i sitt krisförråd:

  • kan tillagas snabbt
  • inte kräver så mycket vatten
  • kan ätas utan tillagning
  • kan förvaras i rumstemperatur
Vatten i beredskap. Foto: Amritanshu Sikda

Civilförsvarsförbundet

Hos Civilförsvarsförbundet står att läsa att det vid en krissituation gäller att få i sig tillräckligt med energi för att orka, samtidigt som man ibland behöver tillaga maten utan tillgång till elspis. En kris eller elavbrott kommer plötsligt och då är det bra att ha ett matförråd med matvaror som kräver enkel och energisnål tillagning hemma.

I reservförrådet passar också torra livsmedel och helkonserver bra, för de kan lagras länge. Konserver kan
till och med ätas kalla. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Matlagning vid kris. Foto: beprepared pressbild

Livsmedelsverket

Även på Livsmedelsverkets hemsida får man tips om hur man kan förbereda sig för att ha en veckas mat hemma.

Plötsliga händelser som en snöstorm, strömavbrott eller vattenbrist kan snabbt påverka det dagliga livet. Hela livsmedelskedjan är beroende av att bland annat el, vatten, IT och transporter fungerar. Utan dagliga leveranser blir det snart glest i butikshyllorna. Detsamma gäller om många plötsligt handlar samma varor eller mer än vanligt. Livsmedelsbutikernas lager är inte anpassade för en oväntad stor efterfrågan av varor. 

De tipsar även om fördjupande information hos Försvarsutbildarna och Svenska Lottakåren.

Sammanfattning

För att sammanfatta:

  • man bör ha mat och vatten hemma för minst en vecka till sig själv och sin familj.
  • maten ska innehålla tillräckligt med kalorier, vitaminer, mineraler och näringsämnen för att man ska klara sig under en kris
  • den ska vara enkel och snabb att laga utan att det krävs mycket vatten
  • det är en fördel om den har lång hållbarhet så att man inte ständigt behöver kontrollera sitt matförråd
  • den bör kunna förvaras i rumstemperatur
  • det är även bra att ha mat som kan ätas utan tillagning
Man ska ha mat hemma för en vecka

ReadyHour

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap. Under en kris är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. 

Måltiderna från ReadyHour är lufttorkade. En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel så detta har våra torkade rätter en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

Produkterna har en QSS-certifiering (Quality Survival Standards™) vilket är branschens främsta beteckning för
överlevnadsnäring.

Alla ReadyHour produkter kommer paketerade i slitstarka återförslutningsbara påsar. Det betyder att du kan använda det du behöver för en måltid och spara resten. Ett öppnat paket håller i upp till ett år och behöver inte förvaras i kylskåp. Upp till 25 års hållbarhet i oöppnad förpackning.

Maten är enkel att tillaga och kräver inte mycket vatten.

72-timmars paket från ReadyHour

Vårstädning och vårprepping

Vårstädning. Foto: Jeshoots

Brukar du vårstäda? Här kommer en checklista med tips för vårstädning och vårprepping.

När kontrollerade du din familjs förstahjälpenkit senast? Vet du när det är dags att byta ut din brandsläckare? Dessa typer av krisberedskapsuppgifter förbises ofta eftersom många av oss köper nödtillbehör, lagrar dem och glömmer dem.

Eftersom du ändå kommer att göra din årliga vårstädning, se till att din familj och ditt hem är förberedda för framtida nödsituationer på samma gång.

Uppdatera din krisplan

Varje familj bör ha en nödplan som innehåller viktig kontaktinformation. Problemet är att kontaktuppgifter ofta ändras, vilket innebär att du måste uppdatera telefonnummer och adresser. Under vårstädningen, gå igenom din nödplan och gör eventuella ändringar och uppdateringar.

Kolla och uppdatera ditt förstahjälpenkit

Många av oss köper en välfylld förstahjälpen-låda, lägger den i ett förråd och tar ut den efter behov. Ofta tar och använder man föremål efter behov, till exempel antiseptiska våtservetter eller plåster, men ersätter dem inte.

Så under vårstädningen, ta ut allt ur förstahjälpen-lådan och se vad du saknar och fyll på med nytt.

Kolla ditt matlager

Passa på att kolla ditt matlager medan du vårstädar och vårpreppar. Om man har konserver är det nu dags att kontrollera deras bäst-före-datum. Konserverad mat kan bli dålig.

Mat för nödsituationer har längre hållbarhet, men de har fortfarande utgångsdatum. Medan viss nödmat håller i upp till 25 år, har annat som te.x. äggpulver en kortare livslängd. Om du har lagrat nödmat under lång tid, se till att kontrollera dess datum.

Kolla din brandsläckare

Brandsläckare. Foto: Andrei Slobtsov

Varje hem bör ha en brandsläckare. Men ofta har man inte koll på hur gammal den är.

Brandsläckare har en förväntad livslängd på 10 – 12 år, men vissa behöver till och med bytas ut efter 6 år.

Byt ut batterier i larm

En brandvarnare bör testas regelbundet, och man bör byta ut batterierna minst en gång om året (te.x. vid vårstädningen). Kontrollera samtidigt kolmonoxiddetektorn om du har en sådan och byt ut batterierna.

Rensa i medicinskåpet

Som en del av vårstädningen, gå igenom medicinskåpet och rensa ut eventuellt utgångna mediciner.

Gammal medicin ska inte slängas i papperskorgen. Ta den istället till närmsta apotek som tar hand om den åt dig.

Rensa stuprännorna

Stuprännor som är fulla med gamla löv kan orsaka skador, som översvämningar och vattenskador. Passa på under vårpreppingen att göra rent dem.

Otippade kalorikällor vid nödsituationer

Kalorier

Ofta känns livet som en oändlig kamp mot kalorier. Äter vi för mycket? Bränner vi tillräckligt? Är våra kalorier tomma? Är de bortkastade? Kalorier har fått så mycket negativ press under de senaste decennierna, det är lätt att glömma hur mycket våra kroppar behöver dem. Det är ingen tvekan: överlevnad handlar om kalorier, särskilt i nödsituationer.

Under en nödsituation handlar det främst om två åtgärder: att spara kalorier och få i sig fler kalorier. Det innebär att man bör få i sig minst 1 800 kalorier per person och dag. För en familj på tre är det 37 000 kalorier per vecka och 167 400 per månad. Det är en hel del mat att förvara i sitt skafferi. Men om du märker att du har ont om kalorier vid en nödsituation, finns det flera kalorikällor i ditt skafferi som de flesta har hemma.

Typer av kalorier att prioritera för ditt krislager

Det är värt att nämna att inte alla kalorier frigör energi på samma sätt. När du räknar kalorier måste du se bortom bara det totala antalet och fokusera på kvalitet också.

När det kommer till ditt nödlager föreslår vi att du kategoriserar kalorierna du lagrar i minst tre grupper: fettrika källor, kolhydratrika källor och proteinrika källor (många livsmedel innehåller två eller alla tre). Dessa kallas även ”makronäringsämnen”. Här kommer lite tips på fett- och kolhydratrika livsmedel.

Otippade kalorikällor

Här är tips på bra livsmedel som är kaloririka, rika på fetter och kolhydrater och lätta att få tag på.
Kanske inte nödvändigtvis mat du skulle tänka på i nödsituationer.

Otippade kalorikällor vid nödsituationer

Kalorikällor med mycket kolhydrater för att hålla dig aktiv längre: russin, pulvermos, popcorn, valnötter.

Russin är fullspäckat med kalorier och kolhydrater, vilket gör dem till den perfekta nödmaten. De innehåller också mycket fibrer så de kan hålla dig mätt längre.

Potatis innehåller ännu mer kolhydrater än pasta och ger därför massor av energi.

Popcorn kan vara en otippad produkt på den här listan. Popcorn har högt i kaloriinnehåll, speciellt om man poppar i olja och häller över smör.

Valnöten är rik på två av de tre makronäringsämnena som är avgörande för människors hälsa: protein och fett. De är också rika på antioxidanter.

Matolja, kalorikälla. Foto: Roberta Sorge

Fetter är avgörande för din hälsa på många av samma sätt som proteiner och kolhydrater är. Och även om din kropp kanske inte utnyttjar fett för energi lika snabbt som kolhydrater och protein, fungerar de som en effektiv långsiktig energilagring. Här är några fettrika kalorikällor: jordnötssmör, matolja (t.ex. olivolja), parmesanost.

Matolja finns nästan alltid i köket, te.x. olivolja, rapsolja eller solrosolja. Fetter från oljan får din kropp att producera hormoner som mättar hunger, vilket är bra i ett nödläge.

Precis som jordnötssmör och popcorn är parmesanost en av de livsmedel som alltid brukar finnas i köket. Parmesan kan hålla i upp till ett år och innehåller förutom kalorier och fetter även vitamin B12 och kalcium.

ReadyHour i ditt krislager

Visste du att ReadyHours lufttorkade måltider har fått en QSS-kvalitetsstämpel: Den gyllene standarden för kalorier och protein i mat för nödsituationer.

Livsmedel som är certifierade med QSS-sigillet är garanterade att ge minst 1 800 kalorier och 40 gram protein per person och dag. Detta är avgörande i nödsituationer när högre stress än vanligt innebär att din kropp kräver mer protein och kalorier för att hålla sig energisk.

ReadyHour är experter på teknik för torkning av mat och förpackningar för långtidsförvaring som bevarar matens näring i 25-30 år. De har flera decenniers erfarenhet av krisberedskap och friluftsliv så de vet vad du behöver – och vad du inte behöver. Under en kris eller te.x. när man är ute i naturen eller i stugan, är det viktigt att maten man har i sitt matförråd är både smak- och näringsrik. 

En av de viktigaste fördelarna med torkad mat är att man väsentligt förlänger livsmedlets hållbarhet. Som exempel på detta har ReadyHours lufttorkade rätter en hållbarhet på runt 25 år! Men det är inte bara den långa hållbarheten som är en fördel, man behåller också de viktiga näringsämnena i maten. Mineraler, enzymer, vitaminer, antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 3 & Omega 6, bevaras vid torkning.

72-timmars paket

Tips vid strömavbrott

Elavbrott är vanliga och kan inträffa året om. De flesta elavbrotten orsakas av extremt väder, till exempel storm, åska eller kraftigt snöfall. Det kan också orsakas av tekniska fel i exempelvis ett ställverk eller effektbrist, enligt Krisinformation. Här kommer några praktiska tips vid strömavbrott.

Tips 1: Ljus

Först och främst, håll reda på var dina reservljus finns (ficklampor, nödljus, värmeljus etc.) och förvara dem på en lättåtkomlig plats. På så sätt kommer du att kunna få ljust snabbt, utan att behöva snubbla i mörkret och leta. När du använder ljus är det viktigt att vara försiktig och tänka på eldsäkerheten. Glöm inte att ha tändstickor eller tändare hemma samt extra batterier till ficklampan.

Ljus. Tips vid strömavbrott. Foto: David Tomaseti

Tips 2: Laddare

Nu när du har ljus är nästa steg att ge dig kunna ladda apparater som mobiltelefoner. Du kan förbereda dig genom att ha powerbanks och flera batterier som kan ladda dina mobiler eller iPads. På så sätt kommer din mobil vara laddad, ifall du skulle behöva ringa ett nödsamtal.

Tips 3: Håll dig säker

Om det är kallt ute, se till att försöka hålla värmen. Svep in dig i filtar och klä på dig varma kläder för att inte frysa. Alternativt, om det är riktigt varmt ute och du får strömavbrott, håll dig till källaren eller något annat svalt område. Bär även lätta, lösa kläder. Det är viktigt att reglera din kroppstemperatur under ett elavbrott. Om det är mörkt, försök inte gå runt i ditt hem utan ljus. Att ramla nerför trappor eller slå huvudet i ett öppet skåp kan göra saken mycket värre. Likaså, om strömmen är borta, kommer gatorna med största sannolikhet att vara mörka också, så det kan vara bäst att bara undvika att gå ut på natten om det är mörkt.

Tips 4: Skydda maten

Om det blir strömavbrott ska du hålla dörrarna till din kyl och frys stängda. Om strömavbrottet är långvarigt ska du försöka flytta dina varor till ett fungerande skåp hos någon som inte har elavbrott. Maten i ditt kylskåp håller sig kall i cirka 4 timmar, så länge du håller dörren stängd. En välfylld frys håller kylan flera dygn om du inte öppnar dörren. Är de frysta varorna fortfarande hårda efter strömbrottet kan du frysa om dem direkt. Om strömavbrottet varar längre bör du äta upp färdiglagad mat så snart som möjligt. Bröd och grönsaker håller ett par dagar. Se bara till att maten luktar gott och ser färsk ut.

Tips 5: Vädra

Ett annat viktigt tips vid strömavbrott är att vädra. Även om det är kallt ut så se till att då och då släppa in frisk luft. Speciellt om du har många ljus tända eller eldar i braskaminen.

Tips 6: Alternativt boende

Ibland är det bästa att erkänna sig besegrad. Om elavbrottet kommer att pågå längre än du är beredd på kan du behöva checka in på ett hotell eller bo hos en familjemedlem i närheten. Om du har problem med att laga mat, hålla dig varm eller hålla dig sval, kan det vara ett klokt drag att byta ta sig till en annan plats för att tillbringa natten eller de närmaste dagarna.

Tips vid strömavbrott. Foto: Ehmitrich

Skydda ditt matlager och nödutrustning på vintern

Det är viktigt att skydda ditt matlager och din nödutrustning på vintern.
Du har kanske lagt ner mycket pengar och tid på dina nödförnödenheter och du vill vara säker på att du kan använda allt när du hamnar i en nödsituation.

Därför är det viktigt att tänka på att dina förnödenheter kan förstöras på bara några iskalla dagar. Här kan du läsa tips på hur du skyddar ditt matlager och nödutrustning på vintern så kan stoppa det från att förstöras.

Ta reda på vad i ditt lager är som mest sårbart

Foto: Julian Hanselmaier. Skydda ditt matlager på vintern

Mat – För frystorkad och lufttorkad mat är svala temperaturer bra. Det rekommenderas att du förvarar ditt matlager mellan ca 10 och 20 grader. Detta är bra dess hållbarhet.

Med det sagt kan kyla också vara dåligt för lagrad krismat som te.x. konserver. Temperaturändringar gör att burkar expanderar och drar ihop sig, släpper in syre och leder till att de förstörs.

Vatten – Precis som med burkar kan dina nödvattenbehållare lätt spricka i kallt väder. Detta händer när vatten fryser och expanderar, då kan lätt förpackningen spricka.

Elektronik – Förvarar du extra mobiltelefoner? Powerbank laddare? Något som använder batterier? Se då upp i vinter. Elektronik gillar inte extrem kyla. Det tömmer batterierna snabbare. Kraftig kyla kan spräcka skärmar och kan få dem att sluta fungera helt. Och all kondens som skapas i frys-/upptiningscykeln producerar vatten – den ultimata elektronikdödaren.

Tyg (sovsäckar, filtar, etc.) – Efter en lång vinter riskerar man att upptäcka att filtar, sovsäckar, förpackningar etc. har fått besök av möss. Gnagare blir kalla (precis som människor) och tygerna i ditt förråd blir ett bekvämt boende. Vad värre är, när de väl har kommit in i dina tyger tar det inte lång tid innan de hittar din mat!

Isolera ditt lagerutrymme

Nu till lösningar…

Vi börjar med det mest arbetskrävande: Om ditt garage eller skjul inte redan är isolerat kan en upprustning göra stor skillnad för att skapa ett utrymme som är optimalt för långvarig nödförvaring.

Det finns två typer som rekommenderas är glasfiberrulle, prisvärd och enkel att installera, samt cellulosa om utrymmet redan har färdiga väggar.

Tänk också på:

Tak – Värmen stiger, och om någon värme finns i ditt garage eller skjul kommer den att sippra ut genom taket först.
Väggar – Om värmen inte kan komma ut ur taket kommer den att läcka ut från väggarna.
Dörr – Detta är en stor källa till sprickor och läckor (särskilt en garageport).
Golv – Se våra tips nedan för att enkelt isolera golv. Detta är den lägsta prioritet men fortfarande ganska viktigt, särskilt om du har att göra med betonggolv.

Isolera lådor och skåp

Om du förvarar ditt matlager och din nödutrustning i skåp eller på hyllor, kan isolering av dessa också vara ett bra alternativ. Det finns flera sätt att ta sig an detta:

För befintliga skåp: Isolera ytterväggar med isoleringsskum. Förvarar du förnödenheter i skåp fästa på en yttervägg? Isoleringsskum kan vara det bästa alternativet för att hålla värmen.

För befintliga öppna hyllor: Förvarar du mat på hyllor utan skåp? Prova att hänga upp isolerande väggardiner – den typ som används över dragiga dörrar och väggar.

Fotot: Prephaven

Isolera golvet

Att isolera ditt golv är särskilt viktigt om ditt lager står på det. Betong fångar kyla och överför den direkt till allt som kommer i kontakt med den. Lyckligtvis är det enkelt att isolera ditt golv. Här är några av de enklaste och vanligaste sätten att göra det:

Plast- och gummimattor och kakel. Detta skyddar mot alla typer av skador och hjälper till att höja temperaturen i ett rum med betonggolv.

Filt/matta – Dessa material är mycket bättre isolatorer än plast och gummi och kan skapa ett varmare utrymme för din vinterförvaring.

Installera takhyllor

Takhyllor skapar mycket mer utrymme i ditt garage, men visste du att de också kan hjälpa till att skydda ditt matlager och nödutrustning på vintern?

Håller borta skadedjur – Som sagt, möss är på jakt efter mysiga utrymmen när det blir kallt. Takhyllor gör det svårare att nå och kan avsevärt minska risken för gnagare.

Håll lagret varmare – Betong har låg värmeledningsförmåga, vilket innebär att det tar lång tid att absorbera värme. Med andra ord förblir betong iskall på vintern, och den kylan överförs till föremålen den vidrör, som ditt lager.

Addera mer skydd – Placera matlager och nödutrustning i tättslutande plastlådor på takhyllan för att skydda mot skadedjur. Linda in dem i isoleringsfiltar för att bibehålla en mer stabil temperatur.

Tips för att skydda ditt vatten

Foto: Izzy Park. Vatten fryser på vintern

Det finns några saker du kan göra för att skydda ditt vatten från kylan. Här är några tips:

Skaffa större behållare – Ju större vattenmassa desto mindre sannolikhet är det att det blir genomfryst.

Leta efter sprickor och läckor – Vatten expanderar när det fryser vilket kan spräcka din behållare och få vatten att läcka ut.

Plast är bättre än metall – metall fryser snabbare än plast.

Håll vattnet i rörelse – Om du är orolig att ditt vattenlager kan frysa, kan det hjälpa att skaka det på extra kalla dagar.

Prepping för det nya året

Nu när julen har kommit och gått är det dags att förbereda sig för det 2023. Här följer några praktiska tips för prepping för det nya året.

Foto: Skye Sagisi. Nyår

Om du bestämt dig för att preppa så finns det mycket bra beredskapsinformation på olika sajter. Det finns mycket kunskap att hämta och mycket arbete att göra. Om du startar från grunden, så kan det kännas som väldigt mycket. Du behöver inte bara köpa och sätta ihop ett kit för varje familjemedlem, plus anpassa dem för dina individuella behov, plus rotera innehållet var sjätte månad; det finns också matförvaring att tänka på. Om du tar en titt på allt som behöver göras och sedan skjuter det på framtiden så är det fullt förståeligt. Du skulle inte vara den första.

Prepping som nyårslöfte?

Som med vilket nyårslöfte som helst räcker det inte att bara säga: ”Jag ska göra prepping för det nya året och köpa och organisera all min matförvaring nu!”. Det kommer inte att vara effektivt. Det är frestande att lägga en stor summa pengar på dina förnödenheter och sedan aldrig tänka på det igen. Men man känner sig nöjd med att man har uppnått ditt mål. Gör det inte. Om du t.e.x. köpte din matförvaring för ett år sedan eller för tio år sedan och aldrig tänkt på den igen, kan du mycket väl behöva börja om. Fokusera istället på små, nåbara beredskapsmål som ger konkreta resultat. Här är några exempel:

Tips på nåbara beredskapsmål:

  1. Avsätt x kronor varje månad, öronmärkta för att läggas på matförvaring eller förnödenheter för ditt beredskapslager.
  2. Om du redan har ett beredskapslager, gå igenom det två gånger per år för att rotera ut sådant som blivit gammalt. Det är också bra att byta kläder efter säsong.
  3. En gång i månaden, utvärdera din matförvaring, bestäm vad som ska roteras omedelbart och se till att ersätta saker du ätit.
  4. Åk och campa någon gånger under sommaren för att bli bekant med utrustningen i ditt beredskapslager.
Chili mac

Om du håller fast vid dessa mål kommer du att vara på god väg, även om du inte har allt färdigt och iordning i slutet av 2023. Ännu viktigare är att du har skapat en vana att göra krisberedskap till en del av ditt liv. Du kommer att ha lärt dig nya färdigheter och du kommer att bli mer bekant med dina och din familjs beredskapsbehov. Detta kommer att bli mycket mer effektivt på lång sikt.

Lycka till med din prepping för det nya året!

P.S. Måltider ReadyHour har en hållbarhet upp till 25 år. Mycket praktiskt då du slipper rotera ditt matlager och kan vara lugn i vetskapen att du har god & näringsrik mat i beredskap som håller mycket länge.

Prepping för en VM-fest!

Prepping för en VM-fest är precis som att förbereda sig för en nödsituation (nästan i alla fall)…

Är du värd för en Fotbolls-VM fest på söndag? Det finns mycket att förbereda sig för, så om du inte har börjat med din prepping, är det bäst att du gör det! Att förbereda sig för nödsituationer är ungefär som att vara värd för en fantastisk fest.

Steg 1: Planering

Fotboll, foto: Connor Coyne

Först och främst, vill du ens vara värd för en VM-fest? Du kanske inte är festfixare men kan ett och annat om att förbereda dig inför nödsituationer? Bra, då börjar du med att göra en lista över allt du behöver som prepping för en VM-fest. Denna lista bör innehålla mat, dryck och andra nödvändiga förnödenheter. Fotbollsrekvisita? Det kan du ge dig på. Chips & dip? Gärna det. En reservkraftgenerator? Man vet aldrig. Om VM-arenan kan få strömavbrott, så kan ditt hem också. Att preppa för en nödsituation är mycket likt att preppa för en fest. Du behöver mat, dryck (helst vatten i det här fallet) och annan utrustning för att hålla dig bekväm under en krissituation.

Steg 2: Inköp

Om du inte hinner till butiken i tid och kan nu inte köpa ditt favoritsnacks. Att göra en plan för vilken mat du ska bjuda dina gäster på är bra, men om du glömmer att göra shoppingen kommer det att finnas många som undrar vart dippen tog vägen (för att inte tala om chipsen). För att undvika eventuella pinsamheter, se till att du kommer till butiken före finaldagen. Ännu bättre, gå en vecka tidigare. Annars kommer alla andra festplanerare att köpa slut på de bästa snacksen.

Samma sak gäller för nödsituationer. Skaffa maten, vattnet och utrustningen du behöver i god tid innan de första varningstecknen på en nära förestående nödsituation. Att vänta för länge kan inte bara leda till tomma hyllor, utan även tomma magar och stress. Dessutom får man i de flesta nödsituationer ingen varning alls i förväg. Det är därför som något av det bästa du kan göra är att förbereda dig så tidigt som möjligt.

Steg 3: Öva

Ingenting förstör en VM-fest som att inte veta vilken kanal som sänder finalen. På samma sätt, om du inte vet hur du förbereder dina torkade måltider, använder din generator eller vet hur din övriga nödutrustning fungerar, kan du ha en tuff första natt under en nödsituation. Lär känna din utrustning. Lär dig hur du förbereder de torkade måltiderna. Gå igenom allt innan så att du vet vad du ska göra när det är dags. Och, kanske viktigaste preppingen för VM-festen, se till att du tränar din bästa målgest för att göra maximal succé på festen!

Fotbolls-VM fans. Foto: Ronny Sison

Steg 4: Ha det så kul

Nödsituationer är inte alltid de trevligaste upplevelserna, men din upplevelse av dem kan förbättras genom ordentliga förberedelser. En snöstorm som ger strömavbrott i tre dagar? Är du förbered kommer du åtminstone att ha nödljus, värme och förmågan att förbereda goda, varma måltider. Motorstopp på en skogsväg? Lyckligtvis har du filtar, mat och vatten tills hjälpen kommer. Drar fotbollsmatchen ut på tiden? Då finns det åtminstone god mat för att hålla dig sysselsatt!

Prepping för fotbolls-vm fest. Foto: Eduardo Busti

Gör beredskapslådan roligare

Beredskapslådan kan vara rolig! Orden ”rolig” och ”krispaket” hörs förmodligen inte så ofta i samma mening. Men med minimal ansträngning kan du skapa roliga nödpaket åt dig själv och dina familjemedlemmar. Det är viktigare än du kanske inser att du gör beredskapslådan roligare.

Varför är det viktigt med roligare beredskapslåda?

Beredskapslådan gör vi iordning i första hand i hopp om att aldrig behöva använda den. Krispaket är i första hand för nödsituationer som te.x. strömavbrott, snöstorm eller evakuering vid skogsbränder. Ingen vill uppleva sådana. Men om du måste, lägg till några strategiska föremål i väskan i förväg för att lyfta din moral och lindra tristess. Detta är extra viktigt om du har barn i familjen. När barn blir uttråkade blir de lite rastlösa och kanske griniga. I en nödsituation kommer de också att känna sig rädda. Små aktiviteter, leksaker eller godis kommer att avleda uppmärksamheten och lindra deras bekymmer. Glada barn är lika med glada föräldrar.

Gör beredskapslådan roligare. Foto: Aaron Burden

Idéer som gör beredskapslådan roligare

Här är några idéer:

  • Kortlek
  • Ouppblåsta ballonger
  • Ett par tärningar för att spela en mängd olika tärningsspel
  • Små aktivitetsböcker, så som färgläggning, klistermärksböcker, korsord etc.
  • Små pussel
  • Var sin litern tom anteckningsbok och några kritor
  • Klistermärken
  • Kortlek

Barn är inte de enda som behöver ha något roligt att göra, utan även vuxna. Packa en favoritbok. Om du har en hobby som tar väldigt lite plats, packa några hobbymaterial.

Lite godis kan hålla humöret uppe

Nu ska vi prata om godis. Kanske det bästa sättet att få dig själv att komma ihåg att uppdatera din beredskapslåda: lägg lite godis i den! Du borde uppdatera din beredskapslåda var sjätte månad, eller hur? Det betyder att varje gång du roterar innehållet i din krislåda får du äta godiset.

Vissa sorters godis är bättre än andra. När allt kommer omkring, i bästa fall, kommer du inte att röra den på sex månader. Allt godis kommer inte att vara gott efter 6 månader. Hårda godisar kan kristallisera eller till och med bli flytande. Allt med kola vår nougat i den kommer att stelna och kakor kommer att bli gamla.

chokladpudding

Ett tips är att packa ner ReadyHours chokladpudding. Med en hållbarhet på upp till 25 år så vet du att det håller. Och du kommer enkelt kunna laga något extra gott till dig & familjen i en nödsituation

Beredskapslådor är designade för att hålla dig vid liv i en nödsituation genom att tillhandahålla mat, vatten och lite skydd, men det betyder inte att du inte kan lägga till några godsaker för din mentala hälsa också.

Vatten, viktigt att ha i beredskap

Vatten är livsviktig att ha i beredskap

När vi pratar om förberedelser för nödsituationer, eller prepping, tänker vi på mat och utrustning och alla andra saker som kommer att få våra liv att kännas så normala som möjligt. Det finns dock en resurs som du kommer att vilja säkra så snart du befinner dig i en nödsituation. Den resursen är vatten som är mycket viktig att ha i beredskap. Man brukar säga att en människa klarar sig:

Tre minuter utan luft, tre dagar utan vatten och tre veckor utan mat.

Även om vi som människor klarar oss i tre veckor utan mat, så klarar vi oss bara tre dagar utan vatten. Trots det glömmer vi ibland det viktiga vattnet när vi ordnar vårt beredskapslager. I själva verket bör vattenförvaring och dess förberedelser vara det första man börjar med. Vatten är en viktig del av alla beredskapsplaner. Här är tre skäl till varför vatten är viktigt att ha i beredskap.

Vatten att dricka

Livsmedelsverket rekommenderar att man dricker minst en liter vatten per dag förutom det man får i sig via maten. Kroppen består av cirka 60 % vatten, så när en nödsituation inträffar vill du hålla den frisk och stark för att orka med. Med det sagt kan barn, ammande mammor och sjuka behöva mer vatten. Glöm inte heller husdjur. Precis som människor behöver de också tillräckligt med vatten.

Vatten för hygien

För hygienens skull kommer du att vilja ha mer vatten än bara en liter. Man brukar rekommendera att man ska ha ytterligare fyra liter vatten för personlig hygien.

Vatten för hälsa och välmående

När vi blir uttorkade försöker vår kropp varna oss för att vi behöver dricka mer vatten genom att ge oss varningssignaler i form av obehag: huvudvärk, irritabilitet, yrsel, svaghet, desorientering, törst, torr hud och slöhet. Om du upplever något av dessa symtom är chansen stor att din kropp talar om för dig att dricka mer vatten.

Även om det är bra att vara förberedd med mat och redskap, bör vatten vara högsta prioritet. Lyckligtvis behöver det inte vara svårt att börja fylla på med vatten för att ha i beredskap. Börja med en liter här och där.

Foto: Mrjn Photography. Vatten för hygien

Förvara vatten för beredskap

Krisinformation tipsar om följande: Förvara extra dricksvatten i dunkar eller flaskor så att du är förberedd om det blir strömavbrott.
Frys in vatten i PET-flaskor, då fungerar flaskorna både som kylklampar och extra dricksvatten. Men fyll inte flaskorna helt, de kan spricka när de fryser till is.
Ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe.
Koka vattnet om det kan vara förorenat. Vattnet ska koka tills det bubblar kraftigt med stora bubblor.

Foto: Noppadon Manadee. Vattenförvaring

Hållbarheten beror bland annat på hur rent vattnet är från början. Det är därför svårt att ge ett exakt svar på hur länge man kan förvara vatten. Tänk på att förvara vattnet mörkt och kallare än rumstemperatur, då håller det längre. Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller kraftigt färgat. 

Följ Livsmedelsverkets råd så håller sig dricksvattnet fräscht under minst en vecka: 

  • Använd  väl rengjorda flaskor eller dunkar.
  • Fyll på med dricksvatten av bra kvalitet, till exempel kommunalt dricksvatten.
  • Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt.